Politica

Oportuniștii crizei – fostul pedelist Daniel Buda, președintele PNL Cluj, cere „o flexibilitate cât mai mare în cheltuirea banilor europeni”

Fostul președinte al PDL Cluj, actualmente PNL Cluj, Daniel Buda, a cerut, în calitate de europarlamentar, ca autoritățile publice locale să beneficieze de o flexibilitate cât mai mare în cheltuirea banilor europeni pentru a face față la COVID-19.

Politicianul clujean consideră că autoritățile publice au nevoie în continuare de instrumente flexibile „care să le permită să folosească resursele existente într-un mod eficient și rapid pentru a gestiona această criză”.

O vorbă românească spune că „cine împarte, parte-și face”, iar flexibilitatea în cheltuirea banilor europeni poate însemna o cheltuire arbitrară a acestora, după pofta inimii politicienilor aflați la conducerea instituțiilor publice. Un lucru pe care Daniel Buda, politician vechi și versat, e imposibil să nu îl cunoască.

Dacă flexibilitatea înseamnă mai mulți bani pe mâna autorităților locale, de care să nu îi întrebe pe edili nimeni, atunci această flexibilitate sporită nu poate duce la altceva decât la abuzuri, la o împărțire discreționară a banilor către clientela de partid.

Criză sau nu, banul public ar trebui cheltuit cu responsabilitate, cu reguli clare, conform legilor în vigoare, și nu cu flexibilitate, pentru că flexibilitatea lasă loc de „furăciuni”, mai mult sau mai puțin legale.

Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut. Apelul europarlamentarului clujean pentru flexibilitate le-ar putea oferi politicienilor locali aflați acum la putere o putere financiară arbitrară mai mare, bani europeni care, cheltuiți pentru îngrășarea pilelor politice, ne-ar văduvi pe viitor de resursele necesare pentru depășirea crizei economice.

„Autoritățile publice locale trebuie să beneficieze de o flexibilitate cât mai mare în cheltuirea banilor europeni pentru a face față la COVID-19!

În cadrul ședinței extraordinare a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, organizată prin intermediul sistemului de videoconferință, a avut loc un schimb de opinii cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene și cu doamna Elisa Ferreira, comisar european responsabil de politica de coeziune. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că autoritățile publice au nevoie în continuare de instrumente flexibile care să le permită să folosească resursele existente într-un mod eficient și rapid pentru a gestiona această criză. De asemenea, atenția instituțiilor europene trebuie să se concentreze pe salvarea IMM-urilor și a locurilor de muncă din toate sectoarele, cu precădere din agricultură pentru a putea evita o posibilă criză alimentară.

Iată intervenția pe care am avut-o:

Mulțumesc, domnule președinte. Este clar că astăzi avem nevoie de instrumente flexibile care să permită autorităților publice locale și regionale să cheltuie resursele europene în această bătălie cu coronavirusul. În același timp, aș sublinia nevoia ca această flexibilitate să fie păstrată mai departe deoarece autoritățile publice locale gestionează școli, grădinițe, spitale. Așadar, au nevoie în continuare de resurse financiare în condiții de maximă flexibilitate pentru a combate pandemia COVID-19.

În contextul actual, cred că este foarte important să vorbim de salvarea IMM-urilor și a locurilor de muncă. Instrumentele puse la dispoziția acestora trebuie să fie flexibile astfel încât să le permită o reintrare în normalitate cât se poate de repede. Atrag atenția asupra a ceea ce înseamnă sectorul IMM-urilor din agricultură. Pe lângă faptul că avem o bătălie cu pandemia de COVID-19, ne confruntăm și cu o secetă pedologică severă. Dacă nu intervenim rapid în sectorul agricol, este posibil să avem de-a face și cu o criză alimentară.

În final, aș dori să le adresez o întrebare doamnei comisar Ferreira și domnului vicepreședinte al Comisiei Europene Dombrovskis. Apreciați că este posibil ca resursele financiare prevăzute de Comisia Europeană pentru Pactul Verde și Fondul European pentru o Tranziție Justă, să fie reorientate pe moment pentru salvarea IMM-urilor și a locurilor de muncă, indiferent de domeniul de activitate, în ceea ce numim noi Planul Marshall. În caz contrar, de unde vor face rost instituțiile europene de acești bani pentru a fi folosiți în Planul Marchall? Mulțumesc”, a scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

O intervenție oportunistă, venită probabil în sprijinul familiei politice din care face parte Daniel Buda, un om politic ce, cu maximă flexibilitate, a devenit, din pedelist care îi combătea pe liberali, un demn urmaș al Brătienilor clujeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *