Reportaj

„Oamenii speciali ai Clujului”. Kovacs Csaba: „Vreau să fiu independent”

Ziar de Cluj demarează un nou proiect, „Oamenii speciali ai Clujului”. Ne dorim să arătăm poveștile celor diferiți. Nu drame lacrimogene. Ci viața lor, așa cum este. Cu ce prejudecăți se confruntă. Cum au învățat să lupte cu ele. Cei curajoși, care pot vorbi deschis despre acest drum prin viață, pot netezi mult calea celor care vin din urmă.

La final, am vrea sa fie un “manual de supraviețuire” pentru toți cei care au impresia că viața se sfârșește odată cu un diagnostic sau cu o dizabilitate.

Kovacs Csaba e unul din oamenii speciali ai orașului. Nu pentru că se deplasează de mai bine de 10 ani într-un fotoliu rulant, ci pentru că o face cu demnitate și pentru că mereu încearcă să atragă atenția la problemele cu care el însuși se confruntă.

O fractură de coloană cervicală, cauzată de un accident auto, l-a făcut să-și regândească viața. Nu vorbește despre trecut, ci doar la prezent și la viitor. Csabi e mândru că trăiește în orașul de pe Someș.

„Cluj-Napoca este un oraș modern, care înflorește”, consideră tânărul. Acesta are, totuși, și nemulțumiri legate de infrastructură. Se bucură că se lucrează și se îmbunătățește accesibilitatea, însă persoanele cu dizabilități au nevoie de mai mult. 

Si despre oamenii care îl inconjoară, numai de bine. Deși a trecut prin dezamăgiri, de fiecare data le-a oferit prezumția de bunătate și bune intenții.

„Oamenii? Oamenii sunt calzi”, recunoaște chiar el, însă nu de puține ori s-a văzut nevoit să le refuze ajutorul. „Vreau să fiu independent!”

Csabi e activ, umblă, vede, face, vine mereu cu propuneri. Activează în asociații, oferă consultanță. Nu tace, atunci când realizează că pot fi aduse îmbunătățiri. L-am întrebat unde s-ar vedea pe el, unde i-ar plăcea să lucreze, dacă ar opta pentru un loc de muncă stabil.

Răspunsuri la această întrebare, dar și la multe altele, în materialul video.

 

 

 

 

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *