Politica

NU ȘTIE GUVERNUL CE COLECTEAZĂ ANAF? Ministrul Boloș anunță ”revizuirea” salariilor bugetarilor, reducerea numărului de angajați la stat sau modificarea impozitării. Heiuș de la ANAF nu vede de ce săar face toate acestea?

POLITICA BUFONILOR DE LA GUVERNARE: Nu știe stânga ce face dreapta.

  • Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora. El a spus că o decizie finală va fi luată de coaliția de guvernare.

”Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat sâmbătă la Antena 3 Marcel Boloș.

El a mai spus că există și varianta unor modificări ale taxelor și impozitelor: ”avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”.

Declarațiile lui Boloș vin pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat săptămâna trecută că în primul trimestru ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programuo asumat.

”Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei”, a spus Câciu într-o conferință de presă în care a criticat ANAF.

Ministrul Câciu a mai spus că ”avem prea multe angajări în ultima perioadă”.

”Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus Boloș.

Heiuș: ”Nu există gaură la buget”

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, aruncă în aer tăierile din sistemul bugetar anunțate de Guvernul Ciucă. După ce au costatat că la bugetul public ar fi o gaură de 20 de miliarde, guvernanții au decis să reducă o parte din cheltuielile generate de aparatul bugetar, dând asigurări intense că nu se vor atinge de salarii.

”Nu există o gaură de 20 de miliarde în bugetul general consolidat. Bugetul se construiește pe niște estimări, date de Comisia Națională de Prognoză, pe niște creșteri economice care sunt stabilite, un anumit nivel al inflației, care uneori se confirmă, uneori se infirmă”, a spus Heiuș.

”20 de miliarde, cât se vrea o ajustare, nu e o sumă care să sperie pe nimeni. E o reacție normală și firească să se ajusteze niște cheltuieli. Este un lucru de sănătate, din punctul meu de vedere, pentru economie”, a declarat șeful fiscului la Digi 24.