Reportaj

Opulența de după moarte. Cât te costă „moartea” în Cluj

Înmormântarea este cel mai neplăcut eveniment la care suntem nevoiți să participăm. Fie că este vorba de înmormântarea unui prieten, vecin sau rudă, aceasta implică anumite costuri care nu sunt deloc rezonabile. Dacă ne aflăm în dificila situație de a fi nevoiți să organizăm o înmormântare trebuie să avem în vedere anumite amănunte, începând de la așteptatul la cozile de la primărie până la alegerea serviciilor unei bisericii, a unor servicii de pompe funebre s.a.m.d.

Cât costă serviciile pompelor funebre pentru o înmormântare

Am stat de vorbă cu directorul economic al celei mai vechi și cunoscute firme de pompe funebre din Cluj-Napoca. Acesta ne-a dat detalii despre costurile și organizarea unei înmormântări. Prețul „morții” este în funcție de buzunarul fiecăruia, dar nu mai jos de 3.000 de lei. 3.000 de lei e o îngropare minim asigurată.

Având în vedere că în Cluj serviciile sunt împărțite în serviciul de cimitir, care aparține de Primărie sau Parohie, serviciul de pregătire a corpului de care se ocupă spitalul (în cazul în care cetățeanul moare în cadrul spitalului) sau decesul la domiciliu (unde intervine constatarea decesului), preluarea și tot ce înseamnă tanatopraxie (îmbălsămare), vor fi suportate de către client. Costurile diferă foarte mult în funcție de locul în care se petrece decesul, unde va avea loc înmormântarea și de ce religie este decedatul.

„De exemplu, un deces care are loc la domiciliu și are locul de veci într-un cimitir care aparține Primăriei Cluj-Napoca se ridică începând de la 3.000 lei în sus. Asta fiind o înmormântare mică, ortodoxă, cu tot ce trebuie pentru slujba în sine (sicriu, prosoape, lumânări, un număr restrâns de japoneze și coroanele din partea familiei). O înmormântare care ajunge la 40-50 de persoane costă aproximativ 4.000/5.000 lei. Am făcut înmormântări și de 22.000 lei, depinde de sicriu, de ce servicii se solicită. Cel mai mult costă pregătirea decedatului. Depinde foarte mult în ce stadiu este persoana. Dacă a decedat de 2-3 zile, ca să o aducem înapoi la forma inițială costă mai mult decât o simplă tanatopraxie la un interval de 12-24 de ore de la deces. Cu cât intervine pregătirea corpului mai repede, cu atât e mai ușor pentru noi. Dacă persoana moare în spital noi asigurăm doar transportul de la spital la capelă și acolo costurile sunt mai reduse” – spune directorul economic al firmei de pompe funebre, Trifu.

Statul acordă un ajutor de 4.162 lei persoanelor care se ocupă de înmormântare, decedatul doar trebuie să fie asigurat de către CAS. În cazul în care este vorba de un deces al unei persoane soț/soție care nu este asigurat de CAS, statul acord jumătate de ajutor, aproximativ 2.000 lei.

De reținut este faptul că majoritatea firmelor de pompe funebre nu organizează înmormântări sociale, sau mai mici de un număr de 30 de persoane, mergând pe ideea că orice cetățean reușește să organizeze o înmormântare cu peste 30 de persoane din banii primiți de la Casa de Pensii.

În majoritatea cazurilor, firmele de pompe funebre se ocupă de tot, începând de la pregătirea mortului până la organizarea mesei de după înmormântare. 

Cât costă înmormântarea la Biserică

În Cluj-Napoca NEOFICIAL slujba de înmormântare costă între 100 și 200 de lei și se negociază direct între enoriaș și preot. Plata preotului nu este obligatorie. În urmă cu un an Biserica Ortodoxă Română a avertizat asupra interdicției condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace.

(Vom reveni cu „costurile” în nervi și timp ale celor care au neșansa unui deces în familie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version