De cartier

O nouă creșă în Bună Ziua. Când „privații” fac munca Primăriei

Administrația locală pregătește adoptarea unei hotărâri prin care să treacă în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca un nou imobil din cartierul Bună Ziua, proiect realizat de „un privat”, după cum preciza chiar primarul Emil Boc săptămâna trecută, cu destinația de creșă. În acest fel, ceea ce nu reușește administrația locală, realizează sectorul privat: noi spații pentru creșe. 

sursa captură: emilboc/facebook.com

„Cresa noua cu 60 de locuri in Cartierul Buna Ziua. 

Lucrarile de modernizare si dotare vor fi gata pana in 15 octombrie. 

Tot pana in 15 octombrie va fi finalizata si cresa de pe strada Grigore Alexandrescu cu 90 de locuri, iar in februarie 2021 va fi finalizata cresa de pe strada Meziad cu 90 de locuri”, a notat recent edilul Emil Boc pe pagina sa de socializare.

Primăria Cluj-Napoca face cu greu față natalității din Cluj și a depus eforturi în ultimii doi ani de zile pentru a da în folosință câteva zeci de locuri în creșele de stat în fiecare an.

Astfel, conform unui algoritm știut doar de specialiștii municipalității clujene, administrația Boc inaugurează cca 90 de locuri pe an în creșele de stat, în condițiile în care deficitul este de peste 900 de locuri. 

„Și tot pe 15 octombrie, sper să se poată încadra cu toate avizările în acest termen, va fi deschisă o creșă în Bună Ziua, cu 50-60 de locuri. 

Este o creșă preluată în domeniul public, realizată de un privat, s-a realizat predarea-primirea către noi, facem în curând o ședință de consiliu local să o preluăm în domeniul public și apoi trecem la dotare cu mobilier, echipamente, asigurarea de personal ca să avem mai multe locuri”, explica săptămâna trecută primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă din toamnă cu creșele, în condiții de pandemie? Emil Boc face apel pentru identificarea bonelor

Astfel, Primăria Cluj-Napoca urmează să adopte o hotărâre de Consiliu local prin care să preia în domeniul public, în subordinea Centrului Bugetar de Administrare Creșe, o nouă locație realizată „de un privat”, după cum s-a exprimat Emil Boc. 

„Centrul Bugetar de Administrare Creșe solicită atribuirea în administrare a imobilului, în vederea înființării unei creșe de cartier, arătând că se confruntă cu o nevoie stringentă de locuri în creșe în acest cartier nou și foarte aglomerat al municipiului”, se arată în documentul citat.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici. 

Într-adevăr, noile cartiere ale orașului, precum cartierul Bună Ziua, sunt împânzite de noi ansambluri imobiliare, fiind sufocate de trafic, dar nu sunt dotate cu nici o unitate medicală de urgență, cu spații corespunzătoare de joacă, cu o primărie de cartier, creșe si grădinițe.

Singurele aprobări pe care le emite direcția de urbanism sunt cele pentru noi construcții, blocurile-dormitor. 

„Având în vedere dezvoltarea accentuată a cartierului Bună Ziua și prin urmare a numărului de locuitori, precum și faptul că în această zonă a orașului nu au fost edificate construcții cu destinație de creșă”, Primăria Cluj-Napoca urmează să preia în administrarea Centrului Bugetar de Creșe noul imobil cu destinația de creșă, situat pe o suprafață de 1000 mp, de pe str Theodor Capidan nr 17, cu o valoare de inventar de 24.086 lei pentru teren și 1.145.836 lei pentru construcție. 

Proiectul de hotărâre prevede acceptarea ofertei de donație a imobilului și terenului aferent acesteia, situate pe strada Theodor Capidan numărul 17 din cartierul Bună Ziua, aflat în proprietatea companiei Terastar SRL. Construirea imobilului cu destinație de creșă și donarea acesteia în proprietatea municipiului a fost o condiție impusă în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea ansamblului de locuinţe din zonă. Terastar SRL este administrată de Simion Prunean și Gianni Batani, cei care dețin și hotelul Grand Hotel Italia din municipiul Cluj-Napoca. 

Practic, Primăria Cluj-Napoca a recurs la practica condiționării noilor proiecte imobiliare, de obicei blocuri-dormitor, prin obligarea furnizării la schimb, prin „donație”, a unui imobil ce urmează să fie de utilitate publică, convertit ulterior fie în creșă, fie în grădiniță, fie noi spații de joacă. 

CITEȘTE ȘIÎn timp ce Boc nu găsește soluții pentru a construi grădinițe și creșe în Bună Ziua, italienii de la Grand Hotel vor să construiască o grădiniță

Din nefericire, situația va deveni cu adevărat îngrijorătoare din toamnă, în condițiile restricțiilor impuse de guvernul panelist pentru reducerea transmiterii infecției cu coronavirus prin instituirea unor măsuri speciale în creșe și grădinițe. În acest fel, capacitatea acestora va fi înjumătățită.

În ultimii doi ani, Primăria Boc a pus la dispoziție câte 90 de locuri în fiecare an în creșele de stat, chiar dacă deficitul este de peste 900 de locuri.

În condițiile limitării capacității creșelor din cauza restricțiilor specifice pandemiei, chiar și în condițiile în care administrația locală va oferi un număr de cca 90-140 de noi locuri, accesul copiilor în creșele de stat va fi unul limitat. 

De la deschiderea creșelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca din data de 18 iunie 2020, pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri au fost disponibile doar 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, astfel fiind asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m.

Numai în 2019, în cele 16 unități aflate în subordinea administrației creșelor, au fost respinse un număr de 967 de dosare, însemnând părinți cu copii care au rămas pe dinafară, aflați în imposibilitatea de a beneficia de serviciile unei creșe clujene de stat. 

 

 

 

 

 

 

 

featured image: emilboc/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version