Politica

NU SUNT BANI DECÂT PENTRU IUBIRE DE MOŞIE: Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene. CCR ar fi decis că legea este constituțională

Indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene vor crește cu până la 2.000 de lei, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că o lege în acest sens este constituțională, arată sursele G4Media și Economedia. Majorările salariale au fost aprobate la finalul lui septembrie, în Parlament, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Curtea Constituţională a României a discutat, marţi, o sesizare USR privind o lege aprobată de coaliţia PSD – PNL – UDMR pentru majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sesizarea era semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare. USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Majorarea salariilor primarilor și președinților de consilii județele a fost făcută prin amendamente depuse în Senat, în septembrie, de doi senatori UDMR. În aceeași zi, Curtea Constituțională a admis o sesizare USR care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament.

Practic, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Iar senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.