Reluăm, fragment din materialul ”Două decese din CV-ul lui Mihai Lucan, soluționate cu CLASARE. Lupta pentru dreptate, câștigată de ignoranță, putere și complicitate”: Înainte de perchezițiile efectuate de DIICOT România în dosarul penal al familiei Lucan, lista plângerilor penale era direct proporțională cu soluțiile de clasare sau NUP. În urmă cu un an, procurorii de la București semănau speranță în rândul rudelor pacienților de pe mesele de transplant din ICUTR Cluj. Se credea că a sosit momentul în care medicul Mihai Lucan și fiul său Ciprian să fie trași la răspundere pentru infracțiunile care au stat la baza carierei lor și a averilor uriașe. Atunci s-au dezgropat morții și s-a făcut o paradă cu numele procurorilor clujeni care știau de practicile lui Lucan și îl albeau în fiecare dosar penal deschis pe numele său. Dar DIICOT București nu a reușit trimiterea în judecată a ”Lucanilor”, iar în toamna acestui an, procurorii clujeni au mai închis un dosar penal, în care se cerea ca Mihai Lucan să fie tras la răspundere pentru ucidere din culpă, prin aceeași practică: fără ca Mihai Lucan sau medicii din ICTUR să fie AUDIAȚI.
După trei ani de la moartea lui Viorel Bejan și a Ana Toth (doi foști pacienți ai Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, transferați în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase unde au și decedat), o fărâmă de speranță vine de la Judecătoria Cluj-Napoca, instanța care pe 3 ianuarie a decis că procurorii clujeni trebuie să continue cercetările în dosarul lui Mihai Lucan cu sesizările depuse de rudele celor doi pacienți decedați.
Închidem sertarul, deschidem sertarul și închidem dosarul
Din 2016, moment în care soția lui Viorel Bejan și fetele Anei Toth au făcut sesizări către procurorii clujeni, ancheta penală a fost cercetată superficial. Adică, în sesizări se vorbea despre practicile din Institutul Clinici de Urologie și Transplant Renal Cluj și Lukmed, despre cum Bejan și Toth au ajuns la Boli Infecțioase ”vârâți” acolo, după operațiile de transplant, într-o etapă mult prea tardivă. Cu toate acestea, deși plângerile penale erau formulate împotriva lui Mihai Lucan, a fiului său Ciprian și a altor medici, procurorii nu s-au ”obosit” să îi cheme pe aceștia la audieri. În septembrie 2017, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a clasat dosarul.
Rudele persoanelor decedate, reprezentate de avocatul clujean Tudor Zileriu, au contestat în instanță ordonanța dată de procurori, iar Judecătoria Cluj-Napoca a admis contestația.
Solutia pe scurt: „În temeiul art. 341 alin. 6 lit. b, teza I CPP, admite în parte plângerea persoanelor vătămate -Bejan Maria Melanica(soția lui Viorel Bejan), Molnar Iulia şi Toth Ana (fetele Anei Toth), formulată împotriva Ordonanţei de clasare nr. 225/P/2016 din 19.07.2018 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prin care s-a dispus, în temeiul art. 314 alin. 1 lit. a, art. 315 alin. 1 lit. b CPP, art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP, clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1, 2 CP și de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 CP, desfiinţează în parte soluţia atacată şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală. În temeiul art. 275 alin. 3 CPP dispune ca cheltuielile judiciare avansate de stat în sumă de 200 lei vor fi suportate de către acesta. Defintivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 03.01.2019”.
NCN a discutat cu Maria Bejan și Molnar Iulia despre perioada în care și-au pierdut soțul, respectiv mama.
Urmăriți întreaga emisiune: