In vizor

O clujeanca vrea sa ii mobilizeze pe cei diagnosticati cu Boala Lyme intr-un grup de sprijin

Un grup de psihologi si oameni care au trecut prin supliciile bolii Lyme si s-au vindecat sunt gata sa le dea ajutor de specialitate si sprijin celor care au aceasta boala, gratuit. Au fost mobilizati de o clujeanca a carei fiica a trait o adevarata drama din cauza diagnosticarii foarte tarzii si a sprijinului aproape inexistent din partea statului. Femeia a pus afise pe stalpi, in spitale si in ziare, insa, in trei luni, au contactat-o abia doi oameni.

Anuntul se poate gasi in tot orasul, pana si la intrarea in magazine.

“Bolnavilor de borrelioza (Lyme) si scleroza multipla (care ar putea fi borrelioza ) sau urmarile acestei boli, din Cluj sau Transilvania intre 25-45 de ani, care doresc sa alcatuim un grup de sprijin cu ajutor psihologic si de specialitate, sa sune la 0754073273 sau pop.brandusa@yahoo.com”, se arata in anunt.

“Am colegi psihologi care s-au oferit sa ajute, inclusiv unul cu multa experienta in aceasta afectiune. Pe langa acestia, am mai identificat 6 persoane care au fost diagnosticate cu Lyme, s-au tratat la timp si s-au vindecat in 2-3 ani. Vor veni si vor povesti cum au trecut prin calvarul acestei boli. Intalnirile ar urma sa aiba loc saptamanal”, a explicat Brandusa Pop, pentru Ziar de Cluj.

Povestea din spatele acestui demers este cutremuratoare. Clujeanca are o fiica de 28 de ani, bolnava de 11 ani de borrelioza, insa diagnosticata abia la 8 ani de la infectare.

“Fiica mea era un copil normal, vioi si silitor la scoala. A fost intepata de o capusa in trenul “foamei”, de pe ruta Iasi-Timisoara. Eram in 2009, nimeni nu stia de boala asta, asa ca muscatura a fost curatata superficial la un spital si trimisa acasa”, a relatat Brandusa Pop.

Peste doua saptamani a inceput sa faca febra, dureri de cap, mancarimi si dureri de piele. Peste alte 6 luni, au urmat durerile de incheieturi, apoi tahicardie si depresie. In tot acest timp i s-au pus diverse diagnostice si a urmat diverse tratamente.

“A fost o copila foarte buna la invatatura, a fost doi ani studenta la Universitatea “Babes-Bolyai”, insa a trebuit sa abandoneze, boala nu o lasa sa faca fata. Au parasit-o toti. Unii prieteni pentru ca si-au facut familie, dar multi nu au inteles-o, inclusiv rudele”, si-a amintit femeia, cu tristete.

Primul diagnostic a venit, in sfarsit, in urma unei consultatii la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, urmata de analize la Budapesta, insa organismul tinerei era deja foarte afectat de tratamentele urmate anterior. Au avut parte si de niste rezultate care au relevat eronat ca s-ar fi vindecat, asa ca si acum se afla in plin tratament si investigatii, la Bucuresti si la Viena.

“Daca se descoperea la timp si medicii unde am fost prima data stiau sa ii extraga corect capul capusei, boala fetei mele se putea vindeca in cateva saptamani. Tratamentul pentru boala asta costa infiorator de mult, iar statul roman se incapataneaza sa nu o considere o boala cronica, asa ca nu subventioneaza nimic. Doar o tura de 10 sedinte de tratament cu hiperbara costa 4.000 de lei. Noi vrem sa dam o mana de ajutor atat pentru bolnavii de Lyme, cat si de scleroza multipla, boala care, adesea, e de fapt tot Lyme, prost diagnosticata la noi in tara, din lipsa testelor ADN”, a mai spus clujeanca.

Desi a inceput campania de mobilizare a pacientilor in urma cu trei luni si a impanzit orasul cu afise in acest sens, doar doua persoane diagnosticate cu aceasta boala au contactat-o pana acum.

“M-am gandit sa contactez chiar si niste parlamentari de Cluj, poate ii conving sa initieze o propunere de sprijinire a acestor bolnavi, e strigator la cer”, a marturisit ea.

Specialistii de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj nu au putut fi contactati. Directorul unitatii, Ioan Muresan,  a precizat ca foarte multe persoane se prezinta la specialist cu muscaturi de capuse, mai ales in sezonul cald.

“De primavara incep sa vina cate 20 de oameni pe zi, dupa care, vara ajung si la 40. Numarul celor diagnosticati cu boala Lyme e insa mult mai mic. Testele se fac daca apar simptome specifice dupa muscaturi”, a precizat Muresan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *