Sanatate

Oficial s-a declarat EPIDEMIE DE GRIPĂ. Sorina Pintea: „Inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendării cursurilor în şcolile sau clasele unde absenteismul depăşeşte 20%"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.

„Deşi aseară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecuvită epidemică. (…) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (…). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Epidemia de gripă s-a declarat cu o săptămână înainte de începerea vacanței școlarilor. Va fi acesta un motiv de vacanță prelungită?

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că nu poate spune acum dacă în România este sau nu epidemie de gripă deoarece spitalele nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri.

Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.

„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe acaestă logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că virusul gripal va circula intens până în luna martie. „Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Numărul deceselor a ajuns astfel la 54.

Pintea: Din cei 54 de morţi de gripă, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente

Sorina Pintea a anunţat că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

„Din cei 54, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente. Peste afecţiunile pe care le aveau s-a suprapus infecţia cu virusul gripal fapt, care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedaţi nu aveau afecţiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018, scrie mediafax.ro.

 

Ce măsuri se iau: 

-refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute

– instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa

– febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI)

– febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator

– instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte

– vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat

– refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia

– refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor

– transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severă (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase

În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *