PubliNews

OPHTALENS T va recomanda sa aveti grija de sanatatea ochilor copiilor!

Sanatatea ochilor este la fel de importanta ca cea a oricarui alt organ. Insa, din nefericire, multe din semnele unor afectiuni oftalmologice sunt ignorate de unii parinti. Uneori din nestiinta, alteori din comoditate.

Medicul oftalmolog Ana Maria Pop, care consulta la Ophtalens T, ne ofera o serie de informatii serioase despre sanatatea ochilor copiilor.

Unele probleme oftalmologice care se pot depista inca din sarcina, la ecografia 4D. Printre acestea se numara malformatiile congenitale, cataracta congenitala, microftalmie (”ochi mic”), persistenta vitrosului primar hiperplastic (”ochi plin”). Cataracta congenitala trebuie operata in primele luni de viata, pentru a permite o acuitate vizuala optima in viitor.

Cele mai intalnite afectiuni la nou nascuti sunt infectiile (conjunctivite perinatale), obstructia de duct lacrimo-nazal, dacriocel (care este o acumulare de lichid amniotic in sacul lacrimal), cataracta congenitala si glaucom congenital.

Ochii nou nascutilor necesita o serie de ingrijiri speciale, in cazul aparitiei crustei. Curatarea crustei formata pe pleoape se face cu miscari blande dinspre coltul exterior spre cel interior, cu servetele speciale pentru igiena perioculara. Alte ingrijiri nu sunt necesare, doar la cazurile de obstructie de duct lacrimo-nazal.

Cele mai intalnite afectiuni la sugari sunt cam aceleasi care apar la nou-nascuti, dar deja pot fi diagnosticate nistagmusul si strabismul (dupa 4 luni de viata, o deviatie strabica a ochilor nu mai este fiziologica).

Desfundarea cailor lacrimale este un procedeu de care parintii se tem, de cele mai multe ori fiind o teama nefondata. In multe cazuri e necesar doar un masaj eficient efectuat de parinti si toaleta ochilor si a nasului, dar in cazurile in care obstructia persista peste 4-5 luni, in ciuda masajului, se efecteaza, desfundarea mecanica (desfundarea ductului nazo-lacrimal). Acesta este un procedeu care se efectueaza in conditii de sterilitate (de obicei in blocul operator), cu anestezie locala topica (picaturi ochi + nas), sau cu anestezie generala de scurta durata (daca este cazul). Manevra nu dureaza mai mult decat un vaccin si nu este traumatizanta pentru copil. Daca se amana sondajul dupa varsta de un an este posibila intarirea, osificarea membranelor din duct si canalul se poate infunda din nou dupa sondaj. 

Cand trebuie efectuat primul control oftalmologic

Daca medicul de familie sau parintii observa semne ingrijoratoare (pupila alba, privire fixa, ochi neobisnuiti de mari, fotofobie (se fereste de lumina), nistagmus (bataia fina, permanenta a ochilor), infectii, deviatie strabica), trebuie facuta o evaluare oftalmopediatrica in prima luna de viata. Daca nu sunt semne de ingrijorare, e util un screening oftalmologic in jurul varstei de 6 luni si apoi la 2-3 ani, inainte de a intra in colectivitate.

Ce ar trebui sa atraga atentia parintilor?

Trebuie sa duceti la un consult oftalmologic copilul daca:   
– observati pupila alba sau ochiul mare: reprezinta semne grave si e necesar controlul de urgenta!
– deviatie strabica
– nistagmusul 
– semne de infectie (ochi rosu, secretii)
-fotofobie
-privire fixa orientata spre tavan, fara a urmari obiecte sau fete cunoscute
La copilul mai mare: apropierea de obiecte, strange din pleoape.

Teste ce pot fi efectuate acasa

Comportamentul copilului cand se acopera pe rand cate un ochi (se impiedica de obiecte, se aproprie de obiecte mai tare), urmarirea cu privirea a obiectelor viu colorate, reactia pupilei la lumina (strangerea ei), respectiv reactia pupilei la intuneric (dilatarea) sunt teste pe care orice parinte le poate face acasa. Daca ochii reactioneaza diferit ar trebui sa va faceti o programere la un cabinet oftalmologic.

Primele semne ale conjunctivitei

Ochi rosu, secretii, lacrimare abundenta, discomfort (jena, intepaturi, senzatie de corp strain in ochi) pot fi semne de conjunctivita. Si aceasta trebuie diagnosticata de un medic. Ce e de facut, pana ajungeti in cabinetul oftalmologului?

Ochiul trebuie curatat cu ser fiziologic si tampoane sterile, membrii familiei sa nu foloseasca obiectele de uz personal (prosop, perna, fata de perna etc) pe care le foloseste copilul care este suspect de conjunctivita, sa fereasca copilul de a-si atinge ochii si obligatoriu, spalarea frecventa pe maini.
De retinut! Sa nu se autoadministreze medicatie, sa nu se puna in ochi leacuri babesti (ceai de musetel, lapte de mama etc) si sa fie scos copilul din colectivitate.

Important!

Ambliopia (ochiul lenes)- este o afectiune care se poate trata cu succes, daca se depisteaza inainte de varsta scolara. 
Intre 1 si 6 ani se poate corecta vederea unui ochi lenes  (prin ocluzionarea ochiului sanatos). Dupa aceasta varsta nu se mai poate corecta.
Copiii sau adultii care vad mai slab (sau chiar deloc) cu un ochi vor intampina piedici legate de angajare, obtinerea permisului auto sau suprasolicitarea ochiului sanatos. De aceea este absolut necesara o vizita oftalmopediatrica, in jurul varstei de 2,5-3 ani, pentru a depista la timp o  posibila ambliopie (de cauza strabica sau diferenta de dioptrii intre ochi). Tratamentul este anevoios, colaborarea parintilor este foarte importanta, dar trebuie constientizat ca ofera un viitor mai bun copiilor lor!

Pe dr. Ana Maria Pop o gasiti la clinica oftalmologica Ophtalens T, B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 137, bl.M4, Cluj‑Napoca (in sensul giratoriu din Piata Marasti).
Programari se pot face la numerele de telefon:
 +4 0264 448 824
 +4 0264 448 825
 +4 0786 289 881
 +4 0786 289 882

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *