In vizor

Numele lui Horea Uioreanu, vehiculat in mod eronat in scandalul politicienilor care au pagubit Loteria Romana

O ancheta realizata de digi24.ro scoate la iveala ilegalitati uriase care depasesc miliardul de dolari, comise de firme si politicieni cu nume sonore in detrimentul Loteriei Romane. Intre acestia apare si numele actualului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj, la acea vreme actionar la o firma care a construit sediul central al institutiei pentru o suma fabuloasa care nu a mai fost niciodata recuperata de statul roman.

Contractele paguboase au inceput sa stoarca vistieria Loteriei Romane imediat dupa Revolutie, desi, potrivit sursei citate, institutia  a fost infiintata cu peste un secol in urma in scopuri caritabile.

Cladirea centrala a institutiei a inghitit in primii ani de la inceperea constructiei peste 10 milioane de dolari, ajunsi in conturile firmei SC Alpha SA a lui Dinu Patriciu.

„Valoarea investitiei s-a majorat treptat de la 5,37 miliarde de lei, la 9,18 miliarde de lei, la 25,5 miliarde de lei, la 155,1 miliarde de lei, ajungand la 185 miliarde de lei (circa 8,6 mil. de dolari) in iulie 2000,” se arata in raportul Corpului de Control al Guvernului, citat de digi24.ro.

Cu toate acestea, lucrarea nu a fost nici macar finalizata de omul de afaceri, asa ca ultimele lucrari au fost executate de firma Romcom International, care, la acea ora ii avea actionari pe Horea Uioreanu si Mihai Muresan, de la PRM Cluj. Pentru aceasta, Loteria Romana a platit 2,7 milioane de dolari.

Potrivit presei vremii, statul roman a incercat ulterior sa isi recupereze prejudiciile de la cele doua firme, insa nu a reusit, dupa cum a justificat Loteria Romana atunci, din cauza ca receptia lucrarii s-a facut in 2003, iar incheierea procesului-verbal de control financiar a avut loc decembrie 2007, cand, potrivit unei legi din 1958, suma era deja prescrisa. Mai mult, cladirea in cauza, asa-numitul Bloc 6/49, a ramas in posesia firmei Romcom International.

“E o confuzie de nume. Eu am avut, intr-adevar, o firma cu numele Romcom International, insa demult, nici nu imi mai amintesc cand am inchis-o. Cea despre care e vorba in ancheta e alta, infiintata ulterior, eu nu am nici o legatura cu asta. Am fost bagat in chestia asta fara sa am vreo legatura cu problema”, sustine Horea Uioreanu, pentru Ziar de Cluj.

Cel mai cunoscut scandal in aceasta afacere are, totusi, in prim-plan cumpararea de catre loteria Romana a 38 de spatii de la Ana Electronic, firma lui George Copos. Unul dintre acestea se afla la Cluj, in perioada in care loteria clujeana era condusa de Gheorghe Ciuca. Este vorba de un imobil din Manastur pe care Copos a cumparat-o de la firma lui, ca persoana fizica, pentru 200 de milioane de lei vechi, dupa care a vandut-o Loteriei cu aproape 7 miliarde de lei vechi, echivalentul a 237.000 de euro.

Spatiul a fost vandut un spatiu de 34 de ori mai scump decat al pietei, prejudiciind statul roman cu un impozit de peste un milion de euro. Actiunea a facut obiectul dosarului Loteria I, pentru care Copos a fost condamnat, alaturi de Nicolae Cristea, la 4 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala.

La Cluj, Loteria Romana a inceput recent sa-si piarda din sediile pentru care s-au platit foarte multi bani, mai ales in zona centrala, din cauza retrocedarilor. 

Mai apar in ancheta numele lui Dan Voiculescu, pentru tiparirea revistei “Loto Prono” sau  afacerea “Pelegrin”, pentru care Loteria a platit peste 10 milioane de dolari in favoarea unei firme din Focsani, controlata de un off shore din Cipru. De asemenea, s-a mai platit enorm pentru achizitionarea de masini pentru sucursale, s-au facut contracte care au pagubit statul cu sute de milioane de dolari din cauza contractelor cu grupul Intralot-Intracom. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *