Editorial

Obrazul gros apără sporul de obezitate

Scris de 679

Iar i-au pus lui Emil Boc un microfon sub nas să poată zice el ce vrea cu privire la acordarea „sporului de osânză” angajaţilor din primărial Lui (că a clujenilor nu mai este de mult). Şi zice, nederanjat de vreo întrebare incomodă:

„Legea e clară. DSP face analize și dacă situațiile sunt certificate prin expertize – e vorba de radiații de la calculator, statul pe scaun multe ore, plus că au de a face și cu unele persoane recalcitrante – deci se fac evaluari dacă acele rezultate sunt pozitive, ca primar sunt obligat să le promovez”.

Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii. Legea nu obligă instituţiile publice să acorde aceste sporuri.

Singurele sporuri obligatorii sunt: muncă de noapte, ore suplimentare de lucru, muncă efectuată în zilele de sărbătoare legală sau de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica) şi condiții grele de muncă, nocive, periculoase, penibile (spor de rușine) – iar acestea din urmă, ATENŢIE, sunt în cuantum de 10%!

Sporul de osânza, de la statul pe scaun, nu este o obligaţie a legii aşa cum susţine, nonşalant primarul Emil Boc. Ci, rămâne după cum am stabilit: o mită salarială din bani publici, bani de fidelizare electorală: „Tătucul” „a dat”, chiar dacă nu era obligat. „Tătucul” se luptă ca un leu pentru bănişorii noştri – în această „cheie” trebuiesc citite declaraţiile pe temă ale lui Emil Boc. Declaraţii în care pune accent pe omisiune. Cică e „obligat”.

Apoi, ce computere sunt în dotarea municipalităţii de există pericol de radiaţii? De la pixelul albastru am trecut la lumina albastră de la LED-uri care poate afecta retina, afirmă unele studii, care nu sunt prea concludente întrucât nu sunt suficiente date statistice.

Studiile de specialitate afirmă următoarele: „Fiind un dispozitiv electronic (calculatorul, laptopul, smartfonul şamd), produce și propagă unde electromagnetice și particule care sunt dăunătoare sănătății. De remarcat este faptul că electronica este fabricată ținând cont de normele admise. Indicatorii, emisiile de la laptopuri sunt de zece ori mai mici decât cele de pe computerele personale. Cu toate acestea, cu un contact strâns cu corpul uman, are un efect negativ. Cu utilizarea corectă a echipamentului, nivelul de radiații primite poate fi redus la minimum. Alege-ți, în mod firesc, timpul (de stat la calculator) singur. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că, operarea continuă, timp de câteva ore, duce la o creștere a dozei de radiații primite. Este de preferat să faceți o pauză de zece minute în fiecare oră. O pereche de exerciții gimnastice vor energiza și vor atenua tensiunea.”

Parcă e mai ieftin cu pauze şi cu exerciţii fizice, nu?

Dar, că urmează un dar (şi să nu râdeţi şi nici să nu puneţi întrebări măgăreşti din ultima bancă): „Cu un contact strâns, organele genitale sunt expuse riscului.”

Mno, având în vedere cum se fute timpul prin primărie, asta ar justifica un spor de radiaţie. Că „radiațiile electromagnetice îi amenință în principal pe cei care petrec zile întregi îmbrățișând „monitorul” uriaș din anii 90” – sper că nu mai există astfel de dotări în ultra-mega-super-digitalizata Primărie Cluj-Napoca!?

Totuşi, de unde şi până unde: „obezitatea căpătată la locul de muncă”? Că, după cum am documentat până acum, cel puţin „atleţii” Poliţiei locale Cluj-Napoca, sunt angajaţi gata obezi. Deşi legea, atât de invocată de Emil Boc, numai partea care lui îi convine, prevede nişte probe şi aptitudini fizice.

În 2009, premierul Emil Boc zicea: „Dispar sporul pentru limbi străine şi sporul de antenă, rămân sporul de vechime şi cel de noapte”.

Apoi, în 2010, salariile au fost reduse cu 25% în tot sistemul public, în contextul crizei economice mondiale de la acel moment.

Apoi, în 2019, Emil Boc declara (din Opoziţie): „Vă pot spune foarte sincer şi direct: generaţiile următoare vor plăti factura dezmăţului actual. Să se înţeleagă că nimic nu este gratis pe lumea asta. Cu cât consumi mai mult decât produci, cu atât aduni datorii pe care le vor plăti pe viitor.”

Ce „mumooooos”!

Dar, staţi, că mai zicea: „Dar vă dau scris că această factură a consumului exagerat de astăzi va fi plătită pe viitor, pentru că aşa e legea firii, când consumi fără acoperire, cineva trebuie să plătească factura. Şi vor plăti, mai devreme sau mai târziu, generaţiile următoare, acest lucru din punctul meu de vedere este foarte clar şi fără echivoc. Când se duce petrecerea şi vine decontul, vor fi suferinţe”.

Discuţia era despre salariile din sectorul bugetar. Emil Boc critica PSD, dar dădea „dezmăţ” salarial la toată municipalitatea.

Acum, alături de PSD la guvernare (că de aceea am ieşit noi să apărăm democraţia în vara anului 2012!), Emil Boc continuă petrecerea bugetară.

Ce vor plăti generaţiile următoare, nu mai contează.

Legea, bucata aia care-i convine lui din ea, „îl obligă”.

„Toată lumea are dreptul la opinie, dar să ai grijă ce vorbești, că ți se întoarce. Pentru niște likeuri pe Facebook nu e bine să-ți bați joc de oameni”, a mai spus Emil Boc.

Zău, Maestre? Ameninţi, zgârii din „dujman”?

Ai uitat când îţi era frică să ieşi pe stradă în campania din 2012, să nu te fugărească lumea că i-ai „tăiat penzia”, „muncuşoara de-o viaţă”?ULTIMA ORĂ

 • Acum 42 mins Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 50 mins Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 55 mins PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 3 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 5 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 5 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 6 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 6 hours In vizor
  Licitația de 180 de milioane de euro pentru 20 de renuri electrice, ”dintre care patru vor circula pe rute din Cluj”, desființată de Asociația Pro-Infrastructură
 • Acum 7 hours Jos palaria
  David Popovici, dublu campion european
 • Acum 20 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 21 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE