In vizor

Oficial, doar 12 școli din Cluj-Napoca nu au sală de sport. Realitatea diferă de statisticile de pe hârtie

Oficial, 12 școli din Cluj-Napoca nu au sală de sport și alte 15 școli nu au sală de sport dotată corespunzător. Sunt șanse foarte mari ca realitatea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj să nu coincidă cu realitatea noastră, iar numărul școlilor în această situație să fie mult mai mare. Ziar de Cluj și Cluj 100% au scris despre cazurile a două școli, care nu se regăsesc pe lista ISJ.

Din totalul de 53 de școli generale și licee de stat și 14 particulare din Cluj-Napoca, un număr important ori nu au sală de sport ori au, dar nu este dotată corespunzător. Potrivit datelor oficiale transmise de ISJ, la solicitarea Cluj 100%, o singură școală de stat nu are sală de sport, dar în cazul acesteia nu se justifică construirea unei săli de sport pentru că școala funcționează într-un sediu închiriat. Este vorba despre Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena.

Alte 11 școli private nu au deloc sală de sport: Liceul Tehnologic Didactica Nova, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Liceul Teoretic Creștin Pro Deo, Royal School In Transylvania, Școala Gimnazială Christiana, Școala Postliceală F.E.G., Școala Postliceală Henri Coandă, Școala Postliceală Ocrotirea, Școala Postliceală Sanitară Christiana, Școala Postliceală Sanitară Sfântul Bartolomeu și Școala Primară Montessori Schule.

Pe lângă școlile care nu au deloc sală de sport, sunt și câteva școli care nu au sală de sport standard. 15 unități de învățământ sunt în această situație: Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă, Colegiul Economic Iulian Pop, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia, Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Liceul Tehnologic Ucecom Spiru Haret, Liceul Tehnologic Reformat, Liceul Teoretic Victor Babeș, Liceul Unitarian Janos Zsigmond, Școala Gimnazială Emil Isac, Școala Gimnazială Reformată Talentum, Școala Gimnazială Specială Centru de Resurse și Documentare privind Educația Inclusivă/Integrată, Școala Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora, Școala Primară Kinderland, Seminarul Teologic Ortodox.

Lista pe care ne-a transmis-o ISJ Cluj nu corespunde cu realitatea. Printre școlile care nu au sală de sport sau nu au sală de sport standard se numără și Liceul Teoretic Eugen Pora din Mănăștur. Ori, poate ISJ-ul înțelege altceva prin noțiunea „standard” decât înțelegem noi. Deși nu se regăsește pe lista oficială a ISJ Cluj, sutele de elevi de la această școală fac sport într-o sală de sport care care nu corespunde standardelor, este atât de mică, încât copiii fac orele de sport prin rotație.

“Există o sală de sport interioară. E destul de complicat, mai ales iarna când sunt mai multe clase. Sala interioară e micuță, încap cam două clase și de obicei se întâmplă să fie și trei și atunci unii dintre ei rămân în sală și fac un program special de acces în sala interioară. Din totdeauna suntem așa”, a declarat Doina Borza, directorul Liceului Teoretic Eugen Pora.

O altă școală la care orele de sport se fac în condiții improprii este Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, tot din Mănăștur. Într-unul din corpurile școlii, nu există sală de sport, iar iarna copiii se descurcă cum pot. În sezonul cald, lucrurile sunt mai simple pentru că elevii pot să facă orele de educație fizică afară, pe terenurile amenajate în curtea școlii.

„Noi am cerut o finanțare de 100.000 lei, pentru sălile de informatică și săli interactive, pentru că de anul viitor, vor începe orele de informatică. Pe lângă asta mai avem nevoie de termoficare pentru ambele blocuri ale Școlii Liviu Rebreanu. Sala de sport nu există din păcate în corpul 1-4. Copiii fac ora de sport în două săli mici improvizate. Încă, nu am cerut finanțare pentru sala de sport, dar dispunem de un teren sintetic”, a spus Dănuț Bumbu, directorul Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu.

Conducerea ISJ Cluj precizează că responsabilitatea construirii de săli de sport revine Primăriei și conducerii școlilor.

„Baza materială și clădirile în care funcționează unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv sălile de sport ale acestora sunt în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca, drept urmare solicitările conducerilor unităților de învățământ cu privire la imobilele în care funcționează școlile se depun la Primăria Cluj-Napoca”, au menționat reprezentanții ISJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *