Politica

OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă

Înghesuit de fotografiile publicate de gandul.ro, în care apare făcând ”jocuri de cabană politică” (sforării), preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a ieșit la vorbit pe tema ”rotativei” la guvernare, să nu se mai întrebe lumea ce căuta împreună cu ”sinistrul” Coldea și ”sulfurosul” Târziu.

Din punctul său de vedere rotativa guvernamentală va avea loc în proporţie de 100%, că, practic, nu crede că există un alt scenariu în care să fie blocat Marcel Ciolacu în a deveni premier. Dîncu a mai declarat că într-o săptămână sau două se va rezolva această problemă, transmite News.ro Această problemă fiind greva profesorilor din învățământul preuniversitar. Dar urmează greva celor din Sănătate și, deja, pe țeavă este și greva celor de la CFR. Se cam mișcă țara.

”Dacă ne luăm după imaginea de la televizor, într-adevăr poate că avem o imagine un pic mai discontinuă privind ceea ce se întâmplă, dar vă spun că prima afirmaţie pe care o înţeleg pentru că e bazat pe fapte, cea legată de faptul că mai mult s-a vorbit decât s-a făcut la rotativă, s-a făcut aproape totul pentru rotativă după părerea mea. Am discutat în interior şi Marcel Ciolacu a fost mandatat ca să negocieze structura de guvern, reducerea guvernului şi unele elemente de proiect cu liberalii pentru viitoarea guvernare.

Timp de o săptămână, săptămâna trecută, s-a discutat chiar dacă nu am făcut noi mare caz pe această temă, am discutat împreună cu PNL noul program de guvernare. L-am luat pe capitole, au durat câteva zile aceste dezbateri, am luat programul vechi, am văzut ce am făcut, ce nu am făcut şi am adus lucrurile noi în program.

Am coordonat din partea PSD discuţiile pentru cultură, învăţământ, digitalizare şi cercetare”, a explicat Vasile Dîncu, întrebat duminică la Prima News când ar putea avea loc rotaţia premierilor.

Adică Dîncu ne-a livrat niște bla-bla-bla, titluri de materiale din mass media, punctaj de partid, aka NIMIC. În plus ne-a livrat (atent și preocupat) și banala evidență a evidenței: că lucrurile erau puse la punct pentru schimbarea guvernamentală, dar a intervenit greva din învăţământ. Zău? UDMR habar nu avea dacă mai rămâne sau nu la ciolănelul guvernării, PNL se agăța cu disperare de cerculețul tot mai mic al apei care se scurge la canalizare.

”Au loc multe întâlniri pe care le-a făcut Marcel Ciolacu, cu secretarul general şi cu PNL, cu Nicolae Ciucă şi cred că lucrurile erau puse la punct în cele mai mici detalii. Cred că preşedintele atunci când a spus, a spus că era o înţelegere cu cei doi preşedinţi de partide, că se va face schimbarea vineri.

Însă, a apărut această grevă, cred că toată lumea a fost optimistă în stilul nostru guvernamental că totul se rezolvă foarte repede, până la urmă profesorii vor ceda şi se va rezolva şi nu s-a mai putut să se urmească acest calendar. Nu cred că preşedintele s-a răzgândit, mai degrabă cei doi preşedinţi de partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au stabilit un alt calendar. În jur de două săptămâni sau o săptămână o să se rezolve”, a mai transmis Dîncu.

I-a încurcat doar ”această grevă” despre care habar nu aveau că va fi fiind să fie. Cam acesta este nivelul dialogului social și al prevenției sociale practicat de către politicienii români: ZERO. Ori n-aveau informații despre nemulțumirile din sistem, ori îi durea la un metru în fața râgâitului de șaorma.

Dar toate trec, va trece, DIN VORBE, și greva. Așa că Dîncu susţine că rotativa guvernamentală va avea cu siguranţă loc.

”Cred că acest lucru se va face în proporţie de 100%. Nu cred că există un alt scenariu în care să fie blocat Marcel Ciolacu în a deveni premier”, a explicat Dîncu.

Acesta a fost întrebat şi despre afirmaţiile în spaţiul public potrivit cărora rotativa ar putea să aibă loc de abia în toamnă sau să nu mai fie deloc făcută.

”Vrabia mălai visează, dar nu cred că se poate întâmpla. Nu se poate face acest lucru pentru că există un protocol în aceste condiţii în care liberalii ar trebui să guvernare ar trebui să rămână singuri dacă vor să facă…”, a mai declarat Dîncu.

De parcă o hârțoagă asumată de politicieni n-a mai fost folosită până acum ca hârtie de șters la dos. Constituția este mânjită zilnic, legile Țării, bașca jurământul acela de la învestirea acestor nulități în funcții publice: ”jur să nu precupețesc nimic pentru prosperitatea și propășirea României și poporului român” (sau cam așa ceva). Dar ei se cred și România, și poporul romn – altfel nu ne explicăm cu toți zdrențăroșii și faliții anilor 90 au ajuns prosperii zilelor noastre. Asta și pentru că Justiția română a fost mituită cu pensionări la vârste fragede, salarii babane și pensii nesimțite, să le fie slugă.

Social-democratul, deși e evident că nimeni nu-l mai vrea pe la guver (de aceea i-au și pus în brațe cea mai nenorocită, suluroasă și colcăitoare de traseiși politici filială din România a PSD, cea din Cluj, un cuib de trântori), Vasile Dîncu a ținut să menționeze că nu doreşte să facă parte din viitorul Guvern. Așa, subtil: ”nu crede că va fi, dar nici nu vrea”…, (”dar urmează să mai discutăm”.

”Nu cred că sunt în viitorul guvern, dar urmează să mai discutăm. Nu îmi doresc să fiu în următorul guvern şi nici nu cred că este cel mai potrivit lucru să ne stricăm în acest moment poziţiile pe care suntem noi cei din PSD. Lucian Romaşcanu este un foarte bun ministru al Culturii, are proiecte pe care le-am început, le va duce mai departe”, a concluzionat Dîncu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ şi a precizat că a convenit cu partenerii de coaliţie ca, pînă la soluţionarea problemelor, să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier.

De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat, în conferinţa de vineri în care prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că nu îşi depune mandatul, că problemele ridicate de către angajaţii din educaţie sunt unele legitime. Liderul PSD a subliniat că, în programul de guvernare, învăţământul este o prioritate.