In vizor

Omul de afaceri Ion Sturza vrea un “City” in zona fostei fabrici Libertatea

Fostul premier moldovean a investit pana acum 7 milioane de euro pentru prima parte a lucrarilor pentru Liberty Technology Park, un concept care vrea sa schimbe fata orasului, mai ales in zona fostei fabrici “Libertatea”. Inaugurarea a marcat finalul primei parti a proiectului, incluzand reconversia primelor doua cladiri ale acesteia. S-a vorbit despre 13.239 metri patrati de zona verde, sali de conferinte, de fitness, restaurant, cafenea, peste 500 de locuri de parcare, rasteluri si piste pentru biciclete, precum si un total de 3.700 angajati. Partea a doua a proiectului incepe in primavara anului viitor.

Dupa o renovare ca la carte, cladirea principala a fostei fabrici Libertatea arata spectaculos. Salile de conferinte au dimensiuni impresionante, decor si mobilier minimalist, unghiuri impecabile si pereti de caramida care ii dau un aer “british”. Inaugurarea Liberty Technology Parc a avut loc in cadrul seriei de dezbateri ITC in the Park, asa ca au fost prezenti multi „grei” din domeniu, sobri, in tinuta office, ca in filmele americane.

Conferinta de presa a fost sustinuta de Ion Sturza, investitor si dezvoltator al Liberty Technology Park Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj si Catalina Amihaiesi, manager de proiect Spherik Accelerator, primul si singurul “chirias” al centrului.

“Avem aici doi prim-ministri, al Romaniei si al Republicii Moldova”, a remarcat moderatorul evenimentului.

“Conceptul de parc tehnologic nu e ceva nou in Romania, insa la Cluj si in Transilvania, in general, s-a lasat putin asteptat. Targetul este destul de variat. Ne adresam in primul rand sectorului IT si de cercetare, exploatand la maxim resursa care face Clujul sa fie atat de dinamic: componenta universitara. In jurul acestui concept se afla oamenii, comunitatea. Liberty Tehnology Parc nu ofera doar birouri de Clasa A, ci si servicii si conditii specifice, spatii verzi generoase ori terenuri de sport”, a declarat Nina Moldovan CEO Liberty Technology Park.

Discursurile s-au centrat pe concepte ca regenerarea zonei si realizarea unui “City” tehnologic la orasului.

“Eu fac afaceri, nu binefacere si caut oportunitati. Clujul a fost si ramane in continuare o oportunitate de investitiii unica in Romania. Eu cred in viitorul Clujului, e un oras dinamic. In Europa de Este sunt orase asemanatoare care au 3-4 parcuri tehnologice”, a declarat Sturza.

Investitorul a mai anuntat ca tine la renumele fostei fabrici de piane si de mobila, asa ca activitatea specifica ce a avut loc pana nu demult in cladirile de caramida au fost relocate in apropiere, in comuna Baciu.

Premierul Emil Boc a remarcat ca investitia lui Sturza la Cluj ne va duce mai aproape de “acest obiectiv al nostru”, mai exact unirea cu Republica Moldova.

“Apreciez aceasta initiativa pentru ca ne va ajuta pe toti sa facem din municipiul Cluj-Napoca un Smart City, un oras care foloseste solutii inteligente si solutii tehnice moderne pentru a usura viata cetatenilor”, a declarat Boc.

Evenimentului a inclus si lansarea acceleratorului Spherik, prezentat ca fiind “cel mai complex accelerator business din Romania” si destinat sprijinirii initiativelor de business, mai ales in domeniul IT.

“Am initiat un demers colaborativ la nivel local. Avem patru mebri fondatori: Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si doi colaboratori din domeniul business, respectiv Banca Transilvania si Liberty Tehnology Park. Vom lucra cu start-up-uri romanesti din domeniul IT&C, carora le vom pune la dispozitie de la cel mai bun consultant juridic pana la spatiul de birou in parc. Avem si sprijinul Microsoft si digilent.ro”, a explicat Catalina Amihaiesi, managerul proiectului.

“Nu e un proiect care sa dea roade imediat, dar, un pic, va schimba lumea”, a remarcat si Sturza despre Spherik.

Parcul nu are chiriasi propriu-zisi pana acum, insa directorul a mentionat ca se afla in discutii cu foarte multe firme, dintre care cu doua “destul de avansate”.

“Pot sa va spun cum sunt preturile: competitive”, a raspuns Sturza unei intrebari din presa.

“Adevarul este ca in perioada asta de criza foarte putini au crezut ca noi chiar vom da drumul parcului in 5 decembrie. Multi s-au antamat pentru faza a 2-a a proiectului ca sa fie siguri ca ducem la bun sfarsit prima faza. Sunt companii de renume care vor sa vina la Cluj, in timp ce altele isi vor deschide aici al 3-lea sau al 4-lea punct de lucru. E un proiect pur romanesc: ideea, capitalul, mana de lucru. Asta e o parte din viziunea mea personala: cand te duci intr-o comunitate, faci totul cu comunitatea. Nu e o vorba goala ca parcul va schimba zona, eu il vad ca pe un viitor City”, a detaliat omul de afaceri.

Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investitii Fribourg Capital, controlat de  Sturza. Investitia totala estimata in acest parc va fi de peste 25 de milioane euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version