De cartier

O nouă ediție Slană-Fest. De această dată și cu produse dulci pe bază de slănină

Cea de-a treia ediție a evenimentului Slană-Fest este găzduită de Expo Transilvania din Cluj-Napoca, unde participă diverși producători transilvăneni, dar și din alte județe ale țării. Preparatele tradiționale din carne de porc, precum slănina, cârnații ori șunca afumată, sunt doar câteva dintre deliciile culinare ce îi îmbie pe vizitatorii clujeni.
 
Slană-Fest 2018 se desfășoară vineri, sâmbătă și duminică la Cluj, târg în cadrul căruia va avea loc și o competiție în care vor fi premiați producătorii slăninii afumate și maturate.
 
Iată ce a declarat Radu Zărnescu, președintele Eurotoc România:
 
„Anul acesta este un an foarte important pentru noi pe partea de concurs la acest târg, care se numește Slană-Fest și este un târg consacrat pe piața clujeană. Noi, adică organizațiile profesionale de bucătari, am invitat, ca în fiecare an, atât bucătari, cât și producători, să participe și să prezinte diverse tipuri de slănini afumate, bineînțeles maturate, deoarece perioada de maturare este acum finalizată și este momentul ideal pentru degustare, pentru a consuma acest preparat vechi, autentic. cu care am crescut noi, părinții și bunicii noștri. Invităm pe toți clujenii să ni se alăture și să deguste specialitățile naturale din slănină, deoarece aceasta este un preparat de bază cu care am copilărit și care a stat la baza dezvoltării noastre″.
 
Competiția de la Slană-Fest se anunță una plină de provocări. Mihaela Ulman, care a venit de la Iași pentru a participa la târg, a făcut pentru prima dată niște piese de desert pe bază de slănină:
 
„Am venit la Slană-Fest cu produse dulci, deoarece sunt cofetar-patiser și am combinat untura și slănina pentru a realiza preparate dulci. Am venit astfel cu ciocolată, a cărui miez este slănina, un produs condimentat care a obținut o savoare specială – am folosit nuci prăjite, combinate cu chili, cu cardamon, nucșoară și miezul de slană maturată – toate acestea se echilibrează și oferă un gust deosebit. Alte preparate, pe care le prezentăm publicului, sunt: prăjitura cu cereale, cu caramel și bacon prăjit. Tortul, care este din blat cu bere neagră, cremă de ciocolată și bezea și, bineînțeles, baconul prăjit. Mai particip și cu alte produse, precum asocierea slăninei în aperitive″. 
 

Alți producători prezenți la eveniment, de la Bogata de Mureș, au adus felurite bunătăți din slănină, specifice zonei de proveniență. Iar tărgul dedicat acestui preparat unic, adică slăninii, este apreciat tot mai mult de producători, care consideră că este o ocazie potrivită de a oferi cumpărătorului produse proaspete, fără e-uri sau conservanți. Gustul autentic al produsului natural poate fi încercat tocmai datorită unor asemenea târguri, care au menirea de a readuce pe masa consumatorului un meniu sănătos și echilibrat.

 
Categoriile de concurs de la ediția 2018 sunt:
Slănină afumată și maturată,
Produse pe bază de slănină,
Produse de carmangerie crud-uscate. 
 
Juriul va stabili câștigătorii sâmbătă, 17 februarie. Președintele juriului, Radu Zărnescu, spune că festivalul este și o încercare de a reda acestui produs gloria de altădată, amenințată serios de „inchiziția” slăninii.
 
Pe lângă preparatele din carne, aici pot fi găsite și alte tipuri de produse, precum zacusca de post. Este cazul producătorului Gorea Florin, venit din Bacău pentru a doua oară și care oferă vizitatorilor clujeni o gamă variată de produse naturale
 
„Am venit la acest târg cu produse din ciuperci, în special zacuști, salate, sosuri, murături  – o gamă largă de preparate din ciuperci de pădure. Vedeta este zacusca cu ghebe, care este cea mai bună. Dar mai avem zacuști și din alte ingrediente: din hribi, vinete sau fasole. Cea mai specială zacuscă este cea din morun proaspăt, un produs unic. Produsele sunt naturale, nu conțin conservanți, sunt făcute pe foc de lemne, manual″.
 
Astfel, târgul de anul acesta este locul potrivit pentru degustarea produselor naturale din carne, dar și din legume, iar deoarece Postul Paștelui este aproape, Slană-Fest este prilejul oportun atât pentru amatorii de preparate pe bază de slănină și carne, cât și pentru rezerva de produse de post.
 
Târgul de produse tradiţionale 
16 februarie, orele 14.00 – 20.00
17 februarie, orele 10.00 – 21.00
18 februraie, orele  10.00 – 17.00
 
 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *