Din oras

O orga imensa a luat locul masinilor pe Kogalniceanu, cea mai aglomerata strada din centrul Clujului

Un sculptor, un arhitect-coregraf si un muzician veniti din Franta au transformat strada Mihail Kogalniceanu din centrul Clujului intr-o imensa scena. In mijlocul ei, un instrument muzical imens, o orga de lemn, la care sunt invitati toti trecatorii sa cante. Este principala atractie a “Scenei Urbane”, o alta perspectiva prin care descoperim frumoasa strada din centrul orasului, pustiita de masini in aceste zile.

Biciclete, skate-board, role, trotinete, orice in afara de masini. Aceasta este deviza arhitectilor clujeni, care au transformat, pentru 10 zile, strada Mihail Kogalniceanu intr-o scena urbana. O scena deschisa tuturor, unde fiecare dintre noi poate canta la imensa orga din lemn construita de cei trei francezi veniti la Cluj in aceasta perioada. Sculptorul Denis Tricot, alaturi de arhitectul si coregraful Gill Vilandier si muzicianul Eric Cordier lucreaza la ultimele detalii ale instrumentului. Brate din lemn si din fier se intind, asemenea unei caracatite, pe cativa metri buni din strada, inaltandu-se pana in varful copacilor. Un adevarat spectacol vizual, dar si auditiv. In fiecare seara, de la 18.00 fix, orga prinde viata prin sunetele grave, care rasuna in fiecare adancitura a strazii.

Iar orga este a tuturor celor care trec pe langa ea. O simpla atingere creeaza un ritm, un cuvant increstat pe bratele din lemn, ramane acolo pentru totdeauna.

“Scena Urbana” a transformat una dintre cele mai aglomerate strazi ale urbei intr-o oaza de relaxare. Pe jumatatea strazii, in fata cladirii centrale a UBB Cluj, masinile inca stau asemenea ciorchinilor, parcate una langa alta. Cativa pasi mai incolo, insa, scena urbana ii invita pe toti clujenii sa descopere frumusetea acestei strazi. In fiecare zi, pana vineri, 30 mai, se fac aici tururi ghidate, organizate de profesionisti, iar participantii sunt provocati sa deseneze traseul parcurs pe o harta.

Pe langa reprezentatiile francezilor, mai multi studenti ai Universitatii de Arte si Design au realizat o serie de lucrari, “Memoria la Cub”.

Unul dintre cuburi a fost imbracat de studenta Bogya Aniko in bilete de autobuz. “Biletul deschide o poarta catre ceva nou, ce ar putea fi o calatorie ce se intampla intr-un timp sau spatiu, unde biletul este garantia calatoriei”, isi explica studenta din anul II lucrarea.

“Scena Urbana” este o initiativa a Ordinului Arhitectilor din Romania filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spatiilor urbane si redarea acestora comunitatii. Evenimentul din acest an al scenei urbane este inclus in programul “Zilele Clujului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *