Politica

O NOUĂ BUZUNĂREALĂ A ”NEMERNICILOR” DE PRIVAȚI: Salariul minim în 2022 va fi mai mare, inclusiv în firmele private

Dintre toate realizările clamate vreodată de vreun Guvern, partid sau reprezentant al unui partid politic, creșterea salariului minim este cea mai îndepărtată de ceea ce se numește a fi o realizare: pentru că nu e

un efort financiar al statului, pentru că creșterea lui din pix de la un an la altul, sub umbrela unei promisiuni și a faptului că suntem codași în Uniune, nu reflectă realitatea din piața muncii și necesitatea de a remunera suplimentar productivitatea și pentru că de respectarea acestei valori minime a salariului stă agățată o obligație legală, cu mari amenzi, pentru angajatori, statul fiind cel câștigat atunci când colectează impozite și contribuții mai mari din aceste salarii.

Salariul minim brut pe economie este o valoare sub care angajatorii nu au voie să stabilească remunerațiile salariale. Dacă o fac, riscă amenzi peste amenzi, pentru toți cei care sunt plătiți sub nivelul minim. Angajatorul are, altfel spus, obligația legală de a respecta acest minim sau să nu mai lucreze cu salariatul (cu forme legale).

Când Guvernul sau orice alt reprezentant al clasei politice menționează că a crescut salariul minim, SE TRADUCE CU: au fost obligați angajatorii să crească salariul minim. De asemenea, nu există nicio obligație pentru angajator de a crește proporțional, după o atare măsură, și celelalte salarii din firmă, care erau deja peste minimul legal.

În practică, angajatorul pus în fața unei măriri salariale face un calcul și vede dacă își mai permite, în termenii și condițiile sale, să continue raportul de muncă cu acei angajați cu minimul pe economie sau nu. În această din urmă situație, le pune angajaților în față deciziile de adio sau le propune munca la negru ori reducerea normei de muncă.

Atunci când angajator e statul și bugetarii au salariul minim în contract, momentul despărțirii poate veni atunci când, anul următor, se constată că pe același buget se îngrămădesc prea multe cheltuieli (sau se decide neacordarea unor sporuri, lucru care afectează și personalul care nu avea minimul pe economie).

Guvernul Ciucă ne zice că a aprobat creșterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2022, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, salariul minim brut pe țară va fi de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022. Creșterea este de 10,9% față de nivelul actual.

Și ne mai zice că, în anul 2022, se estompează diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. ”Dorel” ia cât Gigel, indiferent de studii – o nouă dovadă a faptului că ”ai carte, ai parte”. Dar ce să te aștepți de la un guvern în care, din nou, sunt miniștri cu plagiatul studiilor la vedere?

Ideea e că statul mai smulge un bănuț de la ”exploatatorii” de patroni: La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul va primi în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma va plăti un cost total salarial de 2607 lei.

În anul 2021, salariul minim brut este de 2300 de lei. Angajatul primește un salariu net (în mână) de 1386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2352 lei (salariul complet).

Iaca cum, din pix, guvernul și-a tras pentru asigurarea pensiilor nesimțite și a parandărăturilor din licitații trucate un ”mizilic” de 255 de lei per angajat la privat (că ăia de la stat e ca și cum și-ar muta statul banii din buzunarul drept, în cel stâng). Asta în timp ce se bate cu cărămida în piept că ”a dat” amărăștenilor cu salariu minim un plus de 138 de lei.

Ce ”muncește” statul român de ăia 255 de lei? Cum vă ziceam: licitații cu dedicație și angajări în sinecuri grase a amantelor politicienilor (indiferent de sex) și ale cărătorilor de geantă de la partide plus pensiile nesimțite.

În anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/oră pentru un program complet de lucru 169,333 ore/lună, iar în anul 2022 tariful orar va fi de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.

În 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare este 2.350 de lei. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.

Prin urmare: afirmația „Am crescut salariile” în contextul firmelor din mediul privat este O MINCIUNĂ DE O IPOCRIZIE CRUNTĂ, pentru că statul nu poate forța angajatorii să crească salariile peste putința și intenția lor de a duce în spatele cheltuielile crescute. Angajatorul privat care nu are bani să dea acest salariu minim tuturor angajaților din firma sa, ori îi trimite în șomaj pe unii dintre angajații săi, ori le propune să muncească la negru. Prin urmare: statul este cel care generează cadrul ”legal” al economiei gri și negre prin aceste minciuni politicianiste.

Prin urmare, corect este să se spună: „Am obligat firmele să dea salarii mai mari”.

Restul e doar gargară politicianistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *