In vizor

O viperă a fost văzută pe o stradă din Cluj-Napoca:”Era arcuită, pregătită să atace”. Recomandările specialiștilor

Un clujean a semnalat faptul că soția și copilul lor au trecut foarte aproape de un pui de viperă care stătea la soare pe o stradă din Cluj-Napoca. 

”Pui de vipera pe trotuar in Cluj Napoca-langa str Maramuresului. A trecut sotia si fetița la maxim 20 cm de el. Cand l-am vazut deja era arcuit se pregatea sa atace”, explică clujeanul.

Se pare că aceasta a fost văzută și anterior pe strada Maramureșului, dar jandarmii chemați să o prindă, nu au reușit să o depisteze.

”Iesise la soare intr-o curte pe str Maramuresului.Tatal meu a vazut.o in weekend si a sunat la 112, a venit o echipa de jandarmi sa caute vipera,insa fara rezultat.Bine ca a fost prinsa ulterior”, potrivit unui alt clujean.

Astfel de situații pot apărea tot mai des în această perioadă când vremea se răcește și reptilele caută căldura soarelui.

”Vremea se răcește și reptilele devin mai vizibile. Deoarece au nevoie de căldură, ele riscă mai mult pentru a se încălzi direct în razele soarelui. Și, astfel vom vedea mai mulți șerpi la munte, pe dealuri și oriunde vom umbla. Dacă te comporți respectuos cu șerpii, nu îi atingi, nu le deranjezi habitatele, nu ai nevoie să deosebești speciile neveninoase de cele veninoase. Dar dacă totuși ești curios și vrei să înveți, poți ajunge ca la un moment dat să nu îți mai fie frică de ei”, explică specialiștii de la Milvus Grup, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Speciile de șerpi din România

 

Recomandări:

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor . În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante .

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *