In vizor

O „pepsiglas” şi doi plagiatori vor „corecta” Legile Educaţiei

Cei trei experți desemnați de Partidul Național Liberal pentru a „corecta” proiectele de legi propuse de ministrul Educației, Ligia Deca, sunt Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceștia vor modifica și completa drafturile de acte normative – adică proiectele legii învățământului superior și legii învățământului preuniversitar – alături de o echipă de la PSD și alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.
  • În echipa PNL sunt doi foști miniștri ai Educației, actuali senatori, Monica Anisie și Sorin Câmpeanu, plus rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației pe 29 septembrie, în mijlocul unui scandal de plagiat, după o anchetă jurnalistică publicată în pressone.ro de Emilia Șercan. Marilen Pirtea a fost și el acuzat de plagiat în 2016, tot de Emilia Șercan. Pirtea este consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă. Prim-ministrul este acuzat de plagiat, în teza de doctorat. Acesta din urmă a blocat în instanță analiza CNADTCU pe motive procedurale.

Conform surselor citate, proiectele de legi au fost trimise de Ligia Deca liderilor Coaliției de guvernare în prima săptămână din ianuarie, în același timp cu trimiterea documentelor la Cotroceni, președintelui Klaus Iohannis. Până la acest moment proiectele nu au fost publicate de Ministerul Educației.

Marțea trecută, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

  • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
  • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
  • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

În luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.