In vizor

Numărul claselor cu profil agricol, reduse chiar în perioada înscrierilor la liceu. „Este o aberație a Ministerului Educației”

Înscrierile la liceu pentru absolvenții ciclului gimnazial încep printr-o piedică lansată chiar de Ministerul Educației: numărul claselor cu profil agricol a fost redus pentru a îndemna elevii să opteze pentru școlile profesionale. Astfel, Ministerul de profil a modificat planurile de școlarizare prin care a redus numărul de clase cu profil agricol, iar elevii sunt redirecționați printr-o simplă decizie a Ecaterinei Andronescu către școlile profesionale. Care este situația la nivelul județului Cluj?

La sfârșitul lunii mai, Ministerul Educației Naționale a transmis către Inspectoratele Școlare Județene o decizie privind planurile de școlarizare pentru anul de învățământ 2019-2020, prin care anunța desființarea unor clase de liceu, concomitent cu creșterea celor din învățământul profesional.

Această problemă a fost adusă în prim-plan de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ în contextul în care planurile de școlarizare nu pot fi adoptate și modificate decât înainte cu un an, iar nu în timpul anului școlar.

Inspectorul General al IȘJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat pentru Ziar de Cluj că problema reducerii numărului claselor cu profil agricol nu se regăsește și la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de profil din Cluj, chiar dacă a reprezentat subiectul unei discuții în acest sens:

„Planul de școlarizare nu s-a modificat cu nimic. A fost o discuție. Planul de școlarizare a rămas cel pe care l-am propus noi, în totalitate. Au fost discuții, e adevărat, dar a rămas în faza de discuții și nu s-a finalizat nimic. Deci, planul e aprobat și se încadrează exact în ceea ce am cerut noi”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

Decizia în privința reducerii claselor cu profil agricol pare a fi luată ca urmare a presiunii venite în ultima perioadă din partea mediului de afaceri pentru revitalizarea învățământului profesional. În același timp, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat că a încercat să mărească numărul claselor profesionale pentru „a da o șansă și elevilor care obțin nota 5 la evaluarea națională”.

Președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru, a confirmat că la nivelul județului Cluj această problemă a fost soluționată favorabil chiar la insistența Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Dar tema reducerii numărului de clase din cadrul liceelor agricole a reprezentat o problemă cu care liderii de sindicat nu au fost principial de acord:

„Mai ales în timpul anului școlar o asemenea măsură nu este justificată. Planul de școlarizare se face cu un an înainte.

La noi s-a găsit până la urmă o soluție, tocmai la insistența Federației Sindicatelor.

Dar în acest fel era afectat și numărul claselor de profil, dar și normele de ore ale colegilor noștri, ce ar fi fost transferate către școlile profesionale, ceea ce nu este corect întrucât planul de școlarizare nu poate fi modificat în timpul anului școlar.

Este o aberație a Ministerului Educației”, a conchis Lucia Cojocaru.

Și totuși, acest aspect continuă să reprezinte o problemă pentru o bună parte dintre liceele cu profil agricol din Satu Mare, Arad, București, Iași sau Suceava. 

Reducerea cifrelor de școlarizare, chiar în momentul în care au loc înscrierile la licee, reprezintă o grea lovitură dată acestui profil educațional, în condițiile în care specialiștii și reprezentanții învățământului agricol credeau că situația se va ameliora prin preluarea a 58 de licee cu profil agricol în coordonarea Ministerului Agriculturii.

 

 

sursa foto: horticultura.usamvcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *