Politica

O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: „S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”

Deputatul PSD de Cluj, chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu de la Institutul Oncologic Cluj, propune conversia centrelor medicale mici care s-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație.

  • “Sunt total împotriva unei abordări de tip colectivist de a impune medicilor posturi înanumite orașe”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, referindu-se la datele prezentate de președintele Colegiului Medicilor care relevă că peste 50% dintre cei 55.000 de medici din România sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj,  Mureş şi Iaşi.

“Dacă judecăm în paradigma de dinainte de ‘90, înseamnă că cineva de la cadre nu și-a făcut bine treaba și medicii nu au fost repartizați conform normativelor în vigoare. Și sunt foarte mulți responsabili care gândesc în această paradigmă.

Dacă acceptăm, totuși, că în ‘90 am avut o schimbare către democrație și acceptăm că ne dorim o societate care să fie guvernată de democrația liberală, atunci putem să acceptăm faptul că omul nu poate fi legat cu lanțuri de calorifer, să stea într-un loc. Unii medici nu își doresc să meargă în aceste centre mai mărunte”, a afirmat deputatul PSD de Cluj.

Deputatul clujean susţine că problema ar urma să o rezolve Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, prin aplicarea principiului “banul să urmeze pacientul”. Adică, dacă într-un spitalu lucrurile au mers prost iar pacientul e tratat în alt spital, banii vor fi decontați la spitalul care rezolvă cazul.

Prin urmare, în opinia fostului ministru al Sănătății, soluţia pentru Sănătate ar fi dezvoltarea în continuare a marilor centre și conversia spitalelor mai mici, care să se ocupe de triajul pacienților şi recuperare în urma tratamentului și paliație.

“Pacientul e rezolvat, tratat, operat, dar mai are nevoie de câteva zile de urmărire, spitalizare acasă, într-o secție de reabilitare-recuperare. Mai există încă o competență care poate fi delegată către centrele mici, partea de paliație. Calitatea morții e parte a calității vieții.  Ține de demnitatea persoanei, care trebuie păstrată până în ultima secundă a vieții.

Sumarizând, triaj acasă, tratament în marile centre, pe urmă acasă reabilitare, recuperare și în anumite cazuri paliație. Pacientul ar beneficia de un circuit de mult îmbunătățit și, credeți-mă, statul ar economisi foarte mulți bani”, propune deputatul și profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.