Editorial

O dăm de gard şi cu PNRR-ul?

Scris de 124

România negociază în aceste săptămâni Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă-PNRR, pentru a atrage 29,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană până în 2026, dintr-un fond constituit pentru a sprijini ţările membre să treacă mai uşor peste criza Covid şi urmările ei economice. Din această sumă, 14,2 miliarde de euro sunt granturi iar 14,9 miliarde de euro împrumuturi. Recent, Guvernul a informat Comisia Europeană că vrea să acceseze întreaga sumă, deci şi cele 14,9 miliarde de euro ce reprezintă partea de împrumuturi. Răspunsul Comisiei pe marginea PNRR e aşteptat în luna iunie. 

Aceşti bani sunt aşteptaţi ca pâinea caldă, pentru a da un restart economic şi pentru a ajuta autorităţile să facă anumite reforme. Ţara noastră însă nu a păşit cu dreptul în aceste negocieri, primele schiţe ale acestui plan fiind criticate de responsibilii Comisiei Europene, alor noştri reproşându-li-se că nu prea au înţeles pentru ce anume se dau aceşti bani şi cum trebuie să arate acest Plan de Redresare.

După câteva cartonaşe galbene primite de oficialii români, ministrul Proiectelor şi Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a avut consultări cu mai mulţi miniştri, dar şi cu specialişti şi cu parteneri din ONG –uri şi din zona de business şi afirmă că forma finală a acestui PNRR va fi una mult îmbunătăţită. Asta după ce inclusiv premierul Florin Cîțu însoţit de ministrul de resort au avut întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dar să spunem clar că aceşti bani nu vor veni pentru clientelele politice, ci vor fi condiţionaţi de realizarea unor reforme majore, care, pe hârtie, arată bine dar nu sunt uşor de pus în practică. Să dăm câteva exemple concrete ale acestor reforme convenite de România cu Uniunea Europeană: reforma pensiilor – care-şi propune printre altele să corecteze inechităţile din sistem şi să recalculeze circa 5 milioane de dosare de pensii; administraţie publică- crearea unui nou sistem pentru a accede în funcțiile publice şi a unui sistem îmbunătățit de promovare; reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite; modificarea legilor justiţiei şi crearea unei bănci – Banca Naţională pentru Dezvoltare.

Să dăm şi exemple de investiţii pe câteva componente cheie: PNRR pentru mediul de afaceri-circa 2,2 miliarde euro din care un instrument de capital de risc pentru IMM-uri  – circa 500 milioane euro; Educaţia – 3,7 miliarde de euro, unde se aşteaptă printre altele 50 de unități de învățământ nou construite; Sănătatea – 2,5 miliarde de euro, unde printre rezultatele aşteptate sunt şi 3000 de cabinete pentru medici de familie.

Ministerul Fondurilor Europene mai afirmă că are în fază avansată de negociere alocarea a 8,5 miliarde de euro pentru transport şi 1,4 miliarde de euro pentru împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri și biodiversitate.

Dacă guvernanţii şi toţi actorii implicaţi în acest PNRR vor fi serioşi, şi nu diletanţi, s-ar putea să şi vedem aceşti bani în ţărişoară. Dacă nu, nu-i vom vedea! Guvernanţii, ştim de mult, au o problemă şi cu respectarea termenelor, mai ales când vine vorba de accesarea de fonduri europene şi asumarea de reforme, unele nepopulare pentru unele categorii dar necesare pentru ţară. Şi de asta trebui să punctăm că există nişte termene pentru punerea în practică a PNRR!

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Deci, la treabă, domnule Cîţu şi stimaţi guvernanţi, e vremea să faceţi şi ceva reforme şi să mişcaţi proiecte serioase, pe care le-aţi tot trâmbiţat, dar atunci când facem inventarul faptelor, vedem că sunteţi mult rămaşi în urmă!

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 2 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 3 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 4 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 12 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 21 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 21 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 22 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 22 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 24 hours Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 1 day Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
 • Acum 1 day General
  CU CE SE MAI OCUPĂ ORGANELE STATULUI: Descinderi ale poliţiştilor de la Transporturi la patru tineri din Cluj și Oradea care au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri
 • Acum 1 day Focus
  Fram, ursul polar, ajunge pe marile ecrane – VIDEO
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Editorial

ZBOARĂ, IOHANNIS, ZBOARĂ!

Ce știm noi despre președintele Iohannis? Că e mare fan al mișcării, practicând niște sporturi […]

Recomandările redacției
TOP CITITE