Editorial

O zi din viața unui funcționar public

Scris de 95

Funcționarul public nu se trezește ca toți muritorii, la ore inumane gen 7. Trebuie să ducă până la capăt somnul de frumusețe, că nu poți apărea la ghișeu șifonat ca un student după o noapte albă în sesiune.

„Situație fără precedent la o Primărie din județul Gorj. Angajații s-au revoltat după ce noul primar le-a impus să respecte programul de muncă. Aceștia obișnuiau să vină la serviciu mai târziu, iar la prânz plecau acasă.”, scrie digi24.ro.

După ora 8, funcționarul public face ochi. Își face cruce și îi mulțumește lui Dumnezeu că l-a lăsat să-l prindă de un picior și să se angajeze la stat. Se duce la baie cu lentoarea unui chelner într-o zi caniculară. Nu este absolut nicio grabă. Lumea se poate destrăma în jurul lui, dar funcționarul public e în ritmul lui.

„Comuna Bolboși, județul Gorj. Miercuri, 10 martie, ora 10 și jumătate dimineața. Pe străzile comunei l-am întâlnit pe Trașcă Dumitru, un angajat la Primăriei.”, continuă digi.24.ro.

După ce rezolvă treburile la baie, funcționarul public se îndreaptă spre bucătărie cu viteza unui melc constipat. Este 8:45, iar funcționarul public are 99 de probleme, dar să ajungă la timp la serviciu nu e una dintre ele. Își mănâncă micul dejun de funcționar public, apoi se îmbracă în hainele lui de funcționar public și, într-un final, iese din casa lui de funcționar public. Să tot fie vreo 9:15, dar timpul este doar o convenție socială.

„- Spuneți că nu vă duceți la serviciu, că sunteți în medical.
– Da, da.
– Aveți probleme de sănătate?
– Da, am ceva probleme de sănătate și mi-am luat 8 zile de concediu medical. (…) Rotaru ăsta, primarul ăsta nou e mai fixist așa. Vii la 8, pleci la 4.
– Și e anormal?
– Înainte mai aveai o pauză de masă, mai ieșeai. Ăsta e fixist și n-ai treabă. Eu m-am acomodat, n-am nicio problemă.
– V-ați acomodat, dar deocamdată sunteți în concediu.
– Da. Păi, și după aia ies la pensie.”, a declarat angajatul primăriei Bolboși pentru Digi24.

Pe la un 9:30-9:45, funcționarul public ajunge la templul relaxării: instituția unde are vârâtă cartea de muncă. Se pune la birou și începe cea mai chinuitoare parte a existenței sale: interacțiunea cu fraierul de contribuabil. După câțiva milogi pe care i-a trimis la alt ghișeu, funcționarul public obosește și își ia o binemeritată pauză. Revine, mai face o glumiță cu colegii, mai răspunde în scârbă unui plebeu, trece vremea și vine pauza de prânz. Moment în care funcționarul public va degusta prânzul lui de funcționar public.

„Odată cu schimbarea primarului comunei Bolboși din județul Gorj, s-au schimbat și câteva reguli în cadrul Primăriei. Mai exact, angajații au fost obligați să vină la program. Lucru care i-a revoltat, aceștia fiind obișnuiți să mai întârzie dimineața, iar la prânz să plece în pauză de masă. Noul primar este deja de 5 luni la conducerea comunei, însă nici până acum nu a reușit să-i convingă pe toți că trebuie să respecte regulile.”, mai scrie digi24.ro.

Mai freacă menta, mai ceva ca un barman care vrea să impresioneze o domnișoară, și vine cel mai important moment din viața unui funcționar public: spartul ușii. Ora la care se sparge ușa este arbitrară. Timpul curge altfel când tu ai o ușă de spart. Astfel, într-o zi poți găsi un funcționar public la ghișeu, iar în alta, la aceeași oră, să bată vântul prin instituție. După prânz, trebuie doar să asculți cu atenție și auzi cum se sparg ușile prin instituțiile statului.

„Vă dați seama că nu le-a căzut bine, le-a căzut greu și foarte greu. Le-am spus: Gata! Eu vin primul în Primărie și plec ultimul. Adică la ora 8 eu sosesc în Primărie și trebuie să mă aștepte aici și la ora 4 eu plec și dumnealor trebuie să închidă ușa după mine”, spune Viorel Rotaru – primarul comunei Bolboși.

Eliberat din temnița instituției, funcționarul public își continuă viața lui de funcționar public, dar ca un cetățean extrem de relaxat. Atât de relaxat, că mai are puțin și leșină.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 15 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 17 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 19 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE