In vizor

O profesoară din Cluj, batjocorită pe internet de doi elevi, a primit 30.000 de lei despăgubiri

Părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani sunt obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 de lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook, potrivit unei soluții date de Judecătoria Cluj-Napoca și confirmată de Tribunalul Cluj, potrivit adevărul.ro

Potrivit site-ului Vedem Just, este vorba de un dosar din 2019, în care o profesoară de la  Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, care era diriginte la clasa a VII-a, a cerut daune de 50.000 lei pentru că a fost insultată de către doi elevi din clasa sa.

Unii dintre elevii săi au informat-o pe profesoară, în martie 2019, de faptele celor doi colegi.

Un băiat de 12 ani a modificat o poză a profesoarei în așa fel încât aceasta să semene cu un animal. Apoi a postat poza pe grupul de Whatsapp al clasei, la sfârșitul vacanței de vară din 2018. De altfel, în luna decembrie a aceluiași an, a postat o altă fotografie denigratoare, pe care a setat-o și ca imagine a grupului, potrivit sursei citate.

Un alt băiat, în vârstă de 13 ani, a creat în martie 2019 un cont pe rețeaua de socializare Facebook, folosind numele profesoarei și pozele primite pe grupul de Whatsapp. Apoi a dat mesaje colegilor și cereri de prietenie, menționând că el a realizat contul.

Atunci când a aflat de faptele celor doi elevi, profesoara din Cluj Napoca a hotărât să meargă în instanță. Aceasta a cerut despăgubiri de 50.000 lei și publicarea hotărârii într-un cotidian central. Cadrul didactic a solicitat această sumă spunând că insultele la adresa numelui și imaginii sale au fost greu de îndurat. De asemenea, profesoara subliniază că i-a fost afectată viața privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională și că insulta a fost popularizată către elevi din toată școala.

Cadrul didactic a dovedit afirmațiile prin intermediul unor capturi de ecran cu fotografiile în cauză, dar și cu ajutorul colegilor de breaslă care au povestit cum au afectat-o insultele celor doi elevi și că a devenit abătută, retrasă, distantă după aceste incidente.

Pe de altă parte, părinții elevilor, care aveau sub 14 ani, spun că totul a fost doar o glumă.

Părinții băiatului care a modificat pozele au motivat că acesta a făcut o prostie copilărească modificând poza și atașând acesteia porecla profesoarei, pe care o cunoaște toată lumea. Mai mult decât atât, aceștia susțin că este o formă a libertății de exprimare și că totul s-a desfășurat în afara orelor de curs. Părinții evidențiază și că băiatul, considerat de unii martori un elev excepțional,  a fost nevoit să se mute la altă școală în urma acestui incident.

Cel de-al doilea băiat a recunoscut că a realizat contul de Facebook, însă spune că l-a șters după o zi.

Justiția a hotărât pe 31 mai 2021, să oblige părinții celor doi elevi minori să plătească profesoarei, împreună, suma de 30.000 lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor.

Pentru că profesoara și unul dintre elevi au fost nemulțumiți de soluție aceasta a fost contestată cu apel. Pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul Cluj a hotărât că sentința Judecătoriei va fi menținută în întregime, conform sursei citate.

Părinții sunt nemulțumiți de sentință și consideră că elevii au plătit deja prin scăderea notei la purtare sau schimbarea școlii.