Eveniment

O nouă platformă de aterizare în Cluj pentru elicopterele SMURD. Deocamdată, la nivel de intenție

Elicopterele SMURD ar putea beneficia de o nouă zonă cu platformă de aterizare în Cluj. Ideea nu este deloc nouă și a mai fost adusă în discuție în spațiul public. Dificultățile cauzate de trafic în municipiul Cluj-Napoca fac ca distanța dintre Aeroportul Internațional Cluj și zona clinicilor medicale să fie parcursă cu greu în momente dificile de intervenție, în care lupta pentru viață se dă contratimp. 

Recent, la finele lunii mai, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj a solicitat Consiliului Județean Cluj acordul pentru amenajarea şi utilizarea unei părţi a imobilului situat pe str. Victor Babeș, adică în proximitatea clinicilor medicale, ca loc provizoriu de aterizare şi decolare a elicopterelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.). Acest imobil se află în imediata vecinătate a secțiilor principale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.   

În acest moment, locul de aterizare al elicopterului SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian către spitalele situate în municipiul Cluj-Napoca este Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, aflat la aproximativ 9 km de unităţile sanitare.

Ori, întrucât durata și timpul de transfer al pacienților de la un punct la celălalt – Aerogară-Clinici medicale – se efectuează doar prin mijloace de transport terestru, în condițiile traficului blocat din municipiu, viața pacienților este pusă în permanență în pericol. 

Conform aprecierilor extrem de optimiste ale specialiștilor CJ Cluj, transferul pacienților, măsurat în timp, din cauza distanței, crește cu cca 20 de minute, în realitate, chiar și cu tot sistemul de prioritizare în trafic de care dispun ambulanțele SMURD, timpul de transfer este considerabil mai mare.

„Astfel, este necesară folosirea unei alte resurse medicale, de această dată terestră, pentru a efectua transferul pacientului de la aeroport la una dintre unităţile spitalicești, acest fapt prelungind timpul de transfer cu cel puţin 20 minute.

Prin urmare, dacă însumăm atât timpii la/de la aeroport cât şi timpii de preluare şi predare a pacientului, se ajunge la un interval de cel puţin o oră. Acest lucru împiedică intervenţii urgente la alte cazuri medicale şi, prin urmare, salvarea de vieți omenești”, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie adus în atenția consilierilor județeni. 

Acum, administrația județeană ia în considerare oferta unei zone pentru amenajarea platformei de aterizare pentru elicopterele de intervenție SMURD:

„Crearea facilității de aterizare/decolare pe imobil înscris în Cartea funciară nr. 328045 Cluj-Napoca, str. B.P. Hașdeu nr. 6, ar conduce la creșterea calității actului medical prin reducerea semnificativă a timpul de intervenţie al echipelor medicale, precum şi transferul pacienților la oricare dintre spitalele din zonă”, se mai precizează în documentul citat. 

Astfel, se propune adoptarea unui proiect de hotărâre prin care Consiliul Județean Cluj își exprimă acordul pentru amenajarea şi utilizarea, cu titlu gratuit, a unei zone din imobilul situat pe str B.P.Hașdeu, drept platformă de aterizare/decolare elicoptere S.M.U.R.D.

În prezent, pe amplasamentul vizat, figurează o platformă betonată amenajată și o cale de acces betonată din str. B.P. Hașdeu. 

În urma unei amenajări suplimentare, acest spațiu „poate fi utilizat în scopul dorit”.

„Adoptarea proiectului de hotărâre o să conducă la posibilitatea legală de utilizare a spațiului de către punctele de operare aeromedicale (în special cel de la Jibou, județul Sălaj, care deservește regiunea N-V), cu un impact asupra sporii calității actului medical prin reducerea semnificativă a timpul de intervenţie al echipelor medicale, precum şi transferul pacienților la oricare dintre spitalele din zonă, cu impact asupra sănătății și accesului la serviciile mediale a populaţiei din județ și regiunea Nord-Vest”, se menționează în proiect. 

În elaborarea acestor noi reglementări au fost consultați comandorul punctului de operare aeromedical din Jibou, managerii unităților sanitare și secretarul județului.

Astfel, în urma solicitării înaintate de SCJU Cluj, reprezentanții Consiliului Județean consideră necesar emiterea acordului Județului Cluj pentru amenajarea şi utilizarea unei zone din imobilul situat pe str. B.P. Hașdeu nr. 6, drept platformă de aterizare/decolare elicoptere S.M.U.R.D.

Pentru realizarea acestor obiective „este necesară o intervenție minimală de igienizare, toaletare a vegetației mici și amenajare”, notează inițiatorii proiectului. 

Conform datelor oficiale, din 10 septembrie 2019 punctul de operare aeromedical din Jibou, județul Sălaj, a devenit operațional.

Punctele de operare aeromedicală sunt structurile operaționale de zbor, special construite pentru intervenție, căutare-salvare și transport sanitar. În acest context, regiunea de Nord-Vest (NV) a țării va avea un elicopter de intervenţie SMURD, menit a optimiza și a crește performanțele ajutorului adus cetățenilor în situații de urgență. Punctul de operare aeromedical va intra în activitate și va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, municipiul Cluj-Napoca are cea mai complexă rețea de unități medicale: 12 de spitale publice și 20 de spitale private (respectiv 14 spitale private în 2018), 21 de ambulatorii de specialitate sau integrate spitalelor, 6 policlinici (singurele de pe raza județului), centrul de transfuzii ale județului, peste o sută de laboratoare medicale și laboratoare de tehnică dentară, peste 160 de cabinete medicale de familie și mai mult de 240 de cabinete de specialitate în afara ambulatoriilor. 

O parte semnificativă a pacienților care vin la spitalele situate în reședința de județ locuiesc în localități care aparțin județelor adiacente Clujului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version