Din oras

O promisiune demnă de pus în ramă și de arătat anul viitor în martie: „După 70 ani de utilizare de către clujeni, vechiul depozit de la Pata-Rât va deveni un deal înverzit”. Ghiciți cui îi aparține?

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a postat pe pagina sa de Facebook o poveste mare și lată cât un incendiu de la rampa de gunoi de la Pata Rât. Spune că depozitul neconform nu este al Consiliului Județean, ci este al municipiului, care a deschis acum 70 de ani rampa de gunoi.

Șeful județului ori are mici scăpări de memorie ori intenționat a omis să scrie în firul acestei povestioare palpitante faptul că încă din 2007 au început procedurile pentru închiderea rampei, iar în 2011 a făcut primele anunțuri. Acest lucru a fost sesizat și de un utilizator Facebook care i-a lăsat un comentariu lui Alin Tișe. Omul nu a primit niciun răspuns, spre deosebire de alți utilizatori care i-au adus laude. Acestora, președintele CJ Cluj le-a răspuns cu mulțumiri.

Trebuie să subliniem apăsat și să ne întipărim bine în memorie că martie 2020 este data la care rampa neconformă de deșeuri va fi închisă. Așa promite Tișe public, pe rețeaua de socializare.

„Pata-Rât nu înseamnă “groapa de gunoi a Consiliului Județean Cluj”. Pata-Rât înseamnă 70 de ani de depozitare a deșeurilor colectate din Cluj.

Depozitul neconform de la Pata-Rât este vechea rampă de deșeuri municipale deschisă acum 70 de ani de către Statul român.
Prin negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat că va construi 8 Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, închizând astfel rampele vechi, publice sau private.
Astfel, “Pata-Rât” a fost transferat către Consiliului Județean pentru închidere și ecologizare pe fonduri europene.

Valoarea totală a lucrărilor aferente construirii noului centru ecologic și a închiderii tuturor vechilor rampe este de 231 milioane euro, în cea mai mare parte fiind folosite fonduri europene”, a scris Tișe.

Urmează etapa în care Tișe a explicat, cronologic, ce a făcut Consiliul Județean până acum pentru închiderea rampei. Totul începe în 2015. Este suspect faptul că președintele CJ Cluj nu își amintește despre anul 2011 când au început demersurile pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, an în care același Tișe a anunțat și închiderea rampei neconforme de deșeuri. Trei ani mai târziu, tot Tișe spunea că în 2015 vor fi gata lucrările de construire a CMID plus închiderea rampelor din județ. În 2015, pe vremea lui Horea Uioreanu, a fost atribuit contractul de închidere a depozitelor de la Pata Rât, Gherla, Turda și Huedin. Abia aici începe continuă și povestea de pe Facebook a lui Alin Tișe:

„CE AM FĂCUT PÂNĂ ACUM?

2015 – a fost atribuit contractul de închidere pentru depozitele Pata-Rât, Turda, Gherla și Huedin;

10 luni – s-a așteptat un răspuns de la Ministerul Mediului privind noile obligații de închidere a depozitului “Pata-Rât”;

2017 – după finalizarea proiectării închiderii celor patru depozite, am semnat contractul de execuție pentru lucrările aferente cantităților suplimentare de deșuri depuse;

2017 – am reglementat modalitatea de închidere și ecologizare a deșeurilor depozitate suplimentar după încheierea contractului;

2017, martie – au început lucrările de închidere la toate cele 4 depozite;

2017, iulie – lucrările de închidere au fost afectatate de o alunecare de deșeuri care a avansat rapid;

2018, martie, – abia după 6 luni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prezidat de Prefect emite documentul care ne dă posibilitatea de a începe lucrările de închidere și consolidare în regim de urgență, Consiliul județean putând aplica proceduri mai scurte.

2018, decembrie – s-au finalizat lucrările de închidere a vechilor depozite de la Turda, Huedin și Gherla, rezultatul fiind o zonă verde;

În acest moment se lucrează la cele două șiruri de piloți de stabilizare pe care a fost ridicat un zid de peste 150 metri din beton armat, cu o înălțime de 3,5 metri”

Tișe continuă cu levigatul și stația de osmoză. În opinia sa, stația a funcționat permanent din mai 2018 până acum. Rămâne sub semnul întrebării acest funcționat permanent al stației de osmoză inversă. Acele scurte perioade de întreruperi despre care vorbește Tișe ca fiind pentru mentenanță ar putea fi orice. Nu avem de unde să știm nici noi, nici cititorii dacă într-adevăr acesta este adevărul.

Citește și:

„Marea Egee” de la Pata Rât: cum se transformă zeama poluantă din muntele de gunoi în apă distilată – VIDEOREPORTAJ

„DESPRE LEVIGAT și STAȚIA DE OSMOZĂ

Din cauza alunecării deșeurilor din 2017, cantitatea de levigat a depășit brusc limitele admise prin Avizul de gospodărire a apelor.

Ca urmare a noii cantității imense de levigat acumulată în amonte de depozit, am fost nevoiți să instalăm o stație de epurare care funcționează prin procedură de osmoză.

Stația de osmoză preia levigatul și îl transformă în apă curată/limpede care curge în pârâul Zăpodie. Mai rezultă nămol concentrat care este colectat, transportat și eliminat de către un prestator.

Stația de osmoză funcționează permanent, începând cu 31 mai 2018, iar scurtele întreruperi sunt necesare pentru mentenanță. Pentru a evita orice poluare a râului și/sau mediului, Consiliul județean Cluj va păstra în funcțiune stația până ne asigurăm că vechiul depozit nu va mai genera poluare.

Stația de osmoză existentă este cea mai performantă din țară”, a scris Tișe în postare.

Urmează ceva cu adevărat important și care trebuie ținut minte. Președintele județului promite că cel târziu în septembrie 2019 vor fi încheiate lucrările de stabilizare de la Pata Rât, iar în martie 2019 va fi închisă rampa neconformă.

Iată promisiunea lui Alin Tișe:

ÎN PREZENT

Se efectuează lucrările de stabilizare a zonei, cu încheierea acestora cel târziu în luna septembrie 2019.

URMEAZĂ

Finalizarea lucrărilor de închidere a rampei, termenul limită fiind luna martie a anului viitor.

DUPĂ ÎNCHIDERE

După 70 ani de utilizare de către clujeni, vechiul depozit de la “Pata-Rât” va deveni un deal înverzit.

Se monitorizează areal timp de 30 ani, în conformitate reglementările de mediu în vigoare.

Se monitorizează colectarea levigatului.

UNDE SE VOR DEPOZITA DEȘEURILE

În prezent, toate deșeurile municipale se duc la rampa RADP iar cele județene, parțial, la rampa temporară a operatorului privat STRICT PREST.

După ce întregul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID va intra în totalitate în funcțiune, toate deșeurile de pe raza județului vor fi depozitate la centrul ecologic cel nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version