Politica

Nu mai trece odată luna aia în care Rareș Bogdan ”termină” cu pensiile speciale? Eugen Rădulescu, BNR: ”Pensiile speciale sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă. Acum sunt 0,85% din PIB, dar în 2-3 ani s-ar putea să ajungem la 1,5%”

Avem și noi o nelămurire: Ce va face Rareș Bogdan la alegerile din 2024? Va tăia din nou pensiile speciale în 30 de zile? Că tocmai ce am aflat de la directorul Direcției de Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu, cu ocazia unei conferințe de specialitate, că avem pensiile speciale la 0,85% din PIB. Bine, nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc ”pensii de serviciu”, dar eu cred că putem să le numim oricum: ”pensii de recunoștință” sau „contribuții de recunoștință”. Recunoștință că se stă drepți și se execută ordinele.

”Nu le numim pensii speciale, dar ele tot aia sunt, că nu respectă niciunul din cele 3 criterii pe care le avem noi, toți ceilalți muritori. Mă refer la durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei”, a declarat Rădulescu.

Potrivit acestuia, dacă anul acesta vorbim despre 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în 2-3 ani s-ar putea să ajungem la 1,5% și atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că aceste pensii sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar și insuportabilă, nesustenabilă.

La finele anului trecut Guvernul a adoptat legea privind reforma pensiilor speciale. Cu această ocazie, șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale au generat în sistemul judiciar o ”emoţie colectivă”, care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată ”cu maximă responsabilitate”.

Adică: vreți slugi în justiție? Plătiți!

Europarlavramentarul Rareş Bogdan susținea, în 2019, că liberalii vor elimina pensiile speciale în primele 30 de zile de când vor ajunge la guvernare. Sunt cele mai lungi 30 de zile de la finele anului 2019 și până azi, în 2023 și minunea nu s-a întâmplat. Întotdeauna altcineva e de vină. Că, în 2022, Rareș Bogdan susținea că ar tăia pensiile speciale ”mâine dimineață”, dar nu poate, pentru că este un om într-o coaliție.

Nu numai că nu au fost tăiate pensiile speciale, dar foștii parlamentari români și-au redobândit pensiile speciale ”anulate” de o lege adoptată prea repede, conform judecătorilor de la Curtea Constituțională.

De-a dreptul șocant este că statul român este obligat să plătească zeci de mii de lei pensii speciale și parlavramentarilor români într-o situație economică destul de complicată.

Prețurile la gaz, energie și combustibili s-au dublat în ultimele luni. Guvernele PSD și PNL au promis prețuri mai mici după liberalizare dar au mințit ca de obicei. Companiile din energie au încasat sume enorme de bani, la fel și statul din accize, impozite și taxe.

Iar Klaus Iohannis, în pauzele dintre o partidă de schi și una de golf, în drum spre un binemeritat weeken, șine să ne spună că toate nenorocirile năpustite asupra țării se datorează factorilor externi, nicidecum de proasta guvernare a partidelor din ultimii 30 de ani.

Miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an, statul român fiind nevoit să se împrumute cu dobânzi record.

Privim la PNL în anul 2023 așa cum priveam la PNȚ-cd în anul 1999 – un partid pe cale de extincție, căruia nu-i mai pasă ce se spune despre mizeriile pe care le face, despre angajările pe cumetrii, despre cum își apără borfașii, ci defilează. ”Latră câinii, caravana trece”, ca și cum după ei este musai și necesar să vină Potopul.