Din oras

O parte din Palatul Banffy (Muzeul de Artă) se transformă în apartamente private care costă o avere

Consiliul Județean Cluj a pierdut o parte din clădirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Banffy) din Piața Unirii, în urma unui proces intentat de moștenitori. Pentru pune în aplicare decizia judecătorească, cotele-părți câștigate de moștenitori sunt restituite sub formă de apartamente. Restituirea a fost votată în ședința de Consiliu Județean de ieri. În urmă cu doi ani, Consiliul Județean a dorit să cumpere de la revendicatori partea lor dar aceștia au refuzat.

O parte din imobil a fost câștigat în instanță de moștenitorii unei anume Paraschiva Roșca din Săliște, județul Sibiu. Ea a ajuns în posesia unei adevărate averi, ca urmare a prieteniei soțului ei, Nicolae Roșca, cu Dionisie Banffy, fiul lui Albert Banffy. Nicolae Roșca l-ar fi împrumutat pe Dionisie Banffy cu sume importante de bani pentru a amenaja un cinematograf în clădirea Muzeului de Artă. Ulterior, nu ar mai fi putut să îi dea banii înapoi și i-ar fi dat la schimb apartamente din Palatul Banffy.

„S-a restituit în natură, doamnei Roșca Paraschiva, în prezent decedată, o cotă-parte din clădirea situată în Cluj-Napoca, Piața Libertății nr. 30, în care actualmente funcționează Muzeul de Artă, astfel:

  • cota de 3/4 parte din încăperile situate la parterul imobilului
  • cota de 2/3 parte din fostul apartament nr. 1, în prezent demolat parțial
  • cota de 3/4 parte încăperile situate la etajul imobilului
  • cota de 2380/3287 parte din teren”, scrie în proiectul de Hotărâre de Consiliu Județean care prevede restituirea cotele-părți către moștenitori.

Conform aceluiași document, „cotele restituite au fost materializate în suprafețe, instanța de judecată individualizând, la cererea moștenitorilor d-nei Roșca Paraschiva, încăperile care alcătuiesc cotele restituite acesteia. În vederea întabulării în cartea funciară a dreptului de proprietate al moștenitorilor d-nei Roșca Paraschiva se impune, într-o primă etapă, apartamentarea clădirii în conformitate cu dispozițiile instanței de judecată”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, a declarat că procesul a fost unul greu, la un moment dat clădirea fiind pierdută în totalitate, pentru ca apoi să se piardă doar o parte din imobil.

„Este o revendicare pentru care ne-am judecat și finalmente am reușit să câștigăm parțial procesul, în sensul că s-a stabilit prin instanță că fiecare din părțile procesului ce dobândesc din acest muzeu. Pentru a se putea realiza partajarea între proprietarii desemnați și stabiliți prin hotărâri definitive, documentația cadastrală pe care noi o propunem ține cont de aceste sentințe definitive care lămuresc ce rămâne în domeniul public al județului și ceea ce va rămâne în proprietatea revendicatorilor.

A fost un proces dificil, pe alocuri am pierdut în anumite faze procesuale întreaga clădire, după care am atacat din nou, am câștigat în alte faze, dar cert este că în momentul de față am reușit să obținem ceea ce ne este necesar pentru a-l putea menține în proprietatea și în patrimoniul public.

Vom respecta sentința judecătorească care este definitivă cu privire la părți din imobil care fiind apartamentate vor reveni fiecărei părți din proces. Este important că am câștigat o bună parte din această clădire care este definitiv în patrimoniul județului”, a explicat Tișe, în cadrul ședinței.

Fațada exterioară a fost renovată anul trecut. Conducerea Consiliului Județean are în plan alocarea de bani, anul acesta, și pentru fațadizarea interioară și pentru curtea interioară.

Moștenitorii Paraschivei Roșca s-au ales cu o adevărată avere în urma procesului pe care l-au câștigat. Apartamentele în zona centrală costă enorm. De exemplu, potrivit imobiliare.ro, un apartament pe strada I.C. Brătianu, aflată la câțiva pași de Muzeul de Artă, este scos acum la vânzare pentru 220 mii euro. Apartamentul are două camere și suprafața de 80 de mp. 

Dacă un astfel de apartament costă atât de mult, cele câștigate de moștenitorii Paraschivei Roșca sunt mult mai scumpe, ținând cont că este vorba despre Palatul Banffy. Decizia instanței prevede că timp de zece ani, revendicatorii nu au voie să schimbe destinația apartamentelor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *