Din oras

O orga imensa a luat locul masinilor pe Kogalniceanu, cea mai aglomerata strada din centrul Clujului

Scris de 755

Un sculptor, un arhitect-coregraf si un muzician veniti din Franta au transformat strada Mihail Kogalniceanu din centrul Clujului intr-o imensa scena. In mijlocul ei, un instrument muzical imens, o orga de lemn, la care sunt invitati toti trecatorii sa cante. Este principala atractie a “Scenei Urbane”, o alta perspectiva prin care descoperim frumoasa strada din centrul orasului, pustiita de masini in aceste zile.

Biciclete, skate-board, role, trotinete, orice in afara de masini. Aceasta este deviza arhitectilor clujeni, care au transformat, pentru 10 zile, strada Mihail Kogalniceanu intr-o scena urbana. O scena deschisa tuturor, unde fiecare dintre noi poate canta la imensa orga din lemn construita de cei trei francezi veniti la Cluj in aceasta perioada. Sculptorul Denis Tricot, alaturi de arhitectul si coregraful Gill Vilandier si muzicianul Eric Cordier lucreaza la ultimele detalii ale instrumentului. Brate din lemn si din fier se intind, asemenea unei caracatite, pe cativa metri buni din strada, inaltandu-se pana in varful copacilor. Un adevarat spectacol vizual, dar si auditiv. In fiecare seara, de la 18.00 fix, orga prinde viata prin sunetele grave, care rasuna in fiecare adancitura a strazii.

Iar orga este a tuturor celor care trec pe langa ea. O simpla atingere creeaza un ritm, un cuvant increstat pe bratele din lemn, ramane acolo pentru totdeauna.

“Scena Urbana” a transformat una dintre cele mai aglomerate strazi ale urbei intr-o oaza de relaxare. Pe jumatatea strazii, in fata cladirii centrale a UBB Cluj, masinile inca stau asemenea ciorchinilor, parcate una langa alta. Cativa pasi mai incolo, insa, scena urbana ii invita pe toti clujenii sa descopere frumusetea acestei strazi. In fiecare zi, pana vineri, 30 mai, se fac aici tururi ghidate, organizate de profesionisti, iar participantii sunt provocati sa deseneze traseul parcurs pe o harta.

Pe langa reprezentatiile francezilor, mai multi studenti ai Universitatii de Arte si Design au realizat o serie de lucrari, “Memoria la Cub”.

Unul dintre cuburi a fost imbracat de studenta Bogya Aniko in bilete de autobuz. “Biletul deschide o poarta catre ceva nou, ce ar putea fi o calatorie ce se intampla intr-un timp sau spatiu, unde biletul este garantia calatoriei”, isi explica studenta din anul II lucrarea.

“Scena Urbana” este o initiativa a Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spatiilor urbane si redarea acestora comunitatii. Evenimentul din acest an al scenei urbane este inclus in programul “Zilele Clujului”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 2 hours Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 11 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 11 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 12 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE