Vocea ta

Odată cu relaxarea restricțiilor de circulație, circul s-a mutat în natură – defrișări, golănie maximă și manelisme în grupuri mari organizate la Beliș!

Scris de 893

La Beliș, în Parcul Natural Apuseni, natura a revenit la viață în perioada stării de urgență, când animalele bipede au avut accesul restricționat. Acum, în starea de alertă, cei lipsiți de bun-simț, de educație și de respect față de natură s-au relaxat total și, în haite mari, au mutat circul din mintea lor în creierii munților.

Fiindcă birturile și cluburile sunt închise, conducta de clubberi și de maneliști s-a spart în lacul de la Beliș, în jurul căruia oamenii, mai rău ca animalele, au început să petreacă, într-o sfidare totală față de regulile impuse de starea de alertă, față de semenii lor și față de cadrul natural care nu are nicio vină că este locuit.

O cititoare a Ziar de Cluj, care s-a retras în această perioadă la casa sa din zona Beliș, a reclamat defrișările, urletele agresive, manelismele, golăniile și mizeriile pe care le fac hoardele care din 15 mai au mutat un adevărat bestiar de circ în natură.

Autoritățile ar trebui să se sesizeze și să verifice legalitatea comportamentelor celor care își bat joc atât de natură, cât și de măsurile impuse pentru limitarea pandemiei. Se pare că, din păcate, unii clujeni pot fi civilizați doar cu amenzi drastice:

„Acum, odată cu relaxarea restricțiilor, cu birturile închise, tot circul s-a mutat în natură! Muzică tare peste tot, țipete și gălăgie! Zilele trecute, un tip la bustul gol urla urcat pe barajul de la Beliș! Duduiau manelele și merțanele! Era agresiv! Nu am stat să văd de ce urlă sau să îl filmez pentru că mi-e frică de chestiile aste, mi-e frică și când mă plimb și când mai trece câte-o mașină pe lângă mine, mai sunt mașini cu cocalari, cu manele, cu muzică dată tare, și urlă după mine! Mi-e groază să nu se oprească, să se ia de mine! Și am auzit ori Salvarea, ori Poliția, în timpul nopții!

Chefurile astea, eu știu cum e, mai face lumea, mai pune muzică, dar nu așa! Mi se pare că acum sunt agresivi, cumva refulează după perioada aceasta și, bineînțeles, să te duci în natură nu te costă și, după perioada asta, or să se tot adune în haită și or să facă chefuri din-astea, și or să facă zgomot și fecale peste tot, că asta e situația, peste tot găsești deșeuri, le place să facă focuri, dar astea le știm deja!

Sâmbătă seara am ieșit la o plimbare simplă și peste tot pe unde am mers nu am putut să nu aud muzică tare, țipete sau mașini! E oribil ce se întâmplă în weekenduri în natură, sper să dea drumuri la birturi!

Eu stau aici în perioada aceasta și, până acum, a fost liniște și foarte ok. Am văzut multe animale sălbatice, e o zonă frumoasă, ar trebui să căutăm altceva când mergem în natură, dacă tot ieșim! Este parc național totuși, nu clubbing! Cei care vin lasă mereu gunoi și fac foc aiurea! ATV-uri, raliuri pe baraj, zgomot de bărci pe lac și chefuri! Peste tot chefuri! Nu înțeleg de ce poluarea fonică este permisă în natură, mai ales în rezervații și în parcuri naționale!

Am făcut o poză și cu unul cu o mașină încărcată cu lemn!

Sunt și aici aceleași probleme pe care le știm toți, cu defrișări ilegale și deșeuri! Eu ce am sesizat în plus este nesimțirea și poluarea fonică. Dacă mergi în natură, nu e ok să te apuci să dai muzica tare sau să urli ca ieșit de la ospiciu.

Acuma, cu relaxarea restricțiilor, foarte multă lume merge la munte și în zone  naturale, dar, din păcate, mulți dintre ei nu merg la munte ca să se plimbe sau să se bucure de natură, ci merg la munte pentru ca să chefuiască și să se refuleze după perioada aceasta, în condițiile în care barurile sunt închise. Sunt chefuri exagerat de multe, peste tot muzică dată tare, oameni care țipă, aruncă gunoaie, zornăituri de mașini peste tot, copii care umblă cu ATV-uri, o altă chestie care nu e ok, mai ales într-o zonă unde e rezervație, parc natural național! Ne batem joc de niște lucruri frumoase și nu înțelegem că nu suntem centrul universului!

Măcar acum ar trebui să rămânem cu ceva din toată pandemia aceasta și, sincer, mi-e groază că or să înceapă chestiile astea, după ce se relaxează restricțiile, efectiv o să se facă abuz de chestia asta, toți ciobanii, toți nesimțiții să vină în natură, să înceapă să distrugă tot! 

Pe de altă parte, de când stau și m-am retras în natură, nu stau să mă uit la fiecare știre, nu am mai prea urmărit nici social media foarte mult, dar bănuiesc că nu e legal să se adune în grupuri mari la cabane în natură sau pe câmp, cum se adună și fac chestiile astea, bănuiesc că nu este legal, dar poate autoritățile nu reușesc să facă față, să îi verifice. De ieșit din oraș, din localitate, cred că încă se iese cu declarație, nu se iese așa, oricum! O măsură bine intenționată, bineînțeles că o interpretăm cum să distrugem ceva, că nu se poate să respectăm ce avem!

În perioada aceasta cât am stat în natură, în liniște, am văzut aici căprioară, am văzut vulpe, am văzut veveriță, rațe sălbatice, o varietate de păsări, e foarte frumos! E foarte mare păcat că, în timp, dacă nu luăm atitudine la lucrurile acestea și nu învățăm să respectăm, or să se piardă lucrurile acestea frumoase și natura, care încă mai este la noi, varianta de natură virgină pură! Dar, cum se face acces pe undeva, cum începem să distrugem!”, a conchis cititoarea noastră, care a dorit să își păstreze anonimatul, din motive lesne de înțeles.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE