In vizor

O tabara de cercetare de langa Cluj, elogiata in revista Nature

Profesori de la Harvard, King’s College sau Institutul Max Planck au participat zilele trecute la o scoala de vara desfasurata in discretie deplina, langa Lacul Stiucii. Evenimentul este considerat atat de importat in comunitatea stiintifica internationala incat prestigioasa revista „Nature” a scris despre ea in termeni elogiosi. 

Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School (TENSS) a avut loc intre 1  si 17 iunie, la Lacul Stiucii din satul Sacalaia, comuna clujeana Fizesu Gherlii.

Articolul din Nature care a reflectat editia din acest an a aparut in 18 iunie, la rubrica de editorial si are titlul „Summer Skills” care s-ar putea traduce cu “Talente de vara”.

“Cititorii fictiunilor cu vampiri ar putea ezita sa analizeze munca unor colegi in interiorul unei case izolate intr-o zona indepartata din regiunea romaneasca a Transilvaniei. Intr-adevar, ceva ciudat se intampla acolo in aceasta luna, la pensiunea Lacul Stiucii. Mare parte din terenurile agricole din jurul casei sunt inca lucrate cu cai, dar dincolo de zidurile sale stau niste microscoape de secol 21, cu doi fotoni”, este descris in articol cadrul in care s-a desfasurat tabara.

In continuare, se precizeaza ca microscoapele respective au fost construite de un grup de tineri neurologi care au realizat si softul aferent. Au fost utilizate la experimente comportamentale, in special pe soareci, cu aprobarea “Universitatii de Medicina si Farmacie din capitala Transilvaniei, Cluj”. Cercetarile au ca scop identificarea unor circuite neuronale in creier si de a folosi tehnici de optica si genetica la limita neurostiintei moderne.

Redactorii de la Nature mai mentioneza ca cei doi organizatori ai scolii sunt “doi romani idealisti, care au asistat in timpul scolii la disparitia bazei stiintifice a tarii in haosul politic care a urmat caderii comunismului din 1989”.

“Unul dintre acesti idealisti este Florin Albeanu, profesor asistent la Cold Spring Harbor Laboratory din New York; celalalt este Raul Muresan, un cercetator principal la Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie din Cluj. Poate ca TENSS nu este suficient pentru a ridica stiinta tarii din morti. Dar inca poate ajuta pentru a reda energia secata din sistem. Schema le demonstreaza tinerilor cercetatori ca este posibil sa se atinga standarde internationale in Romania, fara compromisuri de stiinta. Si acesta nu este un proiect la scara locala. Studentii care participa ajung sa faca asta numai dupa o acerba competitie internationala pentru locuri. In acest an, doar doi elevi din institutiile romanesti s-au alaturat celor 13 alesi din 122 de solicitanti”, se arata in editorial.

Povestea scolii de vara de la Sacalaia este, intr-adevar, senzationala.

“Ideea s-a nascut cu ani in urma, la Bucuresti, la o conferinta dedicata diasporei in cercetarea romaneasca. Acolo l-am intalnit pe Florin Albeanu care m-a intrebat cum ar fi sa facem o scoala experimentala in Romania. Mi s-a parut foarte dificil, era nevoie de laboratoare si aparatura costisitoare, insa am inceput sa lucram la asta. Dupa doi ani de munca, in 2012 ,am organizat prima editie”, a relatat Raul Muresan, pentru Ziar de Cluj.

Au cautat sprijin la Cluj, insa doar doua companii le-au dat o mana de ajutor, IQuest si Evoline.

“Am trimis cereri de sponsorizare la cel putin 50 de companii, unele mari si considerate emblematice pentru Cluj, insa cele mai multe nici macar nu ne-au raspuns. E costisitor pentru ca in fiecare an incercam sa achizitionam echipamente care sa ramana permanent la scoala”, a marturisit cercetatorul.

Bugetul pentru editia din 2013 a fost de 80.000 de euro, iar la cea din vara aceasta de 65.000 de euro.

“Scopul taberei este sa ii invete pe participanti – masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi – cele mai noi tehnici experimentale care se folosesc in lume in acel moment. Avem un grup de profesori din toata lumea pe care ii invitam constant, plus, de fiecare data, cativa care sunt invitati doar la editia respectiva. Toti fac voluntariat, nu primesc bani pentru asta. Unora le platim drumul, altii nu vor nici macar atat, ca sa sprijine actiunea noastra”, a precizat Raul Muresan.

La editia din 2013 au candidat pentru cele 13 locuri in tabara tineri din 37 de tari, de pe 6 continente.

Intre invitatii din acest an se numara Upinger Bhalla de la National Ctr. for Biological Sciences (India), Juan Burrone de la King’s College (Marea Britanie), Florian Engert de la Harvard University (SUA), Sonja Hofer de la Biozertrum din Basel (Elvetia), Marc Hubener de la Max Plank Institute of Neurobiology (Germania), Adam Kepeks de la Cold Spring Harbor Laboratory (SUA), Hannah Monyer de la Universitatea din Haidelberg (Germania) sau Shy Shoham de la Techniom Israel Institute of Technoloy din Israel. 

Afisul evenimentului e o adevarata poezie, avand ca tema povestea din Flautul Fermecat, cu fluierasul din Hamelin, care a luat soarecii dupa el, iar o varianta a legendei spune ca apoi a luat si copiii din Hamelin, care au ajuns apoi in Transilvania.

Cei care au participat de-a lungul anilor s-au inscris intr-un grup de Facebook unde schimba impresii despre cercetarile la care lucreaza si, de asemenea, se aduna in cluburi ad-hoc la mari conferinte din lume.

“In general, cercetatorii vin in Romania cu o mare curiozitate, nu au prejudecati. La prima editie i-am dus pe toti intr-un tur destul de mare, de la Salina Turda la minele romane de la Rosia Montana, la Medias, Biertan Sighisoara si prin Cluj, ca sa vada Romania asa cum e, nu cum e prezentata la stiri. Au fost foarte impresionati”, a dezvaluit cercetatorul clujean.

Organizatorii au citit articolul din Nature, nu au fost uimiti de apartitia lui, mai ales ca in 2013 scoala de vara de la Lacul Stiucii a fost prezentata in National Geografic.

Materialul din Nature mai mentioneaza ca realizarea celor doi cercetatori romani i-au inspirat pe oamenii de stiinta din conducerea unor institutii prestigioase, astfel ca multi vin sa conferentieze aici si ca “mai multe fundatii de cercetare si companii comerciale din diferite tari au parafat pana acum asistenta financiara sau sprijin”. 

“TENSS va continua in mod sigur si va avea nevoie de generozitate in anii urmatori. Dar guvernul roman trebuie sa se ridice cel putin la nivelul obiectivelor marete ale scolii de vara – si sa creeze un sistem rational, meritocratic pentru formarea si sustinerea oamenilor de stiinta si a stiintei. Experienta TENSS a aratat ca talentul si entuziasmul vor exista, la fel si curiozitatea necesara – in orice forma”, incheie, splendid, redactorii de la Nature. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version