Uncategorized

Numar de magie sustinut de Uioreanu pe terenul viitoarei rampe ecologice a Clujului

Dupa ce, ieri, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, nu a participat la sedinta convocata la Prefectura Cluj, privind lipsa spatiilor de depozitare a gunoaielor,  acesta a efectuat azi o “vizita de lucru” pe santierul primei celule pentru colectarea ecologica, inclusa in Sistemul de Management Integrat al Deseurilor. Ba, mai mult, Uioreanu, insotit de vicepresedintele Ioan Oleleu, a asteptat jurnalistii cu prajituri pe terenul viitoarei investitii.

“Sa vada toata lumea aceasta lucrare. Este o investitie de 266 de milioane de lei, termenul de finalizare este decembrie 2013. Contractul cuprinde faze de lucrari, pe care le urmarim indeaproape impreuna cu consultantul.  Lucrarile vor fi gata in  31 decembrie, dupa care  vor urma doua luni de proba. De la 1 martie 2014 vom avea posibilitatea sa depozitam in aceasta groapa deseurile Clujului”, a aratat Uioreanu.

Conform normelor, aceasta rampa are capacitatea de a depozita gunoaie colectate de la o populatie de 700.000 de locuitori, timp de cinci ani. Capacitatea celulei este de 1.300.000 de metri cubi. Odata cu deschiderea noii rampe va disparea Dallas-ul, cartierul populat de romi de la Pata Rat. Practic, noua locatie nu va permite accesul celor care traiesc de pe urma gunoaielor, deoarece deseurile vor fi selectate pe rampele intermediare si abia dupa aceea vor fi aduse aici.

“Lucrarea este impartita in doua parti: statia de sortare, compostare si utilaje, iar celula, cladirea administrative si garajul pe de alta parte”, a explicat Ioan Stefanescu, reprezentantul firmei de consultanta Tahal Group.

Intre timp, Primaria Cluj-Napoca trebuie sa gaseasca solutii pentru depozitarea deseurilor.

Uioreanu si-a ontrazis, astazi, angajata, pe Mariana Ratiu, cea care sustinea ieri ca proiectul SMID se suprapune cu Centura Valcele-Apahida. De fapt, spune seful CJ Cluj, sefa Directiei de Investitii din CJ Cluj a prezentat, la sedinta de ieri, informatii gresite.

In realitate, conturul de inchidere al vechii rampe de la Pata Rat se suprapune cu Centura Valcele-Apahida, si nu proiectul celulei de depozitare.

Chiar si asa, Consiliul Judetean va cere despagubiri proiectantului care a gresit, respectiv consortiul Koks – Enviroplan – Epem – Romair. “Este o problema mostenita de la intocmirea proiectului. Acum se fac demersuri pentru corectarea planului. Vom solicita daune pentru gresirea proiectului. Oricum, si la momentul in care s-a organizat prima licitatie pntru inchiderea rampelor, s-a gasit o diferenta de peste 10% a cantitatilor proiectate pentru a fi inchise. De aceea am si anulat licitatia. Din pacate, suntem obligati sa facem cu acelasi proiectant corectiile”, a aratat Uioreanu,. De altfel, asocierea de firme consortiul Koks – Enviroplan – Epem – Romair este consultant al Ministerului Mediului, iar grupului i-a fost atribuita asistenta tehnica a intregului proiect SMID.

Trebuie precizat ca prima celula pentru depozitarea gunoaielor ar fi trebuit sa fie gata deja, insa proiectul a avut mari intarzieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version