Din oras

O mana de ajutor pentru educatia copiilor sarmani ai Clujului

25 de copii proveniti din familii defavorizate vor avea in curand un loc in care vor primi dupa orele de scoala o masa calda, ajutor la teme si vor invata cate o deprindere noua. Centrul de zi “Something New” a fost creat de la zero prin eforturile unei clujence cu experienta in asistenta sociala care, fara ajutor financiar de la stat, a demarat  un proiect care in prezent include o casa cu doua sali de clasa, o sala de mese, doua bai, o bucatarie si un birou pe strada Paris.

Sediul asociatiei se afla acum in curs de renovare, mobilare si utilare cu tot ce este necesar pentru ca micutii carora viata nu le-a oferit prea multe bucurii sa aiba un mediu potrivit pentru o buna dezvoltare intelectuala si artistica.

Va fi amenajat si un teren pentru activitati in aer liber, in spatiul din fata casei.

“I-am selectat deja pe copiii care vor veni la centrul nostru. Provin cu totii din familii foarte sarace, toti merg la scoli publice. Au situatii foarte dificile acasa: ori unul dintre parinti e bolnav si nu poate lucra, ori parintii au probleme sociale, ori sunt foarte multi frati si nu isi pot permite sa plateasca toate cele necesare intretinerii lor”, a declarat Lidia Vulea, coordonatorul centrului de zi Something New.

Copiii care vor beneficia de acest proiect au varste cuprinse intre sase si saisperezece ani. Practic, copiii vor veni la centru in fiecare zi dupa terminarea orelor de scoala, vor primi o masa calda, cei mai mari vor fi ajutati sa isi faca temele la materiile principale, iar cei mai mici la toate.

“Ne-am propus sa ii ajutam sa se dezvolte intelectual. Ei nu primesc prea multa motivatie din partea parintilor. Trebuie sa ii incurajam sa invete, sa fie convinsi ca scoala ii poate ajuta sa se ridice, sa sa isi depaseasca si conditia si sa aiba o viata mai buna decat parintii lor”, explica Vulea.

Pe langa teme, copiii vor mai urma si alte cursuri utile, de la cele de conduita si bune maniere, la cele in care isi vor dezvolta abilitatile artistice. Lectiile vor fi sustinute de voluntari, persoane instruite in psihologie, asistenta sociala pedagogie, pictura, teatru sau muzica.

“Nu stii niciodata, poate un copil e foarte bun la pictura, de exemplu, si il poti ajuta sa se afirme in acest domeniu. Vom merge, asadar, pe dezvoltarea creativitatii si a deprinderilor”, puncteaza specialista.

Centrul va derula si un program de consiliere a parintilor acestor copii. Ei vor fi invatati sa isi gaseasca un loc de munca, sa urmeze cursuri gratuite de specializare.

“Si copiii, si parintii vor urma cursuri de consiliere psihologica si spirituala. Nu vor fi instruiri in regulile unei confesiuni anume, ne-am propus doar sa stie de existenta lui Dumnezeu, credinta ii ajuta mai mult pe oameni sa indure incercarile vetii”, precizeaza Lidia Vulea.

Cursurile vor dura un an scolar, dupa care elevii care au dovedit avilitati deosebite vor putea continua si in cel urmator.

Lidia Vulea este licentiata in Asistenta Sociala la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca si are o experienta de cativa ani in domeniu. A lucrat cu o asociatie americana care s-a ocupat de oamenii strazii, a fost angajata ca educator la o fundatie din Floresti a carei prim obiectiv este integrarea rromilor in sistemul educational, a fost, de asemenea, angajata fundatiei “Ecce Homo” pe postul de asistent social, dar spune ca ideea de a infiinta acest centru s-a nascut in timpul experientei pe care a avut-o colaborand cu un ONG din Egipt.

“Am fost implicata in activitati cu orfelinate si proiecte sociale si a fost cea mai tare experienta din viata mea. Am facut mancare, curatenie, am jucat fotbal cu ei, am predat cursuri de limba engleza si am luat parte si la alte initiative educative. Am lucrat langa Cairo, intr-un oras caruia i se spune „Orasul-Gunoi”, un fel de Pata Rat, dar acolo oamenii o duc mult mai rau. Atunci mi-am dat seama ca merita sa lupt si sa ii ajut pe copii, sunt o categorie speciala care poate fi indreptata spre drumul cel bun, perspectivele lor pot fi largite. Pe de alta parte, am vazut la noi multe proiecte sociale care au inceput glorios, dar apoi au fost abandonate la fel de usor, iar altele desi au 20 de ani de activitate, au rezultatele foarte modeste, e trist”, marturiseste coordonatoarea.

Pe de alta parte, am vazut la noi multe proiecte sociale care au inceput glorios apoi au lasat-o balta, unele au 20 de ani de activitate si rezultatele nu se vad inca, e trist”, marturiseste coordonatoarea.

Centrul de zi a fost infiintat in primarava lui 2012, de la zero, fara nici un fel de resurse ori promisiuni si in curand va fi inaugurat. Desi centrul de zi a fost infiintat in primarava lui 2013, si s-a pornit de la zero, fara nici un fel de resurse ori promisiuni, va fi inaugurat in decursul acestei luni. Fiecare pas inainte a fost un gest de solidaritate din partea celor din jur.

“Putini manageri de firma din Cluj stiu ca pot dona 20% din impozit catre ONG-uri. Nu ii costa nimic si fac o fapta buna. Explicandu-le asta, am reusit sa strangem multe resurse pe care nu le aveam”, explica Vulea.

Centrul a fost pus la punct intr-un fel mai putin intalnit la Cluj, prin autofinantare. Prin asociatia infiintata in acest scop se organizeaza diverse evenimente, concerte sau workshopuri, iar banii de pe biletele de intrare sunt donate centrului.

“Avem si copiii care au fost institutionalizati la FRCCF – Fundatia Romana pentru, Copii, Comunitate si Familie care au ramas pe dinafara. Eu nu vreau sa depind de stat sau de primarie ori de vreun sponsor. Daca m-ar fi speriat ce au patit cei de la FRCCF nu mai incepeam”, a spus coordonatoarea.

Urmatorul eveniment prin care se strang fonduri pentru aceasta cauza este concertul pe care trupa Punct Rom il va sustine in 20 noiembrie in localul Bistro 28 (Str. Traian Mosoiu 28), de la ora 20. Formatia este alcatuita din Razvan Krivach, Ioan Onisor, Roxana Zapartan si Ionut Mangu si  canta folk. Banii din biletele de intrare vor fi donati centrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *