In vizor

O nouă ,,bombă” explodează în cazul Lucan. Cum au fost irosiți doi rinichi în noaptea dinaintea reținerii chirurgului

Scris de 2,251

Drama unui părinte îndurerat a scos la iveală lucruri șocante care s-au petrecut în luna decembrie, chiar în noaptea dinaintea reținerii medicului Mihai Lucan. Deși chirurgul își încetase activitatea la ICUTR în primăvara anului trecut, echipa de medici de la Spitalul Județean din Oradea a prelevat ambii rinichi de la un bărbat de 48 de ani – decedat din cauza unei hemoragii cerebrale – pentru echipa lui Mihai Lucan. Însă, organele nu au mai ajuns la beneficiari.

Informațiile au fost făcute publice de tatăl unui fost jurnalist care a lucrat pentru ziarul Bihoreanul din Oradea. Acesta a aflat vineri, în cadrul unei discuții cu medicul orădean care s-a ocupat de cazul unicului său copil, decedat în 2014, că doi rinichi prelevați recent au fost arși.

Medicul care oficial ,,nu știe nimic”

În luna decembrie a anului trecut, bărbatul a solicitat o “audienţă” coordonatoarei pe județul Bihor a programului de transplant: medicul Carmen Pantiş. Potrivit Bihoreanul, cei doi nu s-au mai întâlnit din 2014. În ciuda acestui fapt, Şerfezi e convins că, omeneşte ar fi ca familiile care donează benevol să fie oarecum “alinate” de cei care le-au cerut organele, când au avut nevoie.

Deși, inițial Carmen Pantiș i-a spus lui Şerfezi că îl primește joi, ca să aibă timp să adune actele, l-a amânat încă o zi. La întrevederea dintre cei doi, care a durat aproximativ o oră, au ieșit la iveală informații interesante.

“Oficial, eu nu am nicio informaţie despre destinaţia şi beneficiarii organelor. Ocazional şi neoficial mai aflăm şi noi, uneori chiar din presă”, a afirmat Carmen Pantiș. După ce Şerfezi i-a destăinuit că a aflat, prin mijloace proprii, la cine au ajuns rinichii și ficatul fiului său – un rinichi a ajuns la un constănţean, celălalt la un bărbat din Vrancea, iar ficatul la o bucureşteancă – culmea, medicul i-a făcut la rândul ei o dezvăluire, scoțând la iveală lucruri extrem de grave de sub preșul mafiei din lumea medicala. La ultima prelevare de rinichi care s-a facut in Oradea, organele nu au mai ajuns la beneficiari deoarece au fost incinerate. 

,,Şi eu sunt neplăcut impresionată de ce s-a întâmplat la Cluj. Ultima prelevare de rinichi s-a făcut în Oradea în noaptea dinaintea reţinerii profesorului, dar nu s-au mai folosit. Erau pentru echipa lui”, a declarat Carmen Pantiș.

Potrivit Bihoreanul, Carmen Pantiş i-a explicat lui Şerfezi timp de o oră că nu știe nimic despre beneficiarii organelor, singurii care au informații fiind şefii Agenţiei Naţionale de Transplant şi cei ai centrelor de transplant. Adică marile somități, precum Lucan. “Ei decid, eu nici nu am contact cu ei. Poate aflaţi mai multe de la ANT”, a afirmat Pantiș.

Bărbatul luptă cu morile de vânt din sistemul medical ca să descopere dacă organele prelevate la moartea unicului fiu au fost traficate de chirurgul Mihai Lucan sau de alți ,,lucani” ai sistemului.

Potrivit unui material Bihoreanul, rinichii, ficatul și corneea jurnalistului Şerban Şerfezi ar fi fost pur și simplu traficate. Fostul jurnalist al Bihoreanul a fost declarat decedat la data de 17 aprilie 2014, chiar în ziua când împlinea 36 de ani. Moartea sa a survenit în urma unui accident stupid, dar tatăl său este măcinat acum de faptul că Șerban a murit de două ori, a doua oară în momentul în care organele ar fi ajuns o marfă oarecare pe piața neagră a transplanturilor.

,,Era în inconştienţă. Căzuse în baie şi s-a lovit de calorifer, în locul de unde lipsea robinetul. L-am găsit dimineaţa, cu capul străpuns, rezemat de calorifer. Medicii au stabilit că a zăcut acolo peste noapte. Abia vorbea. Am sunat la SMURD şi a fost dus urgent la Judeţean. După moartea soţiei, am avut o înţelegere cu Şerban: dacă unul dintre noi păţeşte ceva, celălalt îi donează organele. În cazul lui Şerban am acceptat donarea totală. I-au fost prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea. Restul – plămânii, inima, pancreasul – nu, deşi puteau fi folosite, dar atunci nu se făceau transplanturile astea”, a relatat tatăl lui Șerban pentru Bihoreanul.

Bărbatul, la rândul lui, suferind de o boală cronică, a cerut ajutorul foștilor colegi ai lui Șerban, deoarece , potrivit sursei citate, zilele şi nopţile i-au devenit o neîntreruptă agonie. Bărbatul le-a povestit jurnaliștilor de la Bihoreanul că nu mai are o viață normală de când a început scandalul în centrul căruia se află chirurgul Mihai Lucan.  

,,Acum nu mai am linişte până nu aflu dacă oamenii care le-au primit au plătit sau nu pentru ele. În organele alea era viaţă, vreau să am garanţia că nu au fost marfă. Pentru mine e ca şi cum Şerban ar muri a doua oară“, a subliniat tatăl îndurerat.

Contactată de foștii colegi ai lui Șerban, medicul Carmen Pantiș s-a delimitat de practicile chirurgului Mihai Lucan și a declarat că acum nu mai are încredere în “domnul profesor” şi “înţelege neîncrederea oamenilor generalizată în sistem”, deoarece “este un subiect sensibil că nu se face alocarea corectă, transparentă şi etică a organelor”. Întrebată dacă şefii centrelor de transplant i-au cerut vreodată să găsească sau să urgenteze livrări de organe, propunându-i la schimb avantaje (bani, promovări, participări la congrese etc), Pantiş a susținut că ei nu i s-a întâmplat: “Garantez, pentru mine şi pentru colegii mei, că nu am fost implicaţi în niciun trafic de influenţă”.

Vieți la mâna mafiilor

În schimb, primul coordonator al programului de transplant în Bihor, medicul Hadrian Borcea a vorbit deschis despre mafia din Agenția Națională de Transplant (ANT).

,,La conducerea ANT sunt personaje malefice care gestionează activitatea de prelevare, la fel cum partea de transplant este gestionată în centrele de transplant de mafiile locale. Neîncrederea este firească din partea oricărui medic onest care îşi dă seama că lucrurile nu merg bine. Transplantul este o procedură medicală cu implicaţii sociale deosebite, care a fost distrusă în România de personaje absolut malefice. Ambiguităţile din sistemul nostru sunt voite, pe când în ţările civilizate din UE lucrurile sunt clare.

Aşa numitul sistem Eurotransplant, la care ANT nu a vrut practic ca România să adere, este transparent şi asigură obiectivitate. Pe de o parte, în bazele de date Eurotransplant sunt introduse toate persoanele care au nevoie de transplant, cu toate informaţiile necesare, iar pe de altă parte, atunci când devine disponibil un organ, se introduc informaţiile despre acesta, iar sistemul indică automat cele mai bune compatibilităţi, adică pacienţii cărora ar trebui să li facă transplantul. Practic, reduce la minimum subiectivitatea factorului uman, pe când la noi aceasta este decisivă”, a declarat Hadrian Borcea pentru Bihoreanul.

 

 

Sursa foto: ebihoreanulULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 21 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 21 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 22 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE