In vizor

O autorizație de construcție anulată în instanță și o clădire ruină, coșmar pentru clujenii de pe strada Trifoiului. Broaștele și vegetația au năpădit zona

În Cluj-Napoca, anual, răsar blocuri între case, deși vecinii imobilelor care nu respectă regimul de înălțime contestă autorizațiile de construcție. Foarte rar, reclamanții au avut câștig de cauză și s-a sistat construirea unui imobil pentru care s-a dat autorizație suspectă. Un astfel de caz este pe strada Trifoiului, din cartierul Bună Ziua. În prima fază, oamenii s-au bucurat pentru că s-a anulat construirea unui bloc care le umbrea propriile locuințe, dar apoi a apărut alt coșmar.  

Lucrările de construcție la un imobil situat pe strada Trifoiului, numărul 27, au fost sistate de șapte ani, dar clădirea este încă în picioare. Primăria Cluj-Napoca a eliberat în 2008 autorizația de construcție pentru imobilul de cinci etaje, o investiție în valoare de 1 milion de euro.

Beneficiarul lucrării, omul de afaceri din domeniul imobilar, Dan Cristian Nicolae, a investit jumătate de milion de euro în construcția complexului, care trebuia să fie gata în 2009. În același an, locatarii ansamblului rezidențial vecin l-au dat în judecată pe investitor pentru că a depășit regimul maxim de înălțime admis și le-a umbrit locuințele cu un etaj în plus.

Oamenii spuneau, la vremea respectivă, că nu le-a fost solicitat acceptul la începerea lucrărilor și nu s-a realizat și un studiu de însorire. În 2010, instanța le-a dat câștig de cauză. Dan Cristian Nicolae declara după proces că vrea să facă recurs pentru a-și salva investițiile, dar s-a râzgândit și a lăsat baltă construcția în roșu, după ce i-a fost retrasă autorizația. De-a lungul anilor, nu s-a mai lucrat nimic la clădire, aceasta a rămas blocată în stadiul în care se afla în 2010.

Câștigul obținut în instanță de clujenii care au apartamente în ansamblul rezidențial de lângă clădirea neterminată a însemnat o pierdere, pe termen lung. Clădirea se degradează tot mai mult de la an la an și infectează împrejurimile.

Oamenii se plâng că imobilul abandonat le strică imaginea străzii și le cauzează tot felul de probleme. Când plouă, apa inundă cele cinci etaje neterminate și gunoiul se împrăștie și pe stradă, chiar dacă zona este îngrădită. Vegetația care se află în jurul clădirii a scăpat de sub control și miroase îngrozitor.

Unii clujeni, care au încercat să afle informații de la conducerea orașului cu privire la soarta clădirii, au primit răspunsuri de toată jena.

“Ce se întâmplă cu clădirea neterminată de pe strada Trifoiului nr. 27 deoarece din anul 2009 a rămas în paragină? Procesul a fost câștigat după opt ani de reclamații, autorizația de construcție fiind anulată. Întrebarea mea era ce se întâmplă cu clădirea pentru că se adună apă, mizerii, broaște etc.  și am primit un răspuns de la secțiunea Construcții/lucrări neautorizate total aiurea: că lucrările sunt sistate pentru că autorizația de construcție este atacată în contencios administrativ. Ce răspuns este acesta la întrebarea mea? Știm că sunt sistate lucrările de  9 ani. Întrebarea era ce se întâmplă acum cu clădirea. Nu se demolează?”, a sesizat un bărbat pe portalul de reclamații al Primăriei.

Reprezentanții autorităților locale ignoră total problemele create de imobilul abandonat de investitor, după cum spun și clujenii care lucrează în proximitatea construcției. Din moment ce Primăria a dat aviz să se construiască imobilul atât aproape de blocul de vecin, tot ea ar trebui să rezolve problema post anulare autorizație.

“Nu știu dacă ar trebui să se demoleze, dar ceva ar trebui făcut, o parcare măcar. Primăria e de vină că a dat autorizația de construcție, nu știu cum au obținut autorizația și dacă e foarte legal din toate punctele de vedere. Clădirea a fost construită mult prea aproape, din cauza asta au fost stopate lucrările și au fost dați în judecată”, a afirmat un clujean care locuiește în zonă. 

În Cluj-Napoca, de zeci de ani, apar, în toate cartierele, blocuri între case. A devenit ceva obișnuit pentru oraș să se dea autorizații pe bandă rulantă pentru tot felul de proiecte controversate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *