Rautacisme

Nu știm dacă și pe cine „discrimină” Inspectoratul Școlar Cluj, dar limba română nu discriminează pe nimeni!

Scris de 929

În opinia mai multor părinţi care au elevi înscrişi la liceul Apáczai, decizia ISJ de a nu înfiinţa o clasă de artă cu linie de studiu în limba maghiară ar fi o decizie discriminatorie. În acest sens, aceştia au depus o plângere împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În opinia inspectorului general Valentin Cuibus, însă, solicitările părinţilor nu pot fi satisfăcute, ca urmare a faptului că elevii absolvenţi ai clasei a IV-a sunt mai puţini decât numărul de locuri acordate de către Inspectorat  pentru clasa a V-a.

Părinții, reprezentați de către AGFI Group  (Advocacy Group for Freedom of Identity) au transmis vineri, 13 ianuarie, un comunicat de presă, redactat în limba română, plin de greșeli. Limba română nu discrimină nu discriminează din fericire pe nimeni și incorectitudinea limbii naționale vorbite de către cetățenii români, indiferent de etnie, arată în mod clar că aceștia ar avea nevoie să se reîntoarcă pe băncile școlii, în gimnaziu, pentru a își reînsuși noțiunile de gramatică elementară a limbii române.

Părinții unor elevi, cetățeni români, acuză Inspectoratul Școlar de discriminare prin remiterea către presă a unui text plin de greșeli de limbă și de exprimare, dovedind astfel că linia de studiu exclusiv în limba maghiară nu produce întotdeauna cetățeni români apți a folosi în mod corect și adecvat limba națională a țării în care trăiesc, atunci când acești cetățeni au nevoie să comunice și cu non-etnici maghiari.

Cu toate că acum părinții elevilor de la liceul Apaczai se simt discriminați, dacă copiii lor vor beneficia în liceu și de ore predate în limba română, vor avea de fapt un avantaj în viața adultă, în care vor putea scrie și vorbi corect românește.

Vă redăm mai jos comunicatul de presă primit din partea AGFI Group, cu corecturile și indicațiile gramaticale de rigoare. E util întotdeauna, înainte de a vorbi, să înveți temeinic limba în care te exprimi public, asta, bineînțeles, dacă nu vrei să te faci de râs în societate:

„Părinții de la liceul Apáczai: Inspectoratul Școlar discrimină (corect: discriminează) elevii maghiari

Șaisprezece elevi nu au fost de ajunși (corect: de ajuns – verb la supin) pentru a aproba clasa maghiară de artă de la Cluj

Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul Apáczai Csere János în momentul în care a dezaprobat clasa de artă (clasa a 5-a) (corect: clasa a V-a – regula prevede în acest caz scrierea cu cifre romane, nu arabe) din anul școlar 2016-2017 – susțin 26 de părinți de la școala Apáczai, care au depus o plângere pe data de 12 ianuarie la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Consultanța juridică a fost oferită de grupul AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity).

Liceul Apáczai Csere János, înainte de începerea anului școlar 2016-2017, a solicitat aprobarea clasei de artă (clasa a 5-a) la Inspectoratul Școlar Județean, fiind respins (corect: respinsă – se acordă cu aprobare) fără motivare. Mai apoi, liceul l-a căutat (exprimare defectuoasă – liceul nu e persoană – eventual, persoane din cadrul conducerii liceului, nu liceul în integralitatea lui) pe secretarul de stat Király András, care însă nu a oferit o soluție de rezolvare a cazului. Mai apoi, au căutat încă o dată ajutorul Ministerului, sperând că situația va fi examinată, dar, din data de 14 septembrie și până acum, nu a primit (corect: au primit – coordonare adversativă prin conjuncția „dar” între cele două propoziții) niciun răspuns.

Conform legii educației și regulii privind înființarea claselor, este necesară înscrierea a minim (corect: minimum – în acest context minimum este adverb, nu adjectiv) 12 elevi în clasa respectivă. Înainte de anul școlar Inspectoratul a aprobat două clase a 5-a cu 17, respectiv 18 elevi de la Liceul de Arte Vizuale Romului Ladea (corect: Romulus Ladea), și o nouă clasă a 4-a cu 12 elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia. Conform părinților care au depus plângerea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, rea-credința (articulare corectă: reaua-credință a) șefului Inspectoratului Școlar Județean Cluj, VALENTIN CLAUDIU CUIBUS este cât se poate de clară, deoarece a afirmat de mai multe ori în discuții particulare că elevii maghiari nu au nevoie de clasă pentru (corect: clasă, pentru) că se pot înscrie la Liceul Romulus Ladea, cu învățământ în limba română.

După ce școala nu a primit aprobare pentru înființarea clasei, au înființat o clasă concentrată, peste limita de 30 de elevi admisă de regulament, cu 32 de copii, dar cu învățământ normal (nefiind specializată pe artă).

Grupul AGFI s-a format la sfârșitul anului 2016, și (corect: 2016 și – când este coordonare copulativă prin „și” nu se folosește virgula) este alcătuit din civili și juriști. Scopul grupului este protecția drepturilor omului, a minorităților, a cetățenilor și a alegerii libere a identității. Totodată, se concentrează și asupra consolidării statului de drept și a transparenței cazurilor de interes public.”

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 5 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 6 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 7 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 9 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 9 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 10 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 11 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 21 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE