In vizor

Numărul rezerviștilor reprezintă "secret de stat”, chiar dacă aceștia au fost chemați la oaste doar pentru "actualizarea bazei de date”

Scris de 407

Secret de stat. Numărul rezerviștilor reprezintă un secret de stat. În care stat: în “Statul Paralel” sau în ”Partidul-Stat”? Chemarea rezerviștilor la oaste reprezintă o activitate curentă, chiar dacă informaţiile privind numărul de rezervişti înregistraţi în judeţul Cluj precum şi cele privind numărul de rezervişti care se prezintă la exerciţiile de mobilizare fac parte din categoria informaţiilor exceptate de la liberul acces al cetăţenilor, susține Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale. 

La începutul lunii septembrie, Ziar de Cluj relata despre faptul că cetățeni cu familii, cu copii, cu locuri de muncă, s-au trezit chemați sub amenințarea unor amenzi la un așa-zis exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare, în perioada 4-6 septembrie 2018.

CITEȘTE ȘI: Ziar de Cluj și NCN atrag atenția asupra unor legi anacronice: mii de clujeni au fost convocați la oaste, sub amenințarea legii, pe timpul lor și banii lor, fără să li se spună de ce

Acțiunile de mobilizare a rezerviștilor s-au desfășurat în județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Cui i-au folosit aceste așa-zise exerciții? Răspunsul a fost simplu: este secret de stat.

Tot secret de stat a rămas și în urma răspunsului primit de la MAPN în baza unei cereri privind liberul acces la informații de interes public. 

Totalitatea rezerviștilor cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare sau al stării de război şi este formată din rezerva operaţională şi rezerva generală.

Potrivit Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, rezerva operaţională cuprinde rezerviştii voluntari încadraţi în funcţii din statele de organizare ale unităţilor precum şi rezerviştii cuprinşi în planurile de mobilizare ale unităţilor (sunt chemaţi la exerciţiile desfăşurate de Ministerul Apărării Naţionale), iar rezerva generală cuprinde cetăţenii cu obligaţii militare care nu fac parte din rezerva operaţională (nu sunt chemaţi la exerciţiile desfăşurate de Ministerul Apărării Naţionale).

Astfel, persoanele care au efectuat stagiul militar obligatoriu pot face parte fie din rezerva operaţională fie din rezerva generală, în funcţie de specialitatea militară pe care o deţin, conform pregătirii.

”Planurile de mobilizare fac, de asemenea, parte din categoria informaţiilor exceptate de la liberul acces al cetăţenilor, acestea fiind clasificate potrivit legii şi nu pot fi puse la dispoziţia mass-media” și, implicit, a publicului, precizează reprezentanții MAPN.

După cum susține MAPN, ”toţi cetăţenii cu obligaţii militare fac parte dintr-o bază de date existentă la nivelul instituţiilor cu atribuţii pe linia evidenţei militare (la nivel judeţean acestea fiind centrele militare)”, iar mobilizarea recruților și militarilor rezerviști este explicată ”atât de nevoia actualizării datelor de evidenţă militară a acestora, cât şi de unele modificări apărute în organizarea structurilor aparţinând instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării”, se arată în răspunsul oferit de MAPN.

De asemenea, ”neprezentarea cetăţenilor cu obligaţii militare la exerciţiile de mobilizare constituie contravenţie, fapt stipulat în art.80, alin.(1), lit.c) din legea menţionată mai sus şi se sancţionează cu amendă de la 2 puncte la 6 puncte (valoarea unui punct reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut pe economie), potrivit prevederilor art.81, alin. 1) lit. b) din aceeaşi lege”, susțin reprezentanții MAPN. 

Altfel spus, în condițiile în care mobilitatea umană nu are limite, iar cetățenii călătoresc dintr-un stat într-altul, în care angajații din sectorul privat (care mai și muncesc) sunt antrenați în diverse programe de training și deplasări în interes de serviciu ori muncesc în fața calculatoarelor (pentru ”clienți” străini) de dimineața până seara târziu, Ministerul Apărării Naționale își cheamă rezerviștii și recruții pentru numărătoare, pentru actualizarea bazei de date, pentru ”precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară”.

Adică alt sistem operațional pentru evidența militarilor nu a fost identificat de către MAPN. Iar în continuare, Ministerul Apărării Naționale funcționează conform acelorași practici din anul 1948.

Adică, avansul tehnologic nu folosește la nimic în domeniul apărării: ca să cunoști numărul rezerviștilor trebuie să îi aduni din cele patru colțuri ale lumii, să-i pipăi și să-i numeri.

Iar dacă ai cumva de respectat un dead line la serviciu, astfel încât nu poți merge nici după copil la grădiniță, ești nevoit ca în pauza de prânz să te prezinți la unul din Centrele Militare, pentru actualizarea bazei de date.

”La exerciţiul de mobilizare desfăşurat în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, rezerviştilor li s-au înmânat ordinele de chemare în prima zi, urmând ca a doua zi să se prezinte la unităţi”, confirmă MAPN.

Anunțul a fost de azi pe mâine. Nu te prezinți, ești bun de plată. Cui îi plătești? Statului Paralel ori Partidului-Stat?

 

 

 

sursa foto: maramedia.ro

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 3 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 6 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 7 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 8 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 24 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 24 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE