Din oras

O bautura revolutionara se fabrica in laboratoarele Clujului: sucul din coji de fructe si legume, cu bacterii probiotice

In curand vom putea sa ne potolim setea cu o bautura care va reuni savoarea fructelor si a legumelor, cu efectele benefice ale bacteriilor probiotice. In acest moment lucreaza la aceasta cercetatori de la USAMV, specialisti de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Prof. dr. Octavian Fodor” si implica si o societate comerciala.

Proiectul se numeste “O noua generatie de bauturi probiotice functionale cu impact asupra sanatatii gastro-intestinale” si a inceput de la 1 iulie 2014. E un proiect de parteneriat, cu trei colaboratori implicati, dintre care Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) este coordonator al proiectului. Mai este implicata firma BVB din Bistrita, producatoare de bauturi, precum si Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Octavian Fodor” (IRGHOH) din Cluj-Napoca.

“Practic, noi ne dorim sa realizam o bautura care e formata din resturi din industria alimentara, mai ales coji de fructe si legume. Punem foarte mult accent pe ele, pentru ca de regula le aruncam. Desigur, e vorba de coji libere de pesticide. Sunt coji care contin fructoza, zaharide sau anumiti compusi care au potential probiotic. Bacteriile probiotice sunt niste bacterii prietenoase cu organismul uman. Ele au un rol benefic care actioneaza la nivelul colonului. De aceea, IRGHOH are un loc foarte bine stabilit in cadrul proiectului, deoarece, in urma dezvoltarii acestei bauturi, vor fi testate pe pacienti”, a explicat cercetatorul Dan Vodnar de la USAMV, cel care a realizat eticheta si ambalajul antimicrobian si biodegradabil.

Bautura va avea la partea inferioara bautura care rezulta din mixul de coji de fructe si legume.

“Ele contin inca surse bune si pozitive pentru organismul nostru. De ce sa le arunci, cand pot fi utilizate intr-un nou concept?”, a apreciat acesta.

 In partea superioara vor exista bacterii probiotice microincapsulate care vor fi stocate in dopul sticlei pana cand se va consuma bautura.

“In momentul in care se consuma bautura, practiv se apara pe dop, bacteriile vor fi efectiv eliberate de acolo in masa de suc, va fi omogenizata si bauta. Probioticele vor fi produse de catre noi in laborator, le si microincapsulam”, a mai adaugat Vodnar.

Urmeaza in cadrul proiectului partea de caracterizare chimica, apoi de caracterizare microbiologica si impactul asupra sanatatii gastro-intestinale.

“Ne vom focusa foarte mult pe sindromul colonului iritabil. Partenerul economic va fi cel care la final va realiza aceasta bautura care va fi, dupa cei doi ani, in 2016, scoasa pe piata. Ca si bautura functionala, din cate stim noi, in acest mod nu mai exista in lume, doar sub forma de medicament”, a mai spus acesta.

Primul beneficiu pe care noul produs il va crea se refera la mediu.

“Proiectul are un impact pozitiv asupra mediului, pentru ca se reduc reziduurile din industria alimentara, apoi are un impact asupra sanatatii pentru ca, sigur, noi cautam sa aduca un beneficiu consumatorilor. Cel de-al treilea si, poate, cel mai important este ca va fi o bautura inteligenta, smart, dar care nu va avea costuri de productie exagerat de mari. Va fi, adica, o bautura care poate fi achizitionata si consumata de oricine: si de copii, si de oamenii care au diverse probleme medicale, sau, pur si simplu, de oamenii sanatosi care au grija de sanatatea lor”, a punctat cercetatorul.

Proiectul e finantat de catre UEFCDI prin Ministerul Sanatatii, Invatamantului, Cercetarii dar, prin aceasta autoritate.

Partenerul vine si el cu o contributie de 15%. Bugetul e de 1.250.000, plus aceasta contributie pe care firma din Bistrita ii investeste in aceasta cercetare.

In total, investitia antreneaza munca a aproximativ 20 de persoane, din care de la USAMV aproximativ jumatate. Este vorba de chimisti, fizicieni, microbiologi, specialist in industria alimentara, medici gastroenterologi, imunologi.

Proiectul a fost depus in 2013 si, la acel moment, nu exista nici o informatie despre o bautura functionala existenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *