Din oras

O modificare a Codului Fiscal pune pe jar ONG-urile clujene: le-ar putea “taia” sponsorizarile de la companii

Inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate – prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila  – transformarea lor in cheltuieli deductibile si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 euro starneste ingrijorare in randul ONG-urilor din toata tara. Drept urmare, a fost emisa catre ministrul Darius Valcov o scrisoare deschisa cu zeci de semnatari, inclusiv administratori ai unor organizatii non-guvernamentale clujene. 

Masura ar afecta major atat marile companii care “realizeaza profit si care fac sponsorizari de care beneficiaza preponderent organizatii neguvernamentale si institutii publice din domenii ca sanatate, educatie, protectie sociala, arta si cultura”, cat si “veniturile a mii de organizatii neguvernamentale, spitale, universitati, scoli, muzee din toate domeniile de activitate”.

„Am luat la cunostinta, cu profunda ingrijorare, despre initiativa de modificare a Codului Fiscal care prevede inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate (prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale) cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila (transformarea lor in cheltuieli deductibile) si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 Euro”, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa ministrului Finantelor de catre reprezentantii a 54 de ONG-uri, citata de hotnews.ro.

 Astfel, organizatii care schimba in bine fata Romaniei ar fi nevoite sa isi limiteze sau chiar sa inchida anumite servicii sociale pe care le ofera. 

“Majoritatea resurselor provenite din sponsorizarile marilor companii, cele mai afectate, sunt indreptate catre domenii ca sanatate, protectie sociala, educatie, protectia mediului, domenii in care statul face oricum eforturi de a acoperi nevoile esentiale. 

In concluzie, propunem mentinerea actualului sistem de credit fiscal care ofera beneficii firmelor bine administrate, care genereaza profit si implicit contributii majore la bugetul de stat”, se mai arata in scrisoarea deschisa. 

Organizatiile au formulat mai multe doleante in documentul remis ministrului Finantelor.

“Am semnat si noi, speram ca se va tine cont de aceasta initiativa. Scrisoarea se refera si la o propunere de scutire a taxei TVA pentru activitati ce tin de prestari servicii, precum sau finantari de bunuri in dimeniul asistentei sociale. De asemenea, pentru noi e importanta o reglementare referitoare la impozitul pe cladiri si terenuri, zona in care solicitam o scutire”, a explicat Amedeea Enache, director executiv al asociatiei care functioneaza si la Cluj si are ca misiune oferirea de optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala. 

In privinta intentiilor cu care a fost elaborata initiativa de schimbare a Codului Fiscal, directorul Estuar este de parere ca se doreste cresterea cuantumului taxelor colectate pentru venitul de stat. 

“E posibil ca legiuitorul sa nu aprecieze ce aduce ca valoare adaugata activitatea ONG-urilor, pentru ca si actiunile sociale au propria lor valoare, si, in afara veniturilor pe care le aduc statului, acopera o zona pe care acesta nu o acopera. Cele mai multe sunt finantate de Uniunea Europeana, ajutorul de la administratia locala e infim. Ar fi pacat sa se aprobe acel proiect, sa fie penalizate organizatiile care contribuie la absorbtia fondurilor nerambursabile si aduc in societate ceea ce statul nu face, din lipsa de fonduri si expertiza”, a atras atentia Amedeea Enache. 

Intre organizatiile clujene din lista de semnatari ai scrisorii deschise se mai afla Fundatia Comunitara, Little People sau Asociatia “Autism Transilvania”.   

“Majoritatea finantarilor pe care le primim noi sunt din partea parintilor, care, la randul lor, le obtin prin sponsorizari de la firme, asa ca aceasta masura ar diminua, cu siguranta, aceste venituri. Nu exista atat de multe companii care sa poata oferi bani in afara plafonului impus, iar aceasta plafonare va reduce drastic sumele stranse de parinti. Ca ONG, suntem exact in aceeasi situatie: mare parte din venituri vin ca sponsorizari de la companii. In caz ca se aproba schimbarea aceasta va afecta puternic activitatile pe care le desfasuram pentru copii diagnosticati cu autism”, a precizat Milena Pruna, presedintele Asociatiei “Autism transilvania”. 

In prezent, organizatia deruleaza proiecte precum Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva, activitati de roboterapie si terapie asistata de animale derulate in cadrul Universitatii “Babes Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, precum si activitati cotidiene  de recuperare pentru 73 de copii. 

“Suntem unul dintre semnatarii scrisorii deschise privind propunerea de modificare a legii sponsorizarii deoarece credem ca inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate, cu deducerea din baza impozabila ar avea un impact negativ asupra sectorului non-profit. Deducerea din baza impozabila in limita a 200.000 de euro, inseamna ca, compania cheltuie 200.000 de euro pe sponsorizari si este scutita la impozit de 16% din cei 200.000 de euro. Compania suporta astfel 84% din suma de maxim 200.000 euro”, a precizat Simona Serban, director executiv al Fundatiei Comunitare.

In conditiile in care in acest moment multe companii dau la nivel national sume de ordinul milioanelor, se vor pierde resurse importante care sunt investite de catre acestea in comunitatile din Romania. 

“Fundatia Comunitara Cluj este un finantator local si pune in legatura donatorii cu proiectele Clujului. Organizam evenimente de strangere de fonduri, precum Swimathon, Cercuri de Donatori, si gestionam fonduri numite ale unor donatori individuali sau companii, pe care le directionam spre nevoile comunitatii, sub forma de granturi si burse.

In perioada 2008-2015, am acordat finantari in valoare totala de 1.467.500 de lei pentru granturi, directionate spre proiecte dintr-o diversitate de domenii, si burse, oferite elevilor si studentilor. Peste 60% din aceasta suma reprezinta contributii din partea companiilor. 

Peste 64 de elevi au fost bursieri ai Fundatiei si au facut primul pas spre o cariera de succes. Ne-am uitat altfel la pocesul de invatare si am adus tehnologia in scoli, am sustinut excelenta si accesul la educatie. Am sustinut proiectele care dau culoare Clujului si ne aduc impreuna in spatii publice, am investit in cartiere prietenoase, in proiecte de mediu, cultura, sanatate, social”, a mai precizat directorul executiv al organizatiei.

Ministerul de Finante a precizat ulterior, intr-un comunicat remis sursei citate ca “proiectul Codului fiscal se afla in dezbatere publica si poate suferi modificari si ajustari in urma unor imbunatatiri venite din partea tuturor zonelor implicate”. 

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version