In vizor

O fostă angajată a Prefecturii Cluj, acreditată ambasador în Croația

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind acreditarea Danielei Mihaela Cămărăşan în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Croaţia, cu reşedinţa la Zagreb, transmite Administraţia Prezidenţială.

Conform site-ului MAE, Daniela Mihaela Cămărăşan, născută în 1974, a fost numită la data de 18 decembrie 2019 în funcţia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2019-2023, a exercitat funcţia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Este diplomat de carieră, cu o experienţă de peste 15 ani în MAE. Pe parcursul carierei diplomatice a îndeplinit responsabilităţi atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât şi în serviciul diplomatic exterior.

În intervalul iunie 2012 – septembrie 2016, a ocupat în cadrul Centralei MAE funcţia de Director de cabinet al ministrului afacerilor externe. Anterior, din aprilie 2009 până în iunie 2012 a deţinut funcţia de consilier în cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, cabinetul secretarului de stat pentru afaceri europene, ulterior la cabinetul secretarului de stat pentru afaceri globale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Între anii 2007-2009 şi-a desfăşurat activitatea, ca secretar III şi secretar II, la Direcţia Afaceri Economice, unde a gestionat succesiv, atât dosarele privind relaţia cu mediul de afaceri, negocierea cadrului legislativ de cooperare dintre MAE şi MIMMCTPL, ONRC, Camera de Comerţ a României, cât şi dosarele privind relaţiile bilaterale economice ale României cu statele baltice şi nordice.

În perioada iulie 2006 – septembrie 2007 a activat ca diplomat la Vilnius, în cadrul Ambasadei României în Republica Lituania, care asigură reprezentarea diplomatică şi în  Republica Letonia, gestionând dosarele privind relaţiile bilaterale cu cele două state în domeniile educaţiei, culturii, economiei şi mediului de afaceri.

Pe parcursul carierei diplomatice a mai activat în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Direcţiei de Diplomaţie Economică (2005-2006), respectiv în cadrul Autorităţii pentru Management EXPO 2005 – AICHI (octombrie 2004-februarie 2005).

Anterior activităţii desfăşurate în Ministerul Afacerilor Externe, a dobândit experienţă  profesională în administraţia publică locală şi centrală, în cadrul Prefecturii Judeţului Cluj (2003-2004), unde a deţinut poziţii de director de cabinet, consilier şi purtător de cuvânt, respectiv în cadrul Ministerului Informaţiilor Publice  – Direcţia de Comunicare şi Imagine Publică, ca expert principal (2001-2003). De asemenea, a fost colaborator al ziarului „Adevărul de Cluj” (1998-2001).

Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a Colegiului Universitar al aceleiaşi  facultăţi (specializarea administraţie publică), respectiv a unui masterat în administraţie publică în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti.

A absolvit cursurile Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe, respectiv ale Colegiului Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare, seria a XIV (2006).

Totodată, este absolventă a Cursului pentru Înalţi Funcţionari Publici al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2013).

În ianuarie 2020 i-a fost conferit Ordinul „Crucea Terra Mariana”, clasa a III-a, de către Preşedintele Estoniei.