Analiza

Opt ani de promisiuni goale! În 2013, Boc îndemna clujenii să facă copii pentru că le asigură locuri în creșe. În 2021, aproximativ 1000 de copii au rămas, din nou, pe din afară, dar primarul visează frumos în continuare

Lipsa locurilor în grădinițe și în creșe este tot mai gravă în Cluj-Napoca, deși primarul Emil Boc promite rezolvarea acestei probleme de cel puțin opt ani. Se construiește mult prea puțin în comparație cu cererea, mai ales că orașul este în continuă dezvoltare și atrage tot mai mulți tineri. De exemplu, cartierul Bună Ziua nu are decât 60 de locuri într-o singură creșă, total insuficiente. An de an, aproximativ 1000 de copii rămân pe dinafară.

În octombrie 2013, primarul Emil Boc sfătuia clujenii să aibă copii pentru că Primăria va asigura infrastructura care să acopere cererea de locuri în creșe. Să ne amintim ce spunea Boc în 2013:

Anul viitor (2014 – n.red.) vom reuşi să acoperim toate solicitările care există în Cluj-Napoca pentru locuri în creşă, astfel încât mesajul meu către clujeni este «faceţi copii», că Primăria Cluj-Napoca se preocupă de asigurarea locurilor din creşe. Am investit foarte mulţi bani în ultimii ani în creşe moderne, europene. Obiectivul nostru este să depăşim Bucureştiul în materie de calitate a actului educaţional, de la preşcolar până la universitar, şi să devenim cel mai bun oraş din ţară în materie de educaţie preuniversitară”.

De atunci și până în prezent nu numai că nu s-a rezolvat lipsa locurilor în creșe, dar s-a și acutizat. În 2013 erau 863 de locuri și 400 de copii respinși, ajungând la 1232 locuri și 933 de respinși în 2021, chiar dacă în 2020 se făcea următoarea promisiune de către șeful administrației clujene:

„Voi susține în continuare dezvoltarea Clujului și voi acționa pe principiul „niciun cartier fără creșă, grădiniță, școală, parcuri” pentru a ne asigura că nivelul calității vieții clujenilor este similar celui din orașele europene pe care le avem drept exemplu de bune practici”.

Situația locurilor în creșe rămâne nerezolvată și aparent fără perspectivă reală de rezolvare.

În momentul de față, sunt mai multe cartiere fără creșe: Dâmbul Rotund, Gruia, Bulgaria, Iris, Someșeni, Sopor, Borhanci, Colonia Becaș, Europa, Colonia Făget. Cetățenii s-au mobilizat și au semnat o petiție pentru a cere construcția urgentă a creșelor necesare pentru a acoperi în totalitate cererea la nivelul orașului Cluj-Napoca până în Septembrie 2021.

În urma presiunii civice, în vara lui 2021 după respingerea a aproximativ 1000 de copii la înscrierea la creșe, primarul a anunțat suplimentarea cu 576 locuri până în decembrie 2021, din care 224 locuri ar fi suplimentate până în septembrie 2021. Suplimentarea locurilor în creșe este explicată în august 2021 de către edil:

”Noi suntem o victimă a faptului că în comunele din preajma noastră, care au crescut aproape necontrolat, nu s-au făcut creșe. Floreștiul are 70.000 de oameni, Baciul 20.000 și nu au creșe. Floreștiul are una, Baciul nu are niciuna, iar în Apahida este una. Dar, la numărul de populație pe care îl au, să ai o creșă e ca o picătură într-un ocean. Cea mai mare presiune de acolo rezultă pe municipiul Cluj-Napoca. Noi de când am preluat creșele de la 400 de locuri am ajuns la 1.400, deci am crescut de zece ori… de câte ori?… De la 400 la 1.400 de locuri, gândiți-vă și dvs…

Aproape în fiecare an am construit câte o creșă sau am extins câte o creșă, cu 50 – 90 de locuri. Azi avem 1390 de locuri, deci 1400 de locuri. În decembrie va mai fi finalizată creșa de pe Meziad, cu 90 de locuri. Astfel că ne vom apropia de necesarul”, a explicat primarul Emil Boc la TVR Cluj, citat de stiridecluj.ro.

Primăria Cluj-Napoca are două proiecte demarate, în fază incipientă: HUB educațional în Borhanci și Bună ziua. Cele 60 locuri nu sunt suficiente pentru Buna Ziua, cu o populație de aproximativ 40.000 locuitori. Situația actuală este AICI, organizată în felul următor: proiecte în lucru (4), în PUZ (6) și existente (18), cu număr de locuri.

În cartierul Bună Ziua, abia luna trecută, Primaria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii de școli și grădinițe. Valoarea contractului este de 570.000 lei.

„In prezent la nivelul cartierului este doar o cresa cu o capacitate de 60 locuri, cu un volum insuficient pentru cartier, iar singura dotare bine dimensionata este supermarketul Lidl, amplasat la intersectia cu str. Trifoiului. În cartierele învecinate, cât și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare măsură de către locuitorii din noile cartiere apărute după 1990, ceea ce genereaza o serie de disfuncționalități, atât în ceea ce privește traficul generat de deplasarea către unitățile de învățământ cât și calitatea procesului educațional (cu clase supraaglomerate)”, se arata in caietul de sarcini pentru Studiul de Fezabilitate.

Modalitatea prin care administrația clujeană se raportează public la problema locurilor din creșe este cea prin care se minunează de numărul mare de cereri, comparând cu populația constantă (ultimul recensământ datând din 2011), când ar trebui să se raporteze la numărul de nașteri, 6629 de copii s-au născut în 2020 la Cluj-Napoca

În 2 septembrie 2021, în ședința de Consiliu Local, șeful administrației clujene face o nouă promisiune:

”Nu ne oprim până la momentul în care vom ieși să ne facem reclamă la creșă că nu vom avea suficienți copii. Vă asigur că nu ne oprim!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version