Reportaj

O strada din Cluj-Napoca, neasfaltata din 1946. Vezi cum arata dupa 70 de ani

Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, mai exact de prin anul 1946 au inceput sa fie construite primele case. Astfel a luat fiinta in Cluj-Napoca strada Viile Dambu Rotund. De atunci, pe Dealul Lombului, nicio administratie locala nu a reusit sa ii aduca pe locuitorii zonei in era moderna, desi promisiunile se reinnoiesc an de an. Fara canalizare, gaz sau apa curenta, sute de clujeni asteapta ca mai marii orasului sa descalece la ei pe strada si sa isi murdareasca pantofii de lac asa cum ei o fac zi de zi in drum spre scoala sau serviciu

Sute de familii mai traiesc inca la nivelul anilor ’46 cand s-au construit primele case pe strada Viile Dambu Rotund. Departe de agitatia altor cartiere locuitorii de aici au case moderne, spatioase, aer curat si liniste. Dar cum totul are un pret, pretul platit de cei care locuiesc pe cele mai nordice strazi din Cluj-Napoca este faptul ca trebuie sa parcurga sute de metri prin noroaie.

Asfaltul se termina la intersectiile strazilor Sanatoriului si Smaraldului. De aici, incet-incet, urmele civilizatiei dispar, iar locul asfaltului este luat de un pietris spalat de topirea zapezii din ultimele zile. Reteaua de iluminat stradal inca neterminata te face sa nu iti doresti sa treci pe acolo dupa ce se lasa intunericul.

La ora amiezii e putina lume pe strada Viile Dambu Rotund. Doar o tanara mamica vorbind la telefon isi plimba pe mijlocul drumului copilul ce doarme in carucior. Prin curtile vilelor caini de rasa latra la trecatori. La intersectia dintre Viile Dambu Rotund si Rubinului un barbat isi repara poarta de la staulul de oi.

“Apoi io-s acilea din 1971, casa pe care am luat-o e din 1946. Ase scrie pe grinda, ca era obicei sa scrie cand o facut-o. Aicea cand ne-am mutat o fo’ numa’ 18 case. Pe banii nostri am bagat gazu’, abia in 93, ca pe vreama aialalta nu ne-o lasat. In fiecare an ne-o promis ca o asfalteaza. Aci, unde stam noi, este si canalizare si gaz, pe strada asta in sus (Rubinului) nu au deecat pana la primele case. Doamne feri’. Mi-am adus de la tara niste malai si m-o ajutat un prieten. Si am venit cu cizme de guma. Si amu umbla lumea p’aci cu cizme de guma. Si cand o vazut unde stau m-o intrebat: ma, da’ tu aci stai? Si zici ca ai buletin de Cluj? Si o inceput sa rada cand mi-o zis ca la el la tara au asfalt de mult”, spune Aron Tohazan.

Pe strazile cu nume de pietre pretioase, Rubinului si Perlei, zeci de case au fost construite in ultimii ani. Cetatenii care le-au ridicat mai asteapta inca introducerea gazului si a curentului electric. Daca locuiesti pe strada Perlei ai nevoie, atunci cand pleci la serviciu, de o pereche suplimentara de incaltaminte, de preferinta niste cizme de cauciuc. Motivul il constituie amestecul de zapada si noroi in care te afunzi pana la glezne. Locatarii care au copii la scoala sau gradinita s-au organizat si fac cu schimbul pentru a-si duce dimineata odraslele sa studieze. Unii au avut teren mostenire, altii au cumparat pentru a-si construi o casa, insa constructia retelei de canalizare au suportat-o din buzunarul propriu.

“Avem canalizare aici, da’ pe banii nostri. Ca au tras-o acolo mai jos si pana acolo am bagat noi canalizare. Acuma noi ne bucuram ca vin cu curentul, speram sa vie mai sus si cu canalizarea si cu gazu’. Am un copil mic si ne descurcam greu cu drumu. Acuma ca s-o topit zapada ii noroi, la fel e si cand ploua, numai cu cizme de cauciuc putem umbla. Familiile din zona s-au inteles si fac cu schimbul sa isi duca copii la scoala cu masina. Ne-am bucura sa ne arunce macar niste piertris pe strada ca doar si noi platim impozite in Cluj ca si restu’ populatiei”, a declarat Mihaela P.

In evidenta Primariei Cluj-Napoca strada Viile Dambu Rotund apare ca fiind modernizata in mare parte. Pe motiv ca inca se executa lucrari de introducere a utilitatilor reprezentantii Primariei spun ca asfaltarea strazii se va face in functie de stadiul lucrarilor companiilor care se ocupa de introducerea apei curente, a gazului si a electricitatii. In realitate modernizarea la nivelul anului 2015 inseamna de fapt doar pietris tasat. Fara o rigola sau trotuare, oamenii cu buletine de Cluj merg prin mocirla pana la glezna.

 “O parte din strada este modernizata. Modernizarea va continua dupa ce vor fi introduse utilitatile, adica apa, gaz, curent. Nu putem sa asfaltam strada si apoi sa vina nu stiu care companie sa sparga iar asfaltul. Unde mai sunt lucrari strada e doar in regim de intretinere”, au declarat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

In opinia multor vizitatori ai strazilor cu nume de pietre pretioase din nordul orasului, zona Viile Dambu Rotund  arata ca dupa razboi si mai rau ca ulitele satelor invecinate Clujului.

“Nu-s de pe aci’, am venit numa-n vizita la copii, da’ uite cum ii drumu’. Nici la noi la tara nu avem asa ulite. Da amu’ no’, ase’-i la Cluj. Or’ pune asfalt si pe aci’ pana s-or face copii de mers la scoala”, a declarat o femeie catre 60 de ani in timp ce hranea dulaii din curte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *