Anchete

Numai 15 din cele 75 de biserici din Cluj-Napoca sunt autorizate PSI

In judetul Cluj sunt peste 800 de lacasuri de cult, insa prea putine dintre ele sunt autorizate din punct de vedere al secuitatii la incendiu. Dupa tragedia din Colectiv, toate controalele autoritatilor s-au concentrat pe masurile de siguranta luate de patronii barurilor si a restaurantelor. Realitatea face, insa, ca bisericile sa fie adevarate spatii de mare risc pentru cei care le frecventeaza. In municipiul Cluj-Napoca, doar 15 lacasuri de cult sunt autorizate PSI.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, care a raspuns la solicitarea Ziar de Cluj, numai 15 biserici din tot orasul sunt autorizate din punct de vedere al securitatii la incendiu. In restul cazurilor, oamnii care le frecventeaza sunt expusi in fiecare moment unui risc de incendiu.

Bisericile sunt obligate prin lege sa se doteze din punct de vedere al securitatii la incendiu. Potrivit reglementarilor in vigoare, acestea trebuie sa aiba o instalatie de paratraznet, minim doua stingatoare pe nivel, iluminat de securitate pentru evacuare, amenajarea de locuri speciale pentru depunerea lumanarilor aprinse.

Avizul PSI este eliberat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, iar obligatia obtinerii acestuia “revine persoanei fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii la constructiile existente ori, dupa caz, beneficiarul investitiei. Avizul se obtine obligatoriu inaintea inceperii lucrarilor de executie, iar autorizatia la terminarea lucrarilor si pregatitor darii in flosinta”, se arata intr-un raspuns al ISU Cluj.

Ultimele date le Ministerului Culturii si Cultelor arata ca in judetul Cluj sunt construite peste 832 de lacasuri de cult, iar in municipiul Cluj-Napoca, nu mai putin de 75 lacasuri de cult. Dintre acestea, doar 15 sunt sigure din punct de vedere al riscului unui incendiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *