Editorial

Oamenii inteligenţi nu pun botul la poveştile securiştilor apăruţi „întâmplător” în viaţa şi activitatea lui Cioloş

Din cauza Oanei Bogdan, motoraşului gripat de falansterisme paleocomuniste cu privire la proprietatea privată şi sexul spiralat în grup, Dacian Cioloş este părăsit de fostul ministru al Justiţiei din vremea mandatului său de premier. Raluca Prună declară că se desparte „categoric de PLUS”, că acesta „intră capitv în subiecte neserioase ca cel privind renunțarea la proprietate”. „Problema României nu este renunțarea la proprietate, ci, în primul rând, repararea efectelor naționalizării”, remarcă, corect, fostul membru al Cabinetului Cioloş.

Dar ce aşteptări poţi să ai de la cineva care n-a ieşit din adolescenţă nici la vârsta ei de arhitect? Politica de desculţ în iarba plină de rouă, rochiţă albă şi coroniţă de flori în păr se făcea în anii 60-70 ai secolului trecut. „Ghivpisăcens” s-a cam fumat, nu faci politică construind partide politice din nisip ce dispar la prima furtună şi nu te baţi desculţ în iarbă cu PSD. Nu vii la un jaf armat să ţii lecţii despre pufoşenia norişorilor.

Dar securiştii întâmplători din viaţa şi opera lui Dacian Cioloş ştiu bine acest lucru. Ei au nevoie ca număr de astfel de debusolaţi politic, să-i urce sacii în căruţă protejatului. Doar oamenii inteligenţi nu pun botul la poveştile securiştilor pe care i-am întâlnit deja în cozmetizata biografie a lui Dacian Cioloş.

Şi dacă tot vorbim despre această cosmetizare, eu cred că securiştii lui Cioloş au început să arunce pe piaţă materiale şi afirmaţii uşor de demontat din biografia acestuia, ca să le estompeze pe cele evidente. Când se va dovedi că nu e conform cu realitatea ceea ce a afirmat public teologul şi istoricul Cristian Bădiliţă, cum că Dacian Cioloş şi-ar fi efectuat stagiul militar ca “paznic” la poarta dizidentei Doinea Cornea, arestată la domiciuliu în perioada 1987 – 1989, adică şi-ar fi făcut stagiul militar la trupele de securitate-miliţie din Cluj-Napoca, acesta va putea ieşi să spună: duşmanii mă denigrează. Şi-atunci tot denigrare va fi, în ochii celor care şi l-au cioplit cu chip de Tătuc de Partid, să i se închine, indiferent de probe, stagiul la Vatra Românească, şefia la PUNR, presupusa racolare de către serviciile secrete franceze, falansterismele paleocomuniste ale apropiaţilor şi apreciaţilor săi, membrii de la vârful partidului cu stagiul efectuat la PRM şamd.

Biografia lui Dacian Cioloş este mai ciuruită decât o sită. Ştim că a terminat liceul şi şi-a luat BAC-ul în 1987 şi că şi-a terminat facultatea la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în 1994. Pe atunci, cursurile durau între 3 şi 5 ani, dacă aplicai pentru a deveni subinginer, sau aplicai la inginer. Aşa că lipsesc 2 ani: din toamna lui 87 şi până în toamna lui 89, în care nu ştim cu ce anume s-a ocupat tânărul Julien.

În apărare, vă spun că la Doina Cornea, fiind un caz complex, nu aveau ce căuta ca “paznici la poartă” militari în termen. Am şi scris în anii 90 un material complex şi complet pe subiect, pornind de la mărturii olografe date de către cei care au executat misiunea la Doina Cornea. Nu exista grad mai mic de subofiţer implicat în misiune. Deci, dacă Dacian Cioloş nu a fost subofiţer de securitate doi ani din viaţa sa, atunci nu are ce căuta în această poveste.

„Înainte de a da lecţii de eficienţă, demnitate şi bun-simţ, semidoctul Barna şi comicul involuntar Cioloş (paznic la poarta disidentei Doina Cornea în timpul serviciului militar), să-şi facă ordine în caracter. Dar mai ales să-şi facă ordine în găşti” – a afirmat (corect în ceea ce priveşte caracterul şi găştile), Cristian Bădiliţă, istoric al crestinismului timpuriu, poet, eseist, doctor al Universitatii Paris IV-Sorbona.

Deci, nu oricine… dar, dacă afirmaţia este una trasă de păr, venită din zonele „întâmplătoare” ale carierei lui Cioloş, acesta va putea juca pe victima în toate aspectele gri-şobolanii din biografia sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *