Astazi este prima zi a celei de-a doua campanii 40 de Zile pentru Viata, 40 de zile de veghe si rugaciune impotriva avortului. Daca in primavara grupul de oameni statea cu pancartele in fata clinicii de ginecologie Dominic Stanca, de data aceasta si-au mutat locul in Piata Cipariu, in fata cabinetului privat InovaGyn.
“Am vrut sa facem si un cabinet privat de ginecologie si totodata sa fim intr-un loc circulat, o zona vizibila, sa mobilizam comunitatea si sa constientizam problema avortului”, a explicat Julia Calinescu, organizatoarea campaniei.
Aceasta arata ca in primavara au fost peste 1.000 de persoane care au vegheat si s-au rugat in fata clinicii Dominic Stanca.
“Nu am nicio indoiala ca mereu vom avea oameni la veghe. S-a prelungit cu doua ore seara, se sta 14 ore zilnic. La Dominic Stanca am avut mai multe dialoguri cu domnul doctor Dan Mihu (seful clinicii – n.red.) si avem o intelegere sa colaboram in alte feluri. Acum asteptam sa infiintam legal asociatia ca sa putem demara ceva concret acolo”, a subliniat Calinescu.
Aceasta spune ca participarea celor 1.000 de oameni la campania trecuta a fost o surpriza placuta.
“E foarte important pentru ceva atat de tabu. Noi am prevazut ca o sa fie o reticenta, dar s-au mobilizat 1.000 de oameni si multi au inceput sa isi puna intrebarea: noi ce facem pentru mamele acestea? E usor sa spui “nu face avort”, dar e important sa ajuti. Asa ca am intocmit liste in biserici cu oamenii care sunt dispusi sa le ajute pe aceste femei, unii ofera bani, altii gazduire sau alimente, sau pur si simplu timp pentru a ingriji copilul. Crestinii s-au mobilizat si exista solutii, ne-am dorit ca atunci cand intalnim o mama in criza de sarcina sa ii spunem: te ajut eu. Sa incepem sa ne asumam aceasta responsabilitate”, a precizat Julia Calinescu.
La editia trecuta participantii au fost din toate categoriile sociale si de toate varstele.
“Chiar m-am mirat sa vad cat de diversa a fost lumea, au fost mai multi tineri, pana in 30 de ani, au fost si oameni mai in varsta, familii cu copii. Ca
profesii au fost surori, preoti, avocati, chiar si un pompier, profesoare, unele chiar cu elevii lor”, a conchis Calinescu.
De cealalta parte, reprezentantii cabinetului privat de ginecologie nu inteleg de ce au fost alesi tocmai ei pentru aceasta campanie.
“Sunt surprinsa ca ne-au ales pe noi, cand sunt clinici mari private cu rulaj mare in toate activitatile. La noi sunt doi medici si avorturi se fac medicamentos si extrem de putine”, a aratat medicul Anca Vlad de la Inovagyn.
“Noi trebuie sa vedem situatia ca medici. Femeile care vin au probleme, fie de sanatate, ori financiar sau social. Facem foarte putine avorturi, si acelea medicamentos. Daca au ales sa stea in fata cabinetului nostru nu avem ce sa le facem, nu ne deranjeaza”, a subliniat doctorul Delia Munteanu de la cabinetul Inovagyn.
Cunoscutul medic ginecolog Florin Stamatian, seful clinicii Ginecologie I, subliniaza ca rezultatele unor astfel de actiuni ale societatii civile nu au impact asupra deciziei de a face sau nu avort a femeilor.
“Astfel de actiuni nu pot sa aiba rezultate. Nu trebuie sa il picheteze pe medic, e o problema de constiinta, de etica sau de religie care tine de cuplu, de situatia sociala a femeii. O multime de lucruri influenteaza aceasta decizie. Atat din punct de vedere fizic, cat si psihic e un gest la care femeile nu apeleaza cu lejeritate. Nu poti tu, ca societate civila sau ca organizatie sa intri cu bocancii in viata cuiva, pentru ca asta este, intratul cu bocancii. Nimeni nu face asta din placere sau de amorul artei, ia aceasta decizie aflandu-se intr-o situatie limita a vietii. Mai mult, organizatiile se implica doar intr-un anumit moment, nu ajuta nici inainte, nici dupa. Doar pentru ca nu li se pare etic, dar cine o ajuta pe femeia aceea dupa, sau daca renunta la avort si vine pe lume un nou sufletel? Sunt si avorturi terapeutice, nici pe acelea sa nu le mai facem?”, a aratat Stamatian.
Mai mult, spune specialistul, cifra prezentata in cadrul campaniei, de 16 avorturi pe zi la Cluj-Napoca, este inexacta.
“Pot sa stea si doi ani, tot nu schimba nimic, nu e o chestiune pentu care sa pichetezi. Oricum numarul avorturilor a scazut foarte mult, asta si datorita promovarii contraceptiei atat de corpul medical cat si de media. Inainte de ’90 erau patru avorturi la o nastere, iar acum sunt patru nasteri la un avort. Noi la clinica facem 2-3 pe zi, Stanca probabil cam tot atat si mai sunt clinicile private, dar nu se fac nicidecum 16 intreruperi de sarcina in Cluj-Napoca pe zi”, a precizat Stamatian.
Campania se va incheia in 1 noiembrie.
“Timp de 40 de zile, 14 ore pe zi, ne rugam, postim si veghem in strada, pentru sfarsitul avorturilor. Prezenta in strada, la veghe, este foarte importanta. Precum Cristos a cerut apostolilor sa vegheze cu El o ora, asa suntem chemati si noi astazi sa veghem acolo unde se fac avorturi. Nu suntem acolo sa acuzam pe nimeni ci sa oferim iubire si sprijin. Facem acest lucru pentru mamele insarcinate, pentru copilasii din pantecele lor, dar in special pentru Cristos, caci a spus „Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut (Matei 25, 40)”, se arata pe site-ul campaniei.
Foto: Facebook 40 de zile pentru viata