Din oras

O tanara nascuta la Bucuresti face o caracterizare Clujului: “E capitala europeana a poluarii fonice!”

Clujul e un oras plin de zgomot. De la statiile de autobuz la restaurante, de la strazi la mall-uri. Asta sustine Ella, tanara care a renuntat la Bucuresti pentru a-si cumpara o casa in capitala Ardealului. Acum, insa, decizia nu mai pare sa fie atat de inspirata, spune ea, pentru ca la Cluj “creierul nostru este inundat de decibeli”.

“Aproape 70% din statiile de autobuz din Cluj sunt „impodobite” cu 7-9 difuzoare ce scuipa reclame, mormane de laude la adresa Primariei si muzica, o explozie ce supune cetateanul lipsit de aparare la stres mental si spalare a creierului. Creierul nostru este inundat in decibeli, iar noi ar trebui sa fim recunoscatori autoritatilor locale pentru furnizarea de informatii corecte si actualizate permanent”, spune aceasta in scrisoare deschisa pe care o adreseaza tuturor celor care vor sa ajunga in orasul de pe Somes.

Ella sustine ca sub masca unor informatii publice, care nu au fost, insa, solicitate de catre cetateni, QMedia a desfasurat, in ultimii ani, o adevarata afacere, cu binecuvantarea Primariei.

“QMedia se mandreste ca e sustinut cu fonduri din afara si ca e sursa numarul unu de informare a publicului in Cluj. Dar, la o scurta vizita pe site-ul lor, vom vedea tarifele mari pe care le percep pentru ca diverse afaceri locale sa fie promovate in statiile de autobuz. Este clar ca lumina zilei – difuzoarele din statiile de autobuz sunt strict o afacere profitabila, care ingrasa conturile bancare ale cuiva, in detrimentul calatorilor”, sustine ea.

Femeia spune ca a incercat de mai multe ori sa abordeze problema la Primaria Cluj-Napoca, dar fara niciun rezultat. Niciodata nu a primit un raspuns la scrisorile sale, indiferent de modul in care acestea au fost trimise  – prin e-mail sau personal.  

Clujul, spune ea, “este un oras frumos, dar este regretabil ca a cazut in mainile unor ignoranti si parveniti”.

“Ce s-a intamplat cu calmul, stabilitatea si bunul simt al oamenilor din Transilvania, despre care am auzit pe vremea cand eram copil si adolescent in Bucuresti, orasul din care provin? De fapt, acestea au fost si motivele care m-au determinat sa ma mult la Cluj, sa imi cumpar o casa aici, dar pe masura ce trece timpul imi dau seama ca m-am inselat cu privinta la orasul acesta”, mai spune ea.

Pentru cei care ajung la Cluj si vor sa mearga la oricare dintre cele doua mall-uri, Ella are un sfat: “inarmati-va cu dopuri de urechi!  E, ca in mai toate restaurantele din oras, ca o noapte la o discoteca. Muzica este atat de intruziva si de puternica incat nu poti discuta cu prietenii si nici nu te poti concentra pe ceea ce ai de facut”.

“Va rog sa nu ma intelegeti gresit. Ma bucur de festivalurile si targurile din Cluj care aduc intregul oras pe strazi, imi plac spectacolele de opera in aer liber, imi place muzica de orice gen (clasic, rock, folclor, ce vrei tu), dar …… nu pot suporta poluarea fonica.

Ar trebui sa raman si sa lupt in continuare, desi stiu ca ma lupt cu morile de vant? Ar trebui sa parasesc Clujul pentru un oras civilizat?”, se intreaba Ella, in final.

Primaria verifica volumul in mod constant

„In intervalul orar 7:00 – 17:00, boxele functioneaza la un volum mai puternic, dupa care se reduce automat sonorul. Daca exista oameni deranjati, se merge, se verifica si se intervine – fie sunt fie redirectionate boxele, fie reduse simtitor. E un proces continuu. Pe masura ce vin plangeri, ne ocupam de ele. De exemplu, in Gheorgheni si la Regionala au fost desfiintate posturile, pentru ca deranjau”, spune Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

sursa foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *