Cooltura

O nouă premieră la Teatrul Național Cluj: Maidan Inferno, un spectacol-lectură despre infernul luptelor de stradă purtate în Ucraina în anii 2013-2014

Teatrul Național Cluj-Napoca își continuă seria premierelor din această stagiune cu un spectacol-lectură realizat în cadrul unei campanii Uniter menite a-i sprijini pe artiștii ucraineni.

Maidan Inferno, piesa care va fi lecturată miercuri, 15 iunie, în Studioul Euphorion al Naționalului clujean, este scrisă de Neda Nejdana (născută în 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk), unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani și printre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina.

Autoarea textului este co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev, coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas, profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina. Patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008 și în catalogul celor mai bune piese, al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.

Maidan Inferno este un text pe care autoarea l-a scris în primăvara anului 2014, când a primit o bursă la Maison d’Europe et d’Orient în Paris. Piesa rezultată din această rezidență evocă infernul luptelor de stradă derulate în Ucraina în 2013-2014, în urma protestelor masive față de politicile guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici, începute ca un protest spontan în seara de 21 noiembrie 2013 împotriva conducerii țării, ca urmare a nesemnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Protestele pro-europene au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume sub numele de „Maidan“ sau „EuroMaidan“.

„Structurată în 20 de secvențe, piesa urmărește destinele încrucișate a șapte personaje, autoarea reușind să contureze un tablou infernal, așa cum sugerează și titlul piesei, unde eroii sunt în majoritate studenți. Aceștia înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțele armate guvernamentale, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie.

Textul Nedei Nejdana, citit în anul 2022, capătă dimensiuni premonitorii, ajutându-ne să înțelegem mai bine detaliile istorice ale conflictului din zonă și oferindu-ne o perspectivă mai clară asupra dorinței poporului ucrainean de a se elibera de frica și de controlul mai puternicului vecin din est”, au explicat reprezentanții TNC.

Cum ultimele premiere ale Naționalului clujean au fost adevărate reușite, așteptăm cu interes și acest spectacol regizat de Tudor Lucanu, care are și o distribuția promițătoare, incluzând vechi și buni actori ai TNC: Matei Rotaru, Cătălin Herlo, Romina Merei, Cosmin Stănilă, Irina Wintze, Adriana Băilescu.