Reportaj

O banala paine poate fi o comoara pentru un amarat. Tu ai dona o paine pe saptamana?

“Pe cat de nesemnificativ poate parea o paine, ne-am dat seama ca pentru multi inseamna enorm”. Asta spun tinerii care sambata trecuta au impartit 80 de paini, incurajari si speranta saracilor Clujului. Au primit in shimb recunostinta sincera, nu prin vorbe, ci prin sclipirea din ochii scaldati de lacrimi, prin tremuratul mainii crapate de frig. Vor sa faca asta saptamanal, dar pentru asta au nevoie de implicarea clujenilor.

Pentru majoritatea dintre noi o paine este un lucru banal, ceva ce nu ne lipseste si poate nici nu o apreciem. Cel putin nu asa ca cei pentru care o paine este un lux. Painea noastra cea de toate zilele este doar una dintre campaniile desfasurate de grupul reunit pe pagina de Facebook Padre Pio Ad Gloriam Dei.

“Am creat pagina initial ca o pagina de actualitate si spiritualitate chiar in cinstea lui Padre Pio, numai ca usor-usor s-a transformat intr-o comunitate caritabila. Padre Pio pentru ca e unul dintre sfintii favoriti pe care eu i-am ales ca patron al acestei comunitati, Padre Pio datorita modelului lui de viata si de traire a credintei catolice si de apropiere fata de oameni”, poveste Lucian Parvu, cel care a creat pagina de Facebook acum doi ani.

O parte dintre cei implicati in actiunile caritabile fac parte dintr-un grup de rugaciune, Ioan Paul al II-lea, care tine de Biserica Piarista din Cluj. La intalnirile saptamanale s-a nascut ideea de a ajuta cu actiuni concrete, nu doar prin rugaciune.

“In toamna anului trecut am inceput prima campanie de inceperea scolii. Surorile de la manastirea din cartierul Gheorgheni ne-au propus sa facem o campanie pentru copiii din familiile defavorizate din mediul rural. Am adunat haine si rechizite, surorile au vizitat 50 de familii si le-au impartit in judetele Salaj, Maramures si Cluj. Un tanar de 18 ani a trimis un pachet de rechizite din Gura Humorului fara sa ne cunoastem. Oamenii sunt mult mai receptivi, chiar daca nu ne cunoastem personal decat prin intermediul acestei pagini”, ne-a povestit Parvu.

De Craciun au strans haine si alimente si le-au oferit pachete familiilor defavorizate din mediul rural, tot in colaborare cu surorile de la Manastirea din Gheorgheni. 100 de familii au primit pachete.

“Niciodata nu vom reusi sa facem atat de mult  bine incat sa acoperim toata aria de persoane care ar avea nevoie. Saraci au fost intotdeauna si vor fi, dar picatura cu picatura se face oceanul”, spune Parvu.

Acum, in postul Pastilor grupul si-a propus sa initieze o ampla campanie caritabila. Asa s-a nascut ideea de a strange paine de la cei care vor sa doneze si sa o imparta nevoiasilor.

“Pe cat de nesemnificativ poate parea o paine, ne-am dat seama ca pentru multi inseamna enorm. Sunt oameni care nici macar acea paine nu si-o permit. Traim in 2015 dar totusi ne confruntam cu aceasta problema”, spun tinerii.

Astfel ca si-au propus ca in perioada de post, si daca exista interes si dupa Pasti, sa colecteze in fiecare sambata paini de la cetateni, iar duminica sa le imparta saracilor.

“Prima strangere a fost sambata trecuta, am reusit sa strangem numai de la persoanele care au vazut anuntul pe Facebook 80 de paini, pe care le-am impartit duminica la un centru pentru pentru persoane fara adapost, am mers in zona Garii, la cateva familii pe care ni le-au recomandat prieteni preoti care locuiesc in subsolul unei case abandonate si saracilor din zona bisericilor din centru. Oamenii au fost foarte mirati in primul rand, si in acelasi timp recunoscatori. Recunoscatori nu in sensul ca au spus Multumesc, ci acea sclipire din ochii omului pe care o vezi si acel simtamant ca ai reusit sa faci ceva chiar si cu o paine – sa-i schimbi o ora din viata, poate nu mai mancase de 24 de ore sau cine stie de cand. A fost pe cat de trist, pentru ca am vazut situatia cu care se confrunta multi dintre ei, pe atat de bucurosi am fost ca am reusit sa oferim si acest putin”, ne-a mai spus Parvu.

Cei care vor sa doneze paine pot suna la 0767520594 – Cristian Olaru, pot scrie pe Facebook sau pe adresa de mail pirvulucian@yahoo.com.

“Vreau sa subliniez ca ajutorul pe care l-am primit pana acum a fost din partea oamenilor simpli. Am facut apel si la firme de panificatie, supermarketuri, dar nu a raspuns nimeni favorabil”, ne-au mai povestit acestia.

Tot din campania de Pasti face parte colectarea de haine si alimente care vor ajunge tot la familii defavorizate.  De asemenea pe pagina de Facebook se fac licitatii de obiecte religioase realizate de membri grupului. Fondurile adunate astfel ajung tot la familii aflate in nevoie.

“Exista oameni care au nevoie de afectiunea si iubirea noastra si exista oameni care au nevoie sa ofere aceasta afectiune. Ne dorim sa cream o punte intre cei care vor sa ofere si cei care vor sa primeasca si au nevoie sa primeasca. Nu facem decat sa primim efectiv pomana pe care s-o dam mai departe. Asta e scopul suprem daca vreti al grupului nostru. Ne uneste in primul rand sentimentul de prietenie, ne uneste apoi credinta crestina, nu toti suntem catolici sau ortodocsi, fiecare are credinta si confesiunea lui, si mai noi aceasta dorinta de a ajuta, de a face bine celor care au nevoie. Avem in grup avocati, medici, studenti, oameni care lucreaza in vanzari, diverse domenii de activitate, suntem diferiti, dar ne unesc aceste sentimente”, mai spune Lucian Parvu.

Acesta mai spune ca oricine este binevenit sa se alature grupului si sa ii ajute pe nevoiasi nu doar cu donatii.

“Contactul cu persoanele pe care le vizam in campaniile noastre este esential, maimult decat painea sau sticla de ulei sau punga de faina e necesar sa il privesti in ochi si sa ii spui sa aiba incredere si sa spere ca o sa fie o zi mai buna, face foarte mult. Uita de ce a primit in momentul ala, nu mai are valoare prea mare si face de o mie de ori mai mult decat orice lucru material pe care il oferi unui om. Speram sa gasim deschidere din partea oamenilor, chiar si a celor care nu ne cunosc personal, ii asiguram de toata increderea si speram sa putem continua cat mai mult aceasta actiunea cu impartirea painii”, a conchis el.

Foto: Facebook Padre Pio Ad Gloriam Dei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *