Anchete

O mână ascunde pe alta și amândouă își bat joc de banii publici! SRR afirmă că salariul managerului Radio Cluj este confidențial, cu toate că este publicat în declarația sa de avere

Scris de 455

Conform declarației sale de avere, Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, a fost remunerat în 2015 cu 189 140 de lei (15 761 de lei lunar). Salariul său a crescut în anul 2015 cu 71 138 de lei (cu 5 928 de lei/ lună), față de anul 2014, când a fost remunerat cu 118 002 lei (cu 9 833 lei lunar).

Conform rezultatelor studiului de audiență radio realizat de către  IMAS – Marketing şi Sondaje SA şi GfK România – Institut de Cercetare de Piaţă SRL, Radio Cluj a scăzut ca audiență în anul 2015 față de anul 2014 în toate cele 3 perioade măsurate: primăvară, vară și toamnă. Valul de primăvară arată în anul 2014:  daily reach – 116.3, market share – 0.5, iar în 2015: daily reach 87.0, market share 0.4.  Valul de vară arată următoarele audiențe: în anul 2014, daily reach  140.8, market share 0.7, iar în 2015, daily reach 139.2, market share 0.7. Valul de toamnă arată din nou scăderi în anul 2015 față de anul 2014: în 2014 daily reach 120.6, market share 0.6, în 2015 daily reach 99.5, market share 0.4.

Dacă ne uităm la audiențe, celelalte studiouri din țară, cu manageri remunerați la un nivel inferior managerului Radio Cluj, au obținut procente mult mai mari, uneori chiar de 4 ori mai mari (Radio România Iași și Radio România Oltenia Craiova depășind în mod constant Radio Cluj cu audiențe de 3-4 ori mai mari).

Date fiind scăderile în audiență ale Radio Cluj, Ziar de Cluj a adresat, pe cale oficială, în data de 4 ianuarie, Societății Române de Radiodifuziune, întrebarea cum se justifică creșterea veniturilor salariale ale managerului Radio Cluj, de la 9 833 lei lunar la 15 761 lei, adică o creștere salarială de 5 928 de lei.

Această întrebare este una cu atât mai justificată cu cât Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, are cel mai mare salariu anual, comparat cu ceilalți manageri de stații regionale din țară. Astfel, în timp ce Bogdan Roșca a obținut în 2015 un venit anual de 189 140 lei, Flavia Aurelia Voinea, managerul Studioului Regional București a avut un venit anual de 162 703 lei, Sârbu Daniel, managerul Studioului Regional Constanța a câștigat 144 081 lei, Mogoșeanu Alexandru, managerul Studioului Regional Craiova a obținut venituri salariale de 171 154 ei, Claudia Crăcăleanu, managerul Studioului Regional Iași a avut venituri salariale anuale de 143 904 lei, Verdea Laura, managerul Studioului Regional Reșița a avut un salariu anual de 143 119 lei, Moldovan Mirela Camelia, managerul Studioului Regional Târgu-Mureș obținând anuale de 143 455 lei.

Toate aceste date sunt disponibile public, fiind înscrise în declarațiile de avere ale managerilor acestor instituții, aceste declarații fiind încărcate chiar pe site-ul Societății Române de Radiodifuziune, srr.ro.

În aceste condiții, Ziar de Cluj i-a mai întrebat pe reprezentanții Societății Române de Radiodifuziune de ce managerul Radio Cluj are cel mai mare salariu din țară, comparat cu colegii săi de la celelalte stații regionale, mult mai apreciate de către ascultători, conform audiențelor.

Ziar de Cluj l-a sunat în 4 ianuarie și pe Bogdan Roșca, managerul Radio Cluj, pentru îl întreba cum se justifică creșterea veniturilor sale salariale și cum se justifică faptul că managerul Radio Cluj are cel mai mare salariu din țară, cu toate că celelalte stații regionale au audiențe mult mai bune. Nu am apucat să îi mai adresăm și cea de-a doua întrebare, pentru că Bogdan Roșca ne-a închis telefonul în nas, după ce totuși a declarat următoarele:

„Habar n-am, sincer! Prietene, habar n-am! Și poți să mă citezi. Salariile nu mi le dau eu. Deci nu am ce să-ți declar pe subiect.”

În aceste condiții, ne-am adresat mai departe Societății Române de Radiodifuziune pentru a ne lămuri aspectele salariale în legătură cu care Bogdan Roșca nu a dorit să discute. La întrebările  cum se justifică creșterea salarială în cazul managerului Radio Cluj, de ce managerul Radio Cluj are cel mai mare salariu din țară, comparat cu ceilalți manageri de stații regionale și cine stabilește salariile managerilor de stații regionale, conform căror criterii, directorul adjunct al Direcției de Marketing și Comunicare a SRR, Gianina Negreanu, ne-a oferit răspunsuri în bătaie de joc, într-o totală lipsă de respect  față de cititorii noștri, față de publicul Radio Cluj, față de cea mai elementară logică:

„Întrebare: De ce managerul Radio Cluj are cel mai mare salariu din țară, comparat cu ceilalți manageri de stații regionale?

Răspuns: Potrivit art. 163 alin. 1 din Codul Muncii „salariul este confidențial, angajatorul având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității.”

De ce spunem că acest răspuns este unul oferit în bătaie de joc, cu o lipsă totală de respect chiar și față de logică? Pentru că salariile managerilor de stații regionale apar în declarațiile acestora de avere, care sunt publice, deci nu confidențiale. Prin acest non-răspuns, formulat cu o perfectă limbă de lemn, directorul adjunct SRR, Gianina Negreanu, a evitat de fapt să ne ofere un răspuns. Îi vom transmite pe cale oficială că salariile, publicate pe site-ul oficial al SRR, nu sunt confidențiale, din moment ce sunt precizate în declarațiile de avere și vom insista să primim un răspuns la întrebarea de ce managerul Radio Cluj are cel mai mare salariu din țară. 

La cea de-a doua întrebare, răspunsul a fost formulat la fel de halucinant:

„Întrebare: Cine stabilește salariile managerilor de stații regionale și conform căror criterii?

Răspuns: Potrivit art. 35 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (…) republicată, cu completările și modificările ulterioare, «salariile de bază și celelalte drepturi de personal pentru salariații Societății Române de Radiodifuziune (…) se negociază prin contracte colective și individuale de muncă, încheiate în condițiile legii.”

Așadar, din nou limbă de lemn care nu spune de fapt nimic. 

În lumina acestor răspunsuri primite din partea SRR nu ne mai mirăm de activitatea managerului Radio Cluj și nici de salariul colosal al acestuia, Societatea Română de Radiodifuziune părând a funcționa nu ca o instituție publică aflată în slujba cetățeanului, ci ca una militară, plină de secrete, care refuză să răspundă întrebărilor pertinente ale jurnaliștilor, cărora le oferă răspunsuri formale, golite de sens. Reamintim Societății Române de Radiodifuziune că această instituție este finanțată din bani publici, iar publicul are dreptul să cunoască și să ceară explicații privind modul în care sunt gestionați banii publici, proveniți din taxele și impozitele cetățenilor. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 9 hours In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 9 hours In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 10 hours Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 10 hours Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 15 hours Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 1 day Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 1 day In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 1 day In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 1 day In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 1 day In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 1 day Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE