Politica românească este plină de ipocriţi. În această săptămână am avut parte de câteva manifestări de acest gen, la care cred că merită să zăbovim oleacă, cum ar zice moldoveanul…
Ipocrizia s-a manifestat în toată splendoarea ei la cel mai înalt nivel. Preşedintele Klaus Iohannis a aflat din presă că se fac numiri politice în instituţiile statului în detrimentul profesioniştilor şi ne-a anunţat că i-a cerut premierului Orban să facă un audit în “sfera administraţiei publice” (n.red – am citat din domnul preşedinte) şi „să fie luate măsuri pe criterii care țin de competență și respectarea legii.” Bineînţeles, aşa cum stă bine într-o democraţie funcţională, cu separarea puterilor în stat, premierul s-a conformat şi a anunţat la rândul său poporul că numirea unui director membru PNL la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș a fost o numire nepotrivită şi că a dispus plecarea acelui om. Premierul a mai precizat, deşi cred că ştie toată lumea cine este vinovat, sunt şi glume multe pe tot internetul cu Iohannis şi cu , aţi ghicit, pesede: “Majoritatea PSD din Parlament a blocat prin Legea 55 practic toate concursurile de ocupare a funcţiilor publice, atât cele de execuţie, cât şi funcţii publice de conducere”.
Sper ca în elanul ăsta de caterincă care ne caracterizează pe noi pe români să nu uităm că PSD chiar este vinovat de multe chestii şi că merită să se reformeze câţiva ani într-o binemeritată opoziţie. Închid paranteza şi revin la cazul de la Mureş.
Vorbesc despre cazul …nu-mi place expresia devenit viral, deci n-o s-o folosesc şi o să spun cazul ultramediatizat publicat de recorder.ro, în care fostul director al SGA Mureş, Ovidiu Ianculescu a reuşit să emoţioneze internetul cu povestea sa în care nu a ştiut ce să-i răspundă fiului de 6 ani care l-a întrebat de ce nu mai este director. Asta după ce în prealabil i se ceruse de către mesagerii şefului mare de la Bucureşti să-şi dea demisia, ceea ce a şi făcut, şi să lase locul unui membru PNL. Ianculescu a relatat, citat de recorder.ro, că i-ar fi spus colegii mai bătrâni (n. red.- câtă înţelepciune!): „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Mai ştiu o vorbă populară care se potriveşte aici: “În faţa trenului şi a partidului să nu stai”.
Revenind la prezidentul nostru, constatăm că domnul Iohannis a aflat acum că în ţărişoară se fac numiri în funcţii la stat pe criterii politice. Pentru mine e de necrezut cum pot fi dezinformaţi preşedinţii, trebuie să afle din puţina presă liberă care abia mai respiră despre nelegiuirile care se fac pe meleagurile noastre…
E neplăcut să vedem cum aceleaşi practici vechi de a politiza dacă se poate până la femeia de serviciu instituţiile publice se implementează cu “succesuri” (încă o mică paranteză – Eba candidează pentru parlament în Constanţa) şi după 30 de ani de la Revoluţie. Fiecare partid când este în opoziţie strigă cât îl ţin bojocii împotriva politrucilor şi cărătorilor de serviete puşi în funcţii publice, dar când ajung la putere fac la fel.
Mai avem rezerve de ipocriţi, staţi liniştiţi, nu sunt doar printre cei cu tricouri galben-albastre! De exemplu, am văzut noii peşedişti vopsiţi în democraţi şi deontologi de strânsură care critică vehement cum face preşedintele Klaus Iohannis campanie pe faţă pentru PNL, încălcând Constituţia. E adevărat, asta face Iohannis, dar să nu o zică aceşti domni, s-o zică alegătorul onest. Pentru că asta au făcut toţi preşedinţii pe care i-am avut, de ce nu şi-au dat mâna aceşti domni să schimbe legea fundamentală şi să pună asemenea fapte sub sancţiunea expresă a suspendării din funcţie? E mai uşor să încercăm să păcălim oamenii cu clişee şi truisme. Când făcea Ion Iliescu campanie electorală cu televiziunea publică şi cu tot aparatul de stat pentru PSD şi înaintaşii săi FSNşi PDSR era digerabilă treaba? Când Traian Băsescu schimba rezultatul alegerilor cu soluţii “imorale” era ok, democratic, respecta exigenţele spiritului Constituţiei?